
”Arkeni mullistava asia oli alkaa valmistaa neljän hengen reseptit tuplana” – nappaa Viimeistä murua myöten -bloggaaja Saara Atulan arkiruokabravuurit!
Ruokavaikuttaja ja lääkäri Saara Atula kirjoittaa hyvää tekeviä reseptejä sekä kotona että työpaikallaan. Arkiruoka rakentaa ravitsemuksen pohjan, hän muistuttaa.
”Kotitaloudessamme päävastuu ruoanlaitosta on minulla, ja nautin siitä. Mieheni tekee ruokaa, jos erikseen pyydän. Menu on silloin lähes aina sama: tomaattipastaa ja Boltseja.
Arkeni mullistava asia oli alkaa valmistaa neljän hengen reseptit tuplana. Tapa poistaa tarpeen kokata joka päivä. Jos ei halua syödä monena päivänä samaa ruokaa, puolet annoksista voi pakastaa.

Aloitan kokkaamisen joka kerta tarkistamalla, mitä jääkaapista pitäisi seuraavaksi käyttää. Kun kauppa ei ole kipaisumatkan päässä, on pakko tehdä ruokaa aineksista, joita kotona on. Siksi ennakoin ja ostan raaka-aineita valmiiksi kaappiin ennen kuin ne ehtivät loppua. Varastossa on aina tomaattimurskaa, kikherneitä, kookosmaitoa, currytahnaa ja aasialaisia kastikkeita. Tarvittaessa vaihtelen reseptien raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapeista löytyy: kikherneiden tilalle käyvät linssit ja kasvikset voi aina vaihtaa toisiin.
Syön kasvipohjaisesti mutta en täysin vegaanisesti. Tofu on kovassa käytössä ja korvaa juuston monessa paikassa. Siitä saa tehtyä esimerkiksi ruokaisia tahnoja ja soseutettuna se paikkaa ricottajuuston piirakan täytteenä.

Tuoretta sitruunaa tai limeä lisään lähes joka ruokaan. Niiden hapot tuovat makuun monitahoisuutta.
Pidän mausteisista Aasian mauista. Asuin vuoden Indonesiassa ja opin siellä currytahnojen teon. Tuoretta sitruunaa tai limeä lisään lähes joka ruokaan. Niiden hapot tuovat makuun monitahoisuutta.

Arkiruoka rakentaa ravitsemuksen pohjan, ja siksi suosin kasviksia sekä täysjyväviljatuotteita. Elämääni kuuluu kuitenkin myös herkuttelu esimerkiksi tuoreella pullalla. Jos arkisin syö monipuolisesti ja ravitsevasti, ei ruoan terveellisyyttä tarvitse miettiä muulloin.”
Saara Atula
32-vuotias ruokavaikuttaja ja yleislääkäri on kirjoittanut Viimeistä murua myöten -blogia vuodesta 2015 lähtien. Asuu Rovaniemellä puolisonsa kanssa. Retkiruokakirja 2 (Cozy Publishing) ilmestyy kevään aikana.
Saara Atulan vinkit ravitsevaan arkiruokaan
- ”Lisää ruokaan kasviksia, vaikka reseptissä ei niitä olisikaan. Soseutettuna kasvikset solahtavat huomaamatta esimerkiksi lasagne- tai pastakastikkeen sekaan.”
- ”Paahda kasviksia uunissa ja pakasta ne. Valmiiksi paahdetut kasvikset on helppo napata pakastimesta täydentämään aterioita.”
- ”Korvaa resepteissä sulatettu margariini rypsiöljyllä. Vaikka leivonnaisissa ei tarvitsekaan miettiä terveellisyyttä, öljyyn vaihtaminen on helppo tapa saada mukaan hyviä rasvahappoja makua muuttamatta.”
- ”Älä lisää suolaa keitinveteen tai kastikkeeseen alkuvaiheessa vaan vasta valmiin ruoan pinnalle. Suolaa tulee ruokaan määrällisesti vähemmän, vaikka lopputulos maistuu vähintään yhtä suolaiselta. Monessa elintarvikkeessa suolaa on jo valmiiksi tarpeeksi.”
Nappaa Saaran arkiruokabravuurit:
1. Vietnamilainen riisinuudelisalaatti on maukas lounassalaatti

2. Meksikolainen makaronilaatikko tuo vaihtelua perinteisen makaronilaatikon ystävillekin

3. Kikherne-linssikorma on maukas kastike, joka vain paranee hauduttamalla
