3 värien ammattilaista kertoo, millaiset sävyt innostavat juuri nyt – "Elämme vaikeaa aikaa ja haemme väreistä elämäniloa"
Sisustus
3 värien ammattilaista kertoo, millaiset sävyt innostavat juuri nyt – "Elämme vaikeaa aikaa ja haemme väreistä elämäniloa"
Mistä kertoo, että meistä suomalaisista on tullut rohkeampia värien käyttäjiä? Kolme erilaista värien parissa työskentelevää ammattilaista kertoo, millaisilla sävyillä ympäröimme itsemme juuri nyt ja miksi.
Julkaistu 30.11.2022
Avotakka

1. Antti Rimminen:

Vaikeina aikoina värit tuovat iloa

Antti Rimminen. Kuva Juha Sjögren / Drama Queen Communications

Trendiasiantuntija Antti Rimminen, 44, vetää Urban View -yritystä, joka edustaa kansainvälisiä trenditoimistoja sekä Pantone- ja RAL-värijärjestelmiä.

Trendiasiantuntija Antti Rimminen myy jo asiakkailleen kesän 2024 väriennusteita, mutta niitä hän ei vielä kerro. Vuodenvaihteeseen asti pitää odotella myös vuoden 2023 väriä, jonka hänen Suomessa edustamansa Pantone julkistaa.

Väri- ja trendiennusteet ovat suunnittelun työkaluja. Niiden tarkoitus on nopeuttaa työtä ja antaa inspiraatioita ja uusia ideoita värien yhdistämisestä. Monen suunnittelijan on tehtävä väripäätökset kahta vuotta ennen tuotteen tuloa kauppoihin ja esimerkiksi kangasvalmistajien sitäkin aikaisemmin.

– Toinen hyöty yrityksille on se, että kun puhutaan isomman tiimin kesken, puhutaan samasta asiasta. Esimerkiksi Välimeren turkoosi tarkoittaa jokaiselle eri sävyä, Rimminen muistuttaa.

Tämän vuoden väri on liila, Very Peri Pantone 17-3938.

Liilan valinta vuoden väriksi perustui digitaaliseen maailmaan. Siellä sitä käytetään paljon ja se toimii.

– Mielenkiintoista on nähdä, miten se konkretisoituu tekstiileissä ja pintamateriaaleissa.

Kaikkihan ei muutu vuoden väriksi, mutta Rimminen on pannut merkille, että liilan sävyjä näkyy muodissa ja sisustusväreissä.

– Jännittäviä ovat myös vaalean liilat ja muut pastelliset sävyt yhdistettyinä ruskeisiin. Ne tuovat yllätyksellisyyttä ja satumaista maailmaa värikarttoihin.

Värikkyys ylipäätään on aallonharjalla, ja se myös jatkuu.

– Elämme vaikeaa aikaa ja haemme väreistä elämän­iloa ja nautintoa.

Liila ja keltainen on trendikäs yhdistelmä.

Rimminen korostaa, että ei ole vain yhtä väri­trendiä. Kodeissa mukavuuteen panostaminen näkyy myös vaaleana, pehmeänä ja maanläheisenä värimaailmana.

Tällä hetkellä vihreät ovat suosittuja. Väriä on esillä lähtien keittiökalusteista, joissa on nostalgisia harmaan- ja sammalenvihreitä sävyjä. Vihreä liittyy myös vihersisustamisen suosioon.

Tulevaisuudessa on Rimmisen mielestä kiinnostavaa, miten biovärit muuttavat ajattelua.

– Esimerkiksi kierrätysmuovit eivät aina ole väreiltään niin puhtaita kuin neitseellinen muovi. Totummeko sameampaan värimaailmaan, kun emme luonnonväreillä saa aikaan kirkkaimpia ja puhtaimpia värejä?

Trendiasiantuntijat etsivät ympäriltään heikkoja signaaleja. Rimminenkin tarkkailee, herättääkö joku asia hänessä vahvan reaktion. Joku tämän hetken inhokki voi myöhemmin olla kiehtova ja kaunis.

Värikkyys on sisustuksessa aallonharjalla. Tamperelaisen Emilia Kokon perheen kodissa on sijaa sisustuskokeiluille.

Värien suhteen hän on kaikkiruokainen.

– Voimakas keltainen on kuitenkin yksi lempiväreistäni.

Ja on värillä nimikin, Pantonen kartan keltainen 012. Tunteikkaita Rimmiselle ovat hänen Curaçaon saarella näkemänsä pastelli­sävyt.

– Kun näen pastelleja, palaan mielessäni sinne, ränsistyneiden ja auringon paahtamien ja tuulten piiskaamien talojen väreihin.

