Menuja sesongin parhaista raaka-aineista matkustajien toiveita kuunnellen
Mainos: Viking Line
Menuja sesongin parhaista raaka-aineista matkustajien toiveita kuunnellen
Viking Linen ravintoloiden ruokalista uudistuu sesonkien mukaan ajankohtaisten ainesten ympärille noin neljästi vuodessa. Uusia ruokalistoja suunniteltaessa kokeillaan innolla uutta matkustajien odotukset ja toiveet huomioiden.
Julkaistu 17.5.2023

Matkustajat toivovat risteilynsä makumatkalle uuden ja yllätyksellisen oheen myös tunnistettavuutta. Viking Line haluaa täyttää matkustajien toiveet ja tarjota erilaisiin makuihin sopivaa ruokaa. Ravintoloiden menuja suunnitellaan huolella keittiöpäälliköiden ja luovan keittiötiimin yhteistyöllä.

Sesongin raaka-ainevalinnat ja kokonaisuuden linjaukset tehdään keittiöpäällikkö Oula Hännisen vetämän neljän hengen tiimin voimin. Tämän jälkeen ideointiin ryhtyy luova keittiötiimi, joka vastaa kaikkien laivojen annossuunnittelusta.

– Tiimimme tekemien raaka-ainevalintojen ja yleisten linjausten pohjalta meidän luova keittiötiimimme luo menuihin upeita annoksia, Hänninen kuvailee yhteistyötä.

Annokset suunnitellaan viimeistellyiksi kokonaisuuksiksi, joissa maut täydentävät toisiaan.

Menu kauden aineksista

Laivojen ruokalistoissa noudatetaan ensisijaisesti sesonkiajattelua. Kokonaisuus lähtee liikkeelle trendeistä, ainesten saatavuudesta ja ravintoloiden erilaisista konsepteista. Viking Gracen keittiöpäällikkö Maarit Juvonen kertoo tiimien pohtivan, mitä trendejä milloinkin halutaan tuoda laivoille.

Menusuunnittelussa huomioidaan ravintoloiden erilaiset konseptit.

Omiksi vahvuuksikseen Juvonen kokee visuaalisuuden ja luovuuden. Eri aineksista loihditaan keittiöpäälliköiden luovalla otteella yllätyksellisiäkin annoksia, jotka tarjoavat matkailijoille maistuvia elämyksiä.

Menut uudistetaan noin neljä kertaa vuodessa, mutta kaikkien ravintoloiden ruokalistat eivät vaihdu samaan aikaan. Vuosittain mukana kulkevat kestosuosikit, kuten parsa- ja blinimenut. Näissäkin klassikkolisukkeiden oheen ideoidaan aina jotakin uutta, sillä halu ylittää asiakkaiden odotukset on suuri.

Kokonaisvaltaista suunnittelua lähituotannosta

Menusuunnittelu tehdään Viking Linella mahdollisimman kokonaisvaltaisesti hävikkiä välttäen ja eri teoilla onkin saatu hävikki laskemaan jopa 20–30 %. Ravintoloiden ruokalistat suunnitellaan niin, että raaka-aineet saadaan kokonaisuudessaan käytettyä eri annoksiin.

Lähituotannon antimista suunnitellaan annoksia erilaisia toiveita huomioiden.

Raaka-aineissa nähdään ennen kaikkea mahdollisuutena niiden monipuolinen hyödyntäminen. Suuri vaikutus on ollut myös ruoan esillepanolla esimerkiksi buffetissa: annostelu valmiisiin annoskulhoihin on vaikuttanut paljon menekin määrään.

Raaka-aineissa suositaan lähituotantoa ja menusuunnittelussa pyritään hyödyntämään ainekset kokonaisuudessaan.

Ohjenuorana menusuunnittelussa toimii myös lähituotanto, jota tukee Viking Linen keskittyminen pohjoismaiseen makumaailmaan. Näin päärooliin pääsevät lähellä tuotetut ainekset ja niistä loihditut annokset. Keittiöpäälliköt kertovat, että asiakkaita kiinnostaa ruoan alkuperän ohella myös sen vastuullinen tuotanto.

Herkulliset jälkiruoat kruunaavat aterian ja ovat myös ilo silmälle.

Punaisilla laivoilla halutaan tarjota matkustajille Itämeren parasta ruokaa. Tähän liittyy olennaisesti myös halu tarjota jotakin uutta, joten Viking Linella seurataan aktiivisesti trendejä.

Keittiöpäälliköiden tiimillä on kansainvälinen ote, jossa ruotsalaisuus ja suomalaisuus tukevat toisiaan erinomaisesti makukokonaisuuden rakentamisessa. Ruotsalaisilla keittiöpäälliköillä on vahva kokemus Ruotsin länsirannikon antimien mahdollisuuksista. Merenelävät ovatkin menun suunnittelussa yksi tärkeä kulmakivi.

Kommentoi »