
Piirakkapohja: poimi vinkit ja onnistu
1. Leivo piirakkapohja kylmistä raaka-aineista ja vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän
- Valmista taikina kylmistä raaka-aineista, sillä ne takaavat rapean piirakkapohjan.
- Mittaa ainekset tarkasti, jotta taikinasta ei tule liian löysä tai kova, vaan juuri sopivan kiinteä.
- Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa, jotta siihen ei synny sitkoa.
- Anna taikinan levätä ja jäähtyä jääkaapissa puoli tuntia, jolloin siitä tulee helpommin käsiteltävä.
- Jos omistat monitoimikoneen, voit sekoittaa taikinan nopeasti leikkuuterällä.
- Taikinan jäähdyttäminen jääkaapissa tekee siitä helpommin käsiteltävän.
- Saat taikinasta kuitupitoisemman, kun käytät sämpyläjauhoja tai korvaat puolet jauhoista ruisjauhoilla.
- Suolaiseen piirakkaan saa lisää väriä ja makua laittamalla taikinaan pinaattia, porkkanaraastetta, maissia, herneitä tai muita kasviksia.
- Tuplaa pohjataikina ja täyte, saat uunipellillisen piirakkaa.
2. Hyödynnä leivinpaperia ja kaulinta
- Pinnoittamattoman vuoan pohjalle kannattaa leikata pyöreä leivinpaperipala, jotta taikina ei tartu vuokaan.
- Kauli taikina noin 5 senttiä vuokaa leveämmäksi, jotta taikinaa riittää myös vuoan reunoille.
- Nosta kaulittu taikina vuokaan kaulimen ympäri kääräistynä, jotta se ei hajoa niin helposti.
- Vaihtoehtoisesti kauli taikina kahden leivinpaperin välissä, jolloin sen nostaminen vuokaan onnistuu leivinpaperin avulla.
- Voit myös painella piirastaikinan sormin vuoan pohjalle ja reunoille ilman kaulimista.
3. Varmista rapea pohja esipaistamalla
- Esipaista piirakkapohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Näin reunat eivät tummu liikaa, mutta pohja saa murean rakenteen, eikä kostea täyte estä pohjataikinan kypsymistä.
- Jos täyte tuntuu kostealta, voit voidella piirakkapohjan valkuaisella ennen täytteen kaatamista vuokaan. Valkuainen estää täytteen imeytymisen pohjaan.
4. Paista kypsäksi
- Jos pohja on esipaistettu, piirakka kypsyy 200-asteisessa uunissa noin puolessa tunnissa. Ilman esipaistoa paistoaikaa on hyvä pidentää noin 10 minuuttia, jotta pohja ehtii kypsyä täytteen alla.
- Mitä laakeampi piirakka, sitä nopeammin se paistuu. Runsastäytteisen piirakan kypsyys kannattaa tarkistaa painamalla kevyesti piiraan keskeltä paistamisen loppuvaiheessa.
- Vuoan materiaalilla on väliä: paksu keraaminen piirakkavuoka vaatii ohutta metallivuokaa pidemmän paistoajan.
- Pitkään kypsennettäessä piirakka kannattaa peittää loppuvaiheessa leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu.
Mitä teen, kun piirakan reunat valuvat paistettaessa?
Anna vuokaan taputellun taikinan jähmettyä jääkaapissa ennen paistamista. Pelkästään sillä saat ehkäistyä reunojen valumista paistamisen aikana, eikä erillisiä paistoherneitä tai muita apuvirityksiä tarvita lainkaan. Halutessasi voit kuitenkin laittaa taikinan päälle vuokaan leivinpaperin ja täyttää sen paistohelmillä, herneillä tai riisillä esipaiston ajaksi. Voit myös tukea reunat foliosta taitelluilla suikaleilla.
Piirakkapohjien reseptit
Suolainen piirakkapohja
Suolaisen piirakkapohjan ohjeella valmistat näppärästi perinteiset kinkku-, sieni ja kasvispiirakat sekä muut suolaiset piirakat. Pohjan leipomiseen tarvitaan yksinkertaisimmillaan vain kolme raaka-ainetta, mutta pienillä muutoksilla ja lisäyksillä siitä on mahdollista tehdä kuohkeampi, rapsakampi tai maukkaampi, kun tarve niin vaatii. Lue vinkit suolaisen piirakkapohjan valmistukseen!
Makea piirakkapohja
Makean piirakkapohjan valmistaminen on yhtä helppoa kuin suolaisenkin. Raaka-aineet nypitään ensin hyvin sekaisin, minkä jälkeen taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa pari tuntia tai jopa yön yli. Peruspohja sopii mainiosti kaikkiin makeisiin piirakoihin, esimerkiksi mustikkapiirakkaan, omenapiirakkaan tai raparperipiirakkaan. Lue vinkit makean piirakkapohjan valmistukseen!
Muokattu 3.10.23 klo 15.08: Juttuun lisätty uusia vinkkejä.