Katarina sisusti vuokrakaksion mieluisaksi pikkubudjetilla: "Halusin tehdä kodistamme viihtyisän, vaikka muutamme pian pois"
Sisustus
Katarina sisusti vuokrakaksion mieluisaksi pikkubudjetilla: "Halusin tehdä kodistamme viihtyisän, vaikka muutamme pian pois"
Katarina Fredriksonille esteettinen ympäristö on keskeinen osa hyvinvointia, eikä hän siksi halua laiminlyödä sisustamista edes väliaikaiseksi tarkoitetussa asunnossa. Katarinan ja Thomas Hollfastin turkulainen opiskelijakaksio hehkuu vaaleankeltaista, ja sen täyttävät taide sekä mehukkaat vintagelöydöt.
18.5.2022
 |
Avotakka

Parin vuoden piipahdus Turkuun. Vaikka elämän isossa mittakaavassa maisteriopintojen pituinen ajanjakso on lyhyt, Katarina Fredrikson, 28, ja hänen avopuolisonsa Thomas Hollfast, 28, asuvat mukavasti. Pariskunnan vuokra-asunto sijaitsee Turun Vartiovuoren puiston kupeessa, jugendtalojen rytmittämässä korttelissa. Viidennen kerroksen kaksiossa on väljä pohja, korkeat huoneet ja suloinen pieni parveke.

Taide hallitsee Katarinan ja Thomaksen olohuonetta. Sohvapöytä, jonka alla on löytökissa Osku, on ostettu tukholmalaisesta second hand -liikkeestä. Pieni Vitran pöytä löytyi Torista. Ikkunan alla on Jotexin divaani ja kattovalaisin on Pholcin Mobil. Keltainen väri olohuoneen seinillä on Tikkurilan H456 Himmeli. Upeat saksalaiset 1980-luvun nojatuolit ovat edullinen Tori-löytö.

Kerroksellinen sisustus, taide ja huolellisesti valitut seinien sävyt antavat vaikutelman, että tänne on asettauduttu pidemmäksikin aikaa.

– Halusin tehdä kodistamme viihtyisän, vaikka muutamme pian pois. Esteettinen ympäristö on mielestäni aivan oleellinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia arjessa. Tänne on aina kiva tulla, ja näissä huoneissa mieli lepää, Katarina sanoo.

Parveke on Katarinan ja Thomaksen lempipaikkoja. Viidennestä kerroksesta avautuu upea korttelinäkymä. Lähes kaikki kodin viherkasvit on saatu ystäviltä tai kasvatettu pistokkaista. Sohvan vierellä on Thomaksen isovanhemmilta saatu vintagejalkavalaisin.
Viidennessä kerroksessa sijaitsevan kodin parveke ei sovi korkeanpaikankammoisille. Katarinalle ja Thomakselle se on yksi kodin tunnelmallisimmista kahvittelupaikoista.

Kodin tunnelma on syntynyt kohtuullisella budjetilla, kuten opiskelijaelämään kuuluu. Onnistuminen on vaatinut kuitenkin sinnikkyyttä, järjestelmällisyyttä ja tavaroiden noutamista eri puolilta kaupunkia.

Tätä vaivaa ei välttämättä moni jaksaisi nähdä väliaikaisen kodin kohdalla, mutta Katarinalle se on vain mieluisaa työtä. Thomas on mielellään mukana ja luottaa kumppaninsa suunnitelmiin.

– Kolusimme muuttovaiheessa varmaan kaikki Turun seudun kirpputorit. Meillä on lisäksi perintöhuonekaluja, Tori-löytöjä ja Ikea-hankintoja.