Antti Rimmisen tämän hetken suosikkivärit:

"Hieman puuterimaiset pastellisävyt ovat kesän 2023 ennusteista. Ne ovat pitkäikäisiä ja toimivat sesongista riippumatta", Antti Rimminen sanoo.

2. Johanna Ikävalko:

Suomalaiset eivät ole enää varovaisia sisustajia

Johanna Ikävalko.

Sisustusarkkitehti Johanna Ikävalko, 50, työskentelee omassa toimistossa yrittäjänä ja suunnittelee enimmäkseen koteja.

Mikään trendi ei ole sisustusarkkitehti Johanna Ikävalkon mielessä, kun hän kohtaa asiakkaansa ja aletaan puhua hänen kotinsa sisustamisesta.

– Rakentamisessa asiat tehdään pitkäjänteisesti. Niiden pitää kestää kymmeniä vuosia.

Värit ovat tulleet mukaan kuvaan vuosi vuodelta vahvemmin. Enää ei ole itsestään selvää, että seinät maalataan valkoisiksi, vaan käydään yhdessä läpi, mitä muita vaihtoehtoja voisi olla. Paljon Ikävalkon suunnittelemiin sisustuksiin on tullut vihreän sävyjä, roosaa ja ”mummonalushousun” beigeä.

– Huomaan suosivani niin sanottuja epä­värejä, murrettuja sävyjä, jotka voivat olla harmaita, vihreitä tai beigejä.

Murrettu vihreä on suosittu sisustusväri muun muassa keittiössä. Lue, miten tämän kolmen kerroksen kodin värivalinnat syntyivät!

Hänen lempivärinsä ovat harmaaseen taittuva vihreä ja roosa. Valkoista ja beigeä hän kuvaa turvaväreikseen, joita hän maustaa muilla väreillä.

Kotia sisustaessa on Ikävalkon mielestä hyvä pohtia, mitkä ovat omia lempivärejä, joiden keskellä viihtyy. Samalla mietitään kokonaisuutta: millaisia verhoiluja on kalusteissa ja minkä värisiä ovat puukalusteet.

"Kun puhutaan kyllästymisestä, väri­sävyihin ei kyllästy sen nopeammin kuin valkoiseenkaan. Se on turha pelko."
Johanna Ikävalko

Ja kun koti rakentuu osista, on otettava huomioon, millaiset ovat lattiamateriaalit, millainen on valo ja miten tilat rytmittyvät keskenään.

– Jos maalaamme yhden huoneen esimerkiksi vihertäväksi, pitää kysyä, mitä näkyy seuraavasta huoneesta, kun ovi on auki. Koti on kuin palapeli, jota pitää alkaa rakentaa joistakin päätöksistä, hän kuvailee.

Koska sisustusarkkitehti työskentelee asiakkaan toiveiden mukaan, hän ei voi rymistellä omien mielihalujensa johdattelemana eikä käyttää vain omia lempivärejään. Ikävalko kertoo, että siniset ovat sisustuksessa ylipäätään haastavia. Hänelle itselleen vaikeita ovat esimerkiksi vahvat punaiset ja keltaiset. Mutta myös niitä hän on käyttänyt onnistuneesti, kun asiakas on niitä toivonut.

– Kaikista pitää kuitenkin aina löytää hienoin mahdollinen sävy.

Asiakkaasta onneksi saa aina helposti irti sen, mistä väreistä hän pitää ja mistä ei. Osa reagoi väreihin voimakkaasti, osalle ne eivät ole iso asia.

– Mutta kun puhutaan kyllästymisestä, väri­sävyihin ei kyllästy sen nopeammin kuin valkoiseenkaan. Se on turha pelko.

Suomalaiset eivät Ikävalkon mielestä enää ole varovaisia sisustajia. He uskaltavat toteuttaa omia toiveitaan ja käyttää värejä.

Myös parikymmentä vuotta sitten suosittuja valkoisia koteja halutaan yhä. Sellaisessa, lattioita myöten valkoisessa, asui Ikävalko itsekin. Enää hän ei haluaisi vitivalkoista kotia.

Iso trendi ovat värikkäät ja voimakaskuosiset tapetit.

– Jos vuosituhannen vaihteessa joku oli villi ja tapetoi yhden seinän, nyt uskalletaan tapetoida koko huone.

Itse Ikävalko on perinteisempi tapetoija: Uuden kodin seinien tapetti on vuodelta 1886.

Johanna Ikävalkon tämän hetken suosikkivärit:

"Beige on lempeä sävy, vihreä taas hienostunut. Keltainen on minulle näistä väreistä uusi tuttavuus", Johanna Ikävalko sanoo.

