
Viherkasvit passiohedelmästä, veriappelsiinista, bataatista – ja jopa seesaminsiemenistä! Ruokatoimittajan kasvikokeilut ällistyttävät
Ruokatoimittaja Anu Brask kasvattaa viherkasveja maustepussien rippeistä ja hedelmien siemenistä. Parhaiten hänen kotonaan ovat pärjänneet mahdollisimman sitkeät kasvit, kuten passiohedelmä, rosépippuri, avokado ja veriappelsiini. ”Mitään ei heitetä pois, ennen kuin se on käynyt mullassa”, sanoo Anu.
”Kaikki aikoi pippurista. Kahdeksan vuotta sitten reissasimme mieheni Jetron kanssa Vietnamissa ja ihastelimme siellä kasvavia valtavia pippuriköynnöksiä. Saisikohan sellaisen kasvamaan myös kotona? Ajatus ei päästänyt kahta pippuristia otteestaan, joten kotiuduttuamme kokeilimme kasvattaa mustapippuria matkalta tuomistamme kuivatuista ja tuoreista pippureista monellakin menetelmällä, siinä kuitenkaan onnistumatta.
Mieheni on sinnikäs, joten hän ryhtyi selvittämään pippurikasvin syvintä olemusta. Ja eipä aikaakaan, kun olimme matkalla sinne, missä pippuri kasvaa. Tällä kertaa Suomen Turkuun.
Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa kasvaa komea, vanha pippuriköynnös. Meille oli juurrutettu siitä pistokas saatesanoin: on sitten hankala tapaus. Wilsoniksi nimetty pippurintaimi muutti luoksemme Helsinkiin ja on, ihme kyllä, yhä hengissä. Talvisin tosin juuri ja juuri.




En ole viherpeukalona erityisen hoivaava ja tunnontarkka, joten vuosien varrella kodin viherkasveihin on haaskaantunut aika pitkä penni. Pippurin myötä heräsi ajatus kasvattaa muistakin syötävistä kasveista hävikkiviherkasveja. Tajusin, että ruokatoimittajan työni takia keittiöstäni löytyy aina paljon mahdollisia kasvatuskokeiluja. On biojätteeseen meneviä hedelmän siemeniä, avokadon kiviä ja nahistuneita maustekasveja. Kaapeissa on tolkuton määrä mausteita.
Ensimmäinen kokeiluni oli vihanneslokeron perältä löytynyt bataatti, jossa oli jo pieniä juuren haituvia. Laitoin sen vesilasiin, ja pian juuret täyttivät lasin ja mukula puski silmuja. Istutin bataatin isoon ruukkuun, ja siitä kasvoi nopeasti todella näyttävä köynnös. Nostin ruukun kesällä pihalle, ja lopulta siihen puhkesi jopa kauniit suppilomaiset kukat.

Bataatti on yksivuotinen mukulakasvi, joten kasvun onni ei kestänyt loputtomiin. Ruukusta tosin löytyi viimeinen yllätys: pari sormenpään kokoista mukulaa.
Vuosipäiviä viettäviksi ruukkukasveiksi olen onnistunut kasvattamaan kaksi sitkeää veriappelsiinia, mangoja, avokadoja sekä passiohedelmän eli punapassion, joka ei ole enää mahtua eteiseen. Vitsinä laitoin pari vuotta sitten ruukkuun muutaman maustepussin pohjalla pyörineen rosépippurin. Tuskallisen hitaan alun jälkeen niistä kasvoi köynnöstävä näkösuoja olohuoneen ikkunalle. Olen joutunut trimmaamaan sitä reilusti, että saisin verhot kiinni.



Epäonnistumisiakin on ollut ja paljon. Olen testannut, miten kasvavat maapähkinä, kardemumma ja karambola. Alkuun näytti hyvältä, mutta lopulta taisin kastella niitä liikaa. Kuolema oli väistämätön. Taatelin, kiivin, lohikäärmehedelmän ja granaattiomenan kanssa on ollut sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Silti kokeilen niitä joka vuosi uudelleen. Vielä onnistun!
Nyt viimeistään on selvää, että meillä pärjäävät mahdollisimman sitkeät kasvit. Ajatukseni on: saat jäädä, jos pysyt hengissä. Huomaan suhtautuvani hävikkiviherkasveihin muita kasveja rennommin. Mangon siemenestä kasvatetun pienen puun kuoleminen on harmillista, mutta ei vakavaa, sillä aina voin kasvattaa uuden pikkurahalla. Hävikkikasviharrastus on siinä pisteessä, että mitään ei heitetä pois, ennen kuin se on käynyt mullassa. Kasvaa, jos on kasvaakseen.”



Anun vinkit kasvatukseen
1. Taimeta jatkuvasti
Siemeniä kannattaa kokeilla idättää rennolla otteella. Itse tökin niitä jatkuvasti isojen viherkasvien juurelle. Kun ne ovat kasvaneet tarpeeksi isoiksi taimiksi, siirrän ne omiin ruukkuihinsa.
2. Merkitse kylvöt
Muista merkitä, mitä olet kylvänyt minnekin. Jälkikäteen pienen taimen lajin selvittäminen voi olla hankalaa, vaikka kuinka luulisi muistavansa, mitä mihinkin ruukkuun on laittanut.

3. Tarjoa valoa ja sumua
Tropiikin kasveille kannattaa antaa lisävaloa kesälläkin, mutta talvella se on ehdottoman tärkeää. Myös sumuttelua on harrastettava paljon, ja janoisimpia tropiikin kasveja, kuten avokadoja, mangoja ja kiivejä, kannattaa talvella toisinaan käyttää suihkussa.
4. Hae vertaistukea
Facebookin Hedelmän siemenistä kasvatetut -ryhmästä saa paljon tietoa ja muiden harrastajien vinkkejä. Netistä löytyy myös hyvin artikkeleja tai tietoa aiheesta. Kurkkaa esimerkiksi Kotonan juttu kaupan hedelmien siemenistä kasvatetuista huonekasveista.
5. Käytä luomumausteita
Mausteiden kanssa ei auta kuin kokeilla, itävätkö siemenet vai eivät. Varmimmin kylvökset onnistuvat, jos käytät luomumausteita. Niitä ei saa säteilyttää, toisin kuin tavanomaisesti tuotettuja mausteita. Lisäksi: mitä tuoreempi mauste on, sen varmimmin se yleensä itää. Kannattaa myös kokeilla aasialaisia elintarvikkeita myyvien kauppojen mausteita. Valikoimat ovat usein tavallisia kauppoja monipuolisemmat, erityisesti kokonaisten mausteiden osalta.