Katarinalle esteettinen ympäristö on keskeinen osa hyvinvointia. Kodissa on veikeitä yksityiskohtia, kuten iso rykelmä Iittalan Kivi-lyhtyjä. Katarinan keräilemä kokoelma oli pitkään pahvilaatikossa, mutta nyt ne koristavat vuokrakotia. Keskihyllyllä on aarteita kirppiksiltä.
"Asunnon laittaminen viihtyisäksi on korostunut etenkin koronapandemian aikana."
Vihreä vati on matkamuisto Balilta. Katarina on ostanut suloisen Orrefors Raspberry Hallon -kynttilänjalan Tukholmasta. Siihen sopivat Iittalan nappula ja kirppikseltä löytynyt lasinen kynttilänjalka.
Ikean Söderhamn-sohva on päällystetty Bemzistä ostetulla samettipäällisellä. Ruskea teos on Katarinan maalaama. Ikean Listerby-sivupöydän päällä on vihreä Aalto-maljakko. Peili ja simpukkakehys löytyivät kirppikseltä.

Katarina muistuttaa, että yksitoikkoisenkin tilan voi muuttaa ilmeikkääksi pienillä asioilla, vaikkapa viherkasveilla, väreillä, taiteella tai huonekalujen tuunauksella. Esimerkiksi ajan saatossa kellastunut 1960-luvun senkki eteisessä sai Katarinan ja Thomaksen käsissä tumman pähkinäisen sävyn ja uudet vetimet.

– Monet päättävät sisustamisen suhteen odottaa omaa pitkäaikaista kotia. Itse en ajattele näin, koska siihen oikeaan hetkeen voi mennä vuosia. Asunnon laittaminen viihtyisäksi on korostunut etenkin pandemian aikana, jolloin on joutunut opiskelemaan ja työskentelemään kotona, Katarina pohtii.

Erillinen keittiö on usein täynnä ystäviä ja iloista tunnelmaa. Jatkettava tiikkipöytä on lainassa tähän asuntoon. Siihen sopivat kaksi tuolia ovat Katarinan isoäidin perintöä. Torista ostettu wieniläistuoli on tuunattu siistiksi. Keittiön seinän sävy on Tikkurilan Beige.
Keittiön Semi-valaisin on perittyä 70-luvun vintage-Ikeaa. Sen suunnitteli Bonderup & Thorup, ja oikeudet ovat nykyään Gubilla.
Senkki on peräisin Katarinan isoäidiltä. Sen päällä on ittalan Nappula-kynttilänjalkoja. Wall of Artista ostettuun Hanna Petersonin julisteeseen löytyi kehys kirpputorilta.

Olohuoneen keltaisilla seinillä alkaa valopilkkujen tanssi, kun auringonsäteet osuvat ikkunalaudalle asetettuun diskopalloon. Juuri tällaiset pienet yksityiskohdat ovat Katarinalla hyvin hallussa: kaiken ei tarvitse olla vakavaa.

– Pidän hillitystä kaaoksesta ja häiritsevistä yksityiskohdista, jotka nappaavat mielenkiinnon. Valopilkut ympäri huonetta tai tyyliltään yllättävät yhdistelmät, kuten 1980-luvun palapeili pramean marmorikantisen yöpöydän rinnalla, voivat olla sellaisia. Haluan tuoda kokonaisuuteen kontrasteja, Katarina sanoo.

Alin teos on Mathilda Boalawong Nilssonin. Tv:n yllä on Wall of Artista ostettu Hanna Petersonin teos.
Samsungin The Frame -televisio sulautuu taideseinälle.
"Pidän hillitystä kaaoksesta ja häiritsevistä yksityiskohdista, jotka nappaavat mielenkiinnon."

Taide on tärkeä osa Katarinan sielunmaisemaa ja suvun perintöä. Hänen isoisänsä on 1990-luvulla edesmennyt ruotsalainen taiteilija Lars Fredrikson, joka teki merkittävän elämänuran Etelä-Ranskassa vuosina 1960–1998. Fredriksonin abstraktin taiteen arvostus on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja teoksista on koottu näyttely muun muassa Nizzan nykytaiteen museoon.

Yksi taideaarteista on päätynyt olohuoneen seinälle. Sen rinnalle on ripustettu eloisa kokoelma teoksia eri tekijöiltä, myös Katarinalta itseltään.