3. Taina Jyrkkärinne:

Luonto värittää sisällä ja ulkona

Taina Jyrkkärinne.

Teknoksen väriasiantuntija ja projektikoordinaattori Taina Jyrkkärinne neuvoo asiakkaita ja on mukana värimateriaalien toteutuksessa.

Luonto on avainsana niin sisällä kuin ulkona, kun Teknoksen väriasiantuntija Taina Jyrkkärinne pohtii värien käyttöä ja värisuosikkeja.

– Esimerkiksi nyt suositut vihreän ja ruskean sävyt ovat luonnosta poimittuja. Ne rauhoittavat ja tuovat luonnon sisälle, hän kertoo.

70-luvulta ammentavat maanläheiset sävyt ovat suosittuja. Malla Tapio on käyttänyt niitä taitavasti 70-lukua henkivässä kodissaan.

Talojen ulkopinnoissa väritystä määrää asemakaava, mutta myös siellä, missä kaava ei määrää, suositaan tummia sävyjä. Ulkovärien trendit myös muuttuvat hitaammin kuin sisävärien. Tumma aikakausi on nyt ollut käynnissä vuosia.

Tummat talot maastoutuvat hyvin luontoon, niin metsän kuin vesien läheisyyteen. Ulkoväreistä suosituimpia ovat nyt musta, tummanharmaa, tummanruskea sekä valkoisen sävyt. Rakennus voi olla samanvärinen kattoa ja sokkelia myöten.

– Jos yksivärisyyttä halutaan rikkoa, se tapahtuu käyttämällä kuullotetta esimerkiksi sisääntulossa, Jyrkkärinne kuvailee.

Sisällä maalataan nyt koko tila samalla sävyllä, myös tummilla. Kattojakin maalataan muulla kuin valkoisella. Tehosteseinistä puolestaan on alettu luopua, vaikka toki niitäkin näkee vielä.

Koristepinnoitteita käytetään yhä, mutta nykyisin leikitellään enemmän maalin kiilto­asteella.

– Makuu- ja olohuoneissa täyshimmeä maalipinta on rauhoittava ja kaunis. Lastenhuoneisiin taas kannattaa valita puolikiiltävä jo puhdistettavuuden takia, Jyrkkärinne opastaa.

Sisämaalien kestosuosikkeja ovat vaaleat beiget ja harmaat sekä vihreän sävyt. Ruskea on nyt palannut sisustukseen kaikissa sävyissään. Lisäksi tummahkoja sinisiä ja terrakottaa käytetään paljon.

– Voit totuttautua värikylläisiin ja tummiin väreihin maalaamalla ensin jotain pientä, kuten lipaston, tuolin, hyllykön tai läpikulkutilan kuten eteisen.

Jyrkkärinne muistuttaa myös, että koemaalausta ei voi korostaa liikaa. Silloin kannattaa maalata esimerkiksi levy, jota voi kuljettaa huoneesta toiseen ja nähdä, miten väri käyttäytyy. Teknos lanseeraa tänä syksynä 105 sävyn Miniväripurkki-kokoelman, jolla on hyvä testata värejä.

Valkoisen ystäviä Jyrkkärinne opastaa valitsemaan sävytetyn valkoisen, joka on helppo yhdistää muihin väreihin. Sävytetty valkoinen myös peittää paremmin.

"Voit totuttautua värikylläisiin ja tummiin väreihin maalaamalla ensin jotain pientä, kuten lipaston, tuolin, hyllykön tai läpikulkutilan kuten eteisen."
Taina Jyrkkärinne

Hyvä maalisävy kestää aikaa ja luo ainutlaatuista tunnelmaa.

– Lempiväri kestää seinällä usein kauemmin kuin trendiväri. Väreillä on iso merkitys kodin tunnelman luomiseen. Rohkaisen värien käyttöön ja rakastumaan kotiin uudelleen.

Omaa lempiväriään Jyrkkärinteen on vaikea valita, hän kun pitää niin monista. Sisustus­väreistä hän valitsee kuitenkin vihreän murretut sävyt. Niiden lähellä on hyvä olla.

Taina Jyrkkärinteen tämän hetken suosikkivärit:

"Luontoa ja lämpöä tuovat tumma, murrettu vihreä, ajaton, harmaalla murrettu beige ja elegantti sininen", Taina Jyrkkärinne sanoo.

Huomaa, että värit eivät vastaa valmistajien todellisia sävyjä. Tarkista aina haluamasi sävy aidosta värimallista luonnonvalossa oikeassa ympäristössä.

Jutun kotikuvien kuvateksteihin lisätty linkit 8.12.2022.

1 kommentti