Mira ja Mika myivät rakkaan asuntonsa mutta ostivat sen pian takaisin – "Ikävä tähän kotiin kasvoi kasvamistaan"
Sisustus
Mira ja Mika myivät rakkaan asuntonsa mutta ostivat sen pian takaisin – "Ikävä tähän kotiin kasvoi kasvamistaan"
Mira ja Mika Paloneva ostivat vanhan asuntonsa takaisin asuttuaan pari vuotta naapurirapussa. He oivalsivat ikävöivänsä kotia, joka oli ollut perheen turvapaikka Mikan sairastaessa aivosyöpää. Sen värit tuovat iloa ja energiaa jokaisena päivänä.
28.10.2022
 |
Avotakka

Miran ja Mikan lapsiperhe muutti reilu vuosi sitten jo toistamiseen samaan asuntoon, joka sijaitsee synagogan vieressä vanhassa liikeapulaisten talossa Turussa. He pitävät etenkin kotinsa näkymistä huoneesta toiseen ja ikkunasta ulos, ja suljettu sisäpiha on rauhallinen ja lapsiperheelle mieleinen.

Mira kertoo elävänsä kiitollisuuskuplassa, koska perheellä kävi uskomaton onni, kun he saivat ostettua rakkaan kotinsa takaisin.

Yrittäjä Mira Palonevalla, 41, ja leipuri-kondiittori Mika Palonevalla, 45, on kaksi lasta, Ahti, 6, ja Liisi, 2. Miran tili Instagramissa on @mirapaloneva.

Mira, miten päädyitte juuri tähän kotiin?

Löysin kodin ensimmäisen kerran yhdeksän vuotta sitten Oikotieltä. Ostohousut eivät olleet silloin jalassa, mutta peruskuntoinen ”tyhjä taulu” herätti mielenkiintoni eikä jättänyt rauhaan. Emme asuneet silloin Mikan kanssa vielä yhdessä, mutta Mika kai rakasti minua niin paljon, että oli valmis heittäytymään hankkeeseen vaikka kauhistelikin tulevaa mittavaa remonttia.

Iskun pirteä nojatuoli on Tori-löytö. Jäätelöä kuvaava teos seinällä on lasi­taiteilija Paula Pääkkösen. Lammasvalokuvateos on Julia Weckmanin.

Arki uudessa kodissa alkoi silloin poikkeuksellisella tavalla, kun pian muuton jälkeen Mikalla diagnosoitiin aivosyöpä. Koti sai uudenlaisen merkityksen, kun siitä tuli konkreettisesti turvapaikka.

Olemme muuttaneet tähän asuntoon kaksi kertaa, ensin vuonna 2013 ja toisen kerran 2021. Ensimmäisellä kerralla asuimme täällä viisi vuotta, mutta muutimme isomman kylpyhuoneen sekä lisähuoneen perässä saman taloyhtiön naapurirappuun.

Ikean tason päällä on Laura Annalan maalaus ja sen yllä Salon matto- ja ryijyn tilaustyönä tekemä orvokkiryijy. Orvokin oikealla puolella on häälahjaksi saatu Jan Kenneth Weckmanin taideteos. Musta Muhku-veistos lattialla on Arvo Siikamäen. Oranssi Nesso-­pöytä­valaisin on Artemiden.

Ikävä takaisin tähän kotiin kasvoi kasvamistaan, ja lopulta meille tuli mahdollisuus ostaa kotimme takaisin keväällä 2021. Ne, jotka tietävät, mitä koti-ikävä on, ymmärtävät, miten hyvältä tuntui palata takaisin.

Millaisia muutoksia teitte?

Ensimmäisellä muuttokerralla teetimme perusteellisen remontin. Suurin muutostyö oli keittiön siirtäminen palvelijanhuoneesta talon suurimpaan huoneeseen. Muutoksen myötä sain unelmieni keittiön alkuperäisillä täyspuisilla ovilla, jotka maalautimme sitruunankeltaisiksi.

”Mieheni antoi vapaat kädet, joten valitsin keittiöömme lempi- ja voima­värini”, Mira kertoo. Kattovalaisin on Bumling-­klassikko. Eriväriset tuolit on valittu Miran lempi­värikartan mukaan, ja niitä on ostettu pikkuhiljaa käytettyinä. Vain Artekin pöytä ostettiin uutena.

Toisella muuttokerralla perheemme oli kasvanut, joten tilan tarpeen vuoksi muutimme alkovin vanhempien makuuhuoneeksi. Näin lapset saivat omat huoneensa, ja myös keittiö sai lisää kiinteitä kalusteita, mutta keltaisista kaapeista en ollut valmis luopumaan. Vaativin muutostyö oli kylpyhuoneen laajennus, joka oli kuitenkin kaiken vaivan arvoinen.

Laventelinväriset kaapit ovat Puustellilta, jossa Miran hyvä ystävä toimii keittiösuunnittelijana. Kaapistot on sävytetty Tikkurilan sävyllä X342 Hyasintti. Laatat ovat Pukkilan mallistosta, ja työtaso on Puustellin kvartsitaso. Liesituuletin on Lapetekin.
"Laventelin väristä on tullut voimavärini, ja se viestii minulle, että huonojenkin kokemusten jälkeen voi saada kauniita hetkiä elämään."
Mira Paloneva

Mikä on sisustuksen punainen lanka?

Olen aina rakastanut värejä ja ympäröinyt itseni niillä, koska saan väreistä voimaa. Värit eivät ole minulle mikään hetken hurahdus, vaan jokaisella kotimme sävyllä on minulle erityinen merkitys. Laventelin väristä on tullut voimavärini, ja se viestii minulle, että huonojenkin kokemusten jälkeen voi saada kauniita hetkiä elämään.

Keittiön seinän viereinen kaapisto tilattiin Puustellilta, ja se on samaa sävyä kuin keittiöön teetetyt kaapit. Sanni Olasvuoren maalaama taulu muistuttaa Miraa Liisi-tyttären vauva-ajasta, jolloin elämä tuntui hetken sukellukselta hattaraiseen laventeliin. Sekä katossa että tasolla on Ateljé Lyktanin Bumling-valaisimet.

Mitä taide sinulle merkitsee?

Taide on kulkenut mukanani lapsuudesta saakka. Vanhempani ovat taiteen keräilijöitä, ja matkoilla suuntasimme aina gallerioihin ja museoihin. Silloin en osannut sitä arvostaa, mutta nyt olen kiitollinen, että he tartuttivat kipinän myös minuun. Kymmenisen vuotta sitten lahjoitimme äitini ja siskoni kanssa lapsuudenkotiin kertyneet kokoelmat Turun museokeskukselle. Omat hankintani teen spontaanisti suoraan taiteilijoilta intuitioon luottaen, en sijoitusmielessä.

Kylpyhuone-kodinhoito­huoneen alkuperäistä vastaavan vaaleansinisen kaari-ikkunan rakensi Turun puutyön puuseppä Niklas Sandberg. Oven sävy on Tikkurilan Y354 Cumulus, ja seinässä on J426 Syreeni. Laatat ovat Abl-laatoista ja hana Tapwellilta. Allaskaappi on Puustellin, taso Duratin.

Valitsetko mieluummin uutta vai vanhaa?

Kotimme on iloinen sekoitus perintönä saatuja huonekaluja ja taidetta, kirpputorin aarteita, uutena ostettuja esineitä ja jopa roskalavalöytöjä, jotka ennen kohdalle osumistaan kuulostivat lähinnä urbaanilegendoilta. Viimeisen muuton yhteydessä ostimme uutena sohvan ja ruokapöydän sekä unelmieni matot, jotka ovat kuin taideteoksia lattialla.

Vanhempien makuuhuone toimi aiemmin vaatehuoneena. Matrin sänky on samaa sävyä kuin Bumling-­valaisin, joka löytyi Facebook-­kirpputorilta. Päätyseinällä on Anni Kosta­movaaran taidetta. Yölamput ovat kirppis­löytö Hassiselta. Keltaiset säilyttimet ovat Hanna Lanton.
Ahtin huoneen tuolit ja pöytä löytyivät entisen päivä­kodin poisto­myynnistä. Suuri taide­teos on Miran bonusisän ja lempi­taiteilijan Jan Kenneth Weckmanin. Raikkaan­punainen pöytä­valaisin on ranskalaisen Jieldén klassikko. Rottinkinen jätti­päärynä on Ferm Livingin.
Palvelijanhuone toimii Liisin makuusoppena. Seinät on maalattu Tikkurilan sävyllä H320 Magnolia. Katja Tukiaisen suuri Fog-taideteos on Miran ensimmäinen oma taide­hankinta. Sängyn yläpuolella on Sanni Olasvuoren maalaama taulu. Liisin sänky on Jollyroomista.

Mitä olet oivaltanut asumisesta?

Asunnon neliöt eivät määritä kaikkea, ja hyvä suunnittelu voi pelastaa monessa. Sisustusarkkitehti Päivi Himasen avulla saimme oivalluksia asunnon uudelleen muotoiluun, ja puuseppien taidokas kädenjälki näkyy monessa kohtaa kodissamme. Kodin ja miljöön lisäksi naapurit voivat tulla niin tärkeiksi, että käsitys perheestä laajenee.

Artekin vihreä­jalkainen jakkara on naapurin kirpputorilöytö Miralle. Iso vaalean­punainen lasivaasi on Nuuta­järven lasi­kylässä toimivasta Lasi­sirkuksesta.
Leikkihuoneen seinät maalattiin vaaleanharmaiksi Tikkurilan H496-sävyllä. Se luo eheän taustan värikkäille kalusteille ja leluille. Ahtin huoneen bambitaulut ovat Reetta Immosen teoksia. Metallijalalla seisova punainen tuoli on Miran viimeisin Tori-löytö. Toinen sirolinjaisempi punainen tuoli ostettiin taloyhtiön kirpputorilta. Seinävalaisin on Hassisen kirpputorilta, jonka Mira nimeää Turun parhaaksi.

Onko kodissa mitään puutteita?

Kaappitilaa on niukasti, mutta sen ongelman kanssa olen sovussa. Se pitää tavaramäärän kohtuudessa. Remontti on vihdoin valmis, kun saimme wc:n oven ja sen yläpuolella olevan lunetti-ikkunan tehtyä. Nyt vain nautimme toisistamme ja kodistamme.

Senkin yläpuolella on Laura Annalan maalaus. ”Jos olisin rikas ja minulla olisi loputtomasti seinätilaa, ostaisin kaikki Lauran taideteokset”, Mira sanoo. Sametti­verhon takana on vanhempien makuutila. Riippu­valaisin on Hanna Anosen nyky­klassikko Cocktail. Matto on Finarten.

Mistä haaveilette?

Elämämme on mullistunut niin monta kertaa vakavasti, että niiden kokemusten jäljiltä arvostan eniten tylsää tavallista tiistaita kotona ja yllätyksetöntä arkea rakkaideni kanssa. Salaa haaveilen kuitenkin uusista ammatillisista tuulista, ehkä jopa uudesta ammatista. Unelmoin myös, että rakas ystäväni Minna voisi asua kommuunissa kanssamme. Lapset pitävät Minnaa toisena äitinään, joten olisi ihanaa saada jakaa elämää yhteisöllisesti.

Kolmio sijaitsee vuonna 1928 rakennetussa talossa Turun keskustassa. Neliöitä on 89.
4 kommenttia