– Minulle on periytynyt luovuutta. Pienenä sisustin ahkerasti omaa huonettani ja rakentelin kivistä koristeita pihamaalle. Maalaan edelleen silloin tällöin rentoutuakseni. Pidän maalaamisesta ja olen ripustanut joitakin omia töitäni kotimme seinille. Myös muutamat kirpputorien anonyymit työt ovat löytäneet paikkansa kotoamme. Netistä löytyy myös paljon verkkokauppoja, joiden kautta voi tutustua nuorten ja nousevien taiteilijoiden tarjontaan, Katarina vinkkaa.

Tummaksi lakattu tuoli on ostettu Torista ja lipasto on saatu sukulaisilta. Mekkojen vieressä on komea viuhka Balilta. Kori on kirppishankinta. Kirppiskehyksissä oleva kuva on Fotografiska-museosta Tukholmasta. Heleää tunnelmaa tuo seinien kellertävä sävy, Tikkurilan F306 Sorbetti.
1980-luvun palapeili on peräisin Katarinan lapsuudenkodista. Marmoripintaisen jykevän yöpöydän Katarina on perinyt äidiltään, ja valaisin on kirppikseltä. Iso ruukku on ostettu Bauhausista.
Yöpöytä on Katarinan isoäidin kesätalolta Tukholman saaristosta. Lamppu ja kynttilänjalka on ostettu kirppikseltä, maljakko Balilta. Hanna Petersonin juliste on Wall of Art -verkkokaupasta.

Ehdottomasti maksimalisti, ei minimalisti. Näillä sanoilla Katarina summaa sisustustyyliään. Vanhat jykevät huonekalut ja paahteiset värit vievät ajatukset paitsi Etelä-Eurooppaan myös kauemmaksi maailmalle. Katarina oli aikoinaan opiskelijavaihdossa Indonesian Balilla, ja pienet matkamuistot eri puolilla kotia muistuttavat tästä arvokkaasta ajasta. Keltainen väri symboloi kaipuuta trooppiseen ilmastoon tai kenties isoisän maisemiin, Nizzan vanhoihin kortteleihin.

– Yhdistelen mid-century modern -tyylisuuntausta ja pohjoismaalaista muotoilua. Saan paljon vaikutteita Tukholmasta, jossa asuu isäni sukua ja kaksi sisartani. Toinen siskoistani on muotoilija, ja olen laittanut esille joitakin hänen harjoitustöitään, Katarina kertoo.

Kansainvälisyys, taide ja kierrätettyjen esineiden arvostus näkyvät jokaisessa huoneessa. Osku-kissa nauttii olostaan Ikean sohvalla, johon on ostettu Bemzistä pehmeä samettipäällinen.

Asuinkorttelissa ihastuttavat eri vuosikymmenten arkkitehtuuri aina punaisesta pitsihuvilasta 1950-luvulla rakennettuihin kerrostaloihin.

Pariskunta nauttii arjestaan Turussa. Vartiovuoren puisto, jokirannan elämänmeno sekä lukuisat kahvilat ja kirppikset houkuttelevat vapaapäivinä liikkeelle jo aamusta. Kauppahallista tulee usein poimittua pullat iltapäiväkahville. Viikonloppuihin kuuluvat myös ison brunssin valmistelu, smoothie bowlit ja uusien reseptien testailu. Keittiössä on aina tarjolla itse fermentoitua kombuchaa jääpalan kera.

Parhaimmillaan tupa on täynnä ystäviä, naurua ja hyviä keskusteluja. Toisinaan Katarinan mielessä välähtää tuttu haave: ehkäpä jonain päivänä, jossain lämpimässä paikassa, hän avaa oman bed & breakfast -majatalon.

Katarinan ja Thomaksen 63 neliön vuokra-asunto sijaitsee vuonna 1952 rakennetussa kerrostalossa Turun II kaupunginosassa.
Kommentoi »