Maku

Vinkit täydelliseen piirakkapohjaan – muista erityisesti yksi tärkeä työvaihe ja voit unohtaa paistoherneiden kanssa kikkailun

Vinkit täydelliseen piirakkapohjaan – muista erityisesti yksi tärkeä työvaihe ja voit unohtaa paistoherneiden kanssa kikkailun
Onnistuneen piirakkapohjan salaisuus on yksinkertainen. Tärkein muistisääntö on jäähdyttää taikina piirakkavuokaan taputeltuna tai kaulittuna jääkaapissa ennen paistoa. Ota haltuun täydellisen piirakkapohjan salat, niin jatkossa et tarvitse edes paistoherneitä.
Julkaistu: 14.10.2019

Piirakkapohja: poimi vinkit ja onnistu

1. Leivo piirakkapohja kylmistä raaka-aineista ja vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän

 • Kylmistä raaka-aineista syntyy rapea piirakkapohja.
 • Ainekset kannattaa mitata tarkasti, jotta taikinasta ja piirakkapohjasta tulee sopivan kiinteä. ei liian löysä tai kova.
 • Taikinaa kannattaa vaivata mahdollisimman vähän, jotta siihen ei synny sitkoa. Myös kädet lämmittävät taikinaa, siksi taikinaa kannattaa käsitellä mahdollisimman vähän
 • Jos omistat monitoimikoneen, voit sekoittaa taikinan nopeasti leikkuuterällä.
 • Taikinan jäähdyttäminen jääkaapissa tekee siitä helpommin käsiteltävän.

2. Hyödynnä leivinpaperia ja kaulinta

 • Pinnoittamattoman vuoan pohjalle kannattaa leikata pyöreä leivinpaperipala, jotta taikina ei tartu kiinni.
 • Kauli taikina noin 5 senttiä vuokaa leveämmäksi, jotta taikinaa riittää myös vuoan reunoille.
 • Nosta taikina vuokaan kaulimen ympäri kääräistynä, niin se ei hajoa niin helposti.
 • Voit halutessasi kaulia taikinan kahden leivinpaperin välissä, tällöin sen nostaminen vuokaan on helppoa.

3. Varmista rapea pohja esipaistamalla

 • Esipaista piirakkapohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Näin reunat eivät tummu liikaa, mutta pohja saa murean rakenteen, eikä kostea täyte estä pohjataikinan kypsymistä.
 • Jos täyte tuntuu kostealta, voit voidella piirakkapohjan valkuaisella ennen täytteen kaatamista vuokaan.

4. Paista kypsäksi

 • Mitä laakeampi piirakka, sitä nopeammin se paistuu. Jos piirakka on paksu, tarkista kypsyminen painamalla kevyesti piiraan keskeltä paistamisen loppuvaiheessa. Voit vielä jatkaa kypsennystä peittämällä piirakan leivinpaperilla, jolloin pinta ei tummu yhtä herkästi.
 • Paksu keraaminen piirakkavuoka vaatii metallivuokaa pidemmän paistoajan.

Mitä teen, kun piirakan reunat valuvat paistettaessa?

Anna vuokaan taputellun taikinan jähmettyä jääkaapissa ennen paistamista. Pelkästään sillä saat ehkäistyä reunojen valumista paistamisen aikana, eikä erillisiä paistoherneitä tai muita apuvirityksiä tarvita lainkaan.

Piirakkapohjien reseptit

Suolainen piirakkapohja

Suolaisen piirakkapohjan ohjeella valmistat näppärästi perinteiset kinkku-, sieni ja kasvispiirakat sekä muut suolaiset piirakat. Pohjan leipomiseen tarvitaan yksinkertaisimmillaan vain kolme raaka-ainetta, mutta pienillä muutoksilla ja lisäyksillä siitä on mahdollista tehdä kuohkeampi, rapsakampi tai maukkaampi, kun tarve niin vaatii. Lue vinkit suolaisen piirakkapohjan valmistukseen!

Makea piirakkapohja

Makean piirakkapohjan valmistaminen on yhtä helppoa kuin suolaisenkin. Raaka-aineet nypitään ensin hyvin sekaisin, minkä jälkeen taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa pari tuntia tai jopa yön yli. Peruspohja sopii mainiosti kaikkiin makeisiin piirakoihin, esimerkiksi mustikkapiirakkaan, omenapiirakkaan tai raparperipiirakkaan. Lue vinkit makean piirakkapohjan valmistukseen!

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Uusia ideoita kokkailuun! Tilaa inspiroivat ruokakirjat Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »