Avotakka

74 neliötä kolmessa kerroksessa ja kallioseinämä makuuhuoneessa – Anun ja Juuson 1800-luvun puutalokodista tuli soma kuin nukkekoti

74 neliötä kolmessa kerroksessa ja kallioseinämä makuuhuoneessa – Anun ja Juuson 1800-luvun puutalokodista tuli soma kuin nukkekoti
Sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvas kertoo, millaisella operaatiolla Anu Makkosen ja Juuso Aallon kolmen kerroksen pikkukoti Helsingin Ruoholahden historiallisilla villoilla palautettiin alkuperäiseen tunnelmaansa ilman riitoja ja riskinottoa.
Julkaistu: 29.7.2022

Puhelimeni suorastaan tukkeutui kuvaviestien määrästä sinä päivänä, kun Anu ja Juuso kävivät ensimmäistä kertaa ihmettelemässä uutta kotiaan. Materiaalia tuli sen verran runsaasti, että ainoastaan kolmikerroksisen asunnon tilajaon hahmottaminen tuntui lähes mahdottomalta ennen paikan päällä käyntiä.

1880-luvulla rakennettu Ruoholahden villojen puutaloalue Helsingissä vältti 1970-luvulla täpärästi purkamiskohtalon.

Ruoholahden villoilla sijaitsevan asunnon 74 neliötä on jakautunut kolmen kerroksen kesken, mutta tilallisen hahmottamisen vaikeus syntyi myös ullakon monimuotoisesta tilaratkaisusta ja kellarin kallioseinämän kirjaimellisesta läsnäolosta. Tämän monimuotoisuuden vuoksi Anu ja Juuso minut projektiin pyysivätkin.

– Niin isoa kokonaisuutta oli aivan liian riskialtista tehdä itse. Emme usko, että seinän sävyjä olisi vielä tänä päivänäkään saatu päätettyä lopullisesti ilman ulkopuolista näkemystä, Anu ja Juuso toteavat remontistaan.

Koko keittiön seiniä kiertävä Raphael-tapetti on Sandbergin mallistosta. Tapetista poimittiin sävyt keittiön uusiin kaapinoviin. Vanhasta keittiöstä säästettiin myös paikalleen rakennetut kaapistot, ja ne maalattiin keittiön kaapinovien kanssa samalla sävyllä S5005-B80G.
Osa yläkaapeista korvattiin avohyllyillä. Kiiltävä vaaleanharmaa välitilan laatta on Pukkilan Harmony Architectos- sarjaa, sävy Pearl Grey. Allas on Villeroy & Bochin. Lattiat maalattiin kiiltävän harmaiksi sävyllä T1763.

Monissa nurkissa vasta rakenteiden avaaminen ja purku kertoivat, millaista suunnitelmaa tilaan oli mahdollista tehdä. Projektia toteuttamaan pyydettiin myös miestäni Mikko Melvasta, joka toimi työmaan epävirallisena esimiehenä. Juuson isä, jonka kokemuksesta oli myös suuri apu projektissa, saapui paikalle Juuson ja Mikon seuraksi.

– Varmistelimme isäni kanssa Mikolta aina työvaiheiden ajoituksen ja toteutustavat ennen hommiin ryhtymistä. Kolmessa kerroksessa etenevä projekti salli mainiosti useammankin apukäden työmaalle, ja yhteistyö sujui paremmin kuin hyvin, Juuso raportoi.

"Kellarin ylellinen kylpyhuone onkin hauska kontrasti sille tiedolle, että viemäröinti tuli villoille vasta 1980-luvulla."

Sain suunnittelutyöhön täysin vapaat kädet, ja aika pitkälti kaikki se, mitä suunnittelin, myös toteutui. Anulla itsellään on silmää ja kiinnostusta sisustamiseen, ja siksi ihmettelin joskus myös ääneen omaa läsnäoloani projektissa. Anun vastaus oli minusta tyhjentävä:

– Olisimme todennäköisesti eronneet projektin myötä, mutta nyt emme riidelleet kertaakaan. Olisin kyseenalaistanut kaikki valintani kymmeneen kertaan ja pyöritellyt niitä hulluuteen asti, Anu sanoo.

Kiiltävänvalkoinen keittiö sai väistyä asuntoon paremmin sopivan vihreän tieltä. Kaappien rungot pystyttiin säästämään, ja niihin vaihdettiin Ikean Lerhyttan-ovet, jotka maalautettiin. Tasot ovat Stone Italianan kvartsikomposiittia ja messinkivetimet Netraudasta.
Anu keräilee lasihedelmiä.

Ruoholahden villat on rakennettu 1800-luvun loppupuolella työväenluokan asunnoiksi. Niiden nukkekotimainen tunnelma oli minusta palautettava. Ymmärrän, että asunnot ovat alun perin olleet kovin vaatimattomia, eivätkä näyttävät tapetit tai tassuamme olleet todellakaan asunnon alkuperäisen tyylin mukaisia.

Kellarin ylellinen kylpyhuone onkin hauska kontrasti sille tiedolle, että viemäröinti tuli villoille vasta 1980-luvulla. Siihen saakka vedet kannettiin kaivosta.

Kellarin kylpyhuoneen kaakeloidut seinät säästettiin, mutta betonilattia laatoitettiin Winckelmansin Textile-kuosilla, jonka värikombo oli pitkällisen pohdinnan tulos. Olemassa oleva tassuamme säästettiin myös. Ikkunasyvennyksestä löytyvät sulassa sovussa dinosaurus ja linnunsulat.
Peilipintoja ja kristalleja! Anun tuoksuille ja kosmetiikalle varattiin riittävästi säilytystilaa.

Nukkekotimainen tunnelma oli minusta toteutettavissa mahdollisimman kodikkailla ratkaisuilla. Värien käyttö, rehevät kuosit ja vanhat kalusteet eri aikakausilta onnistuivat minusta parhaiten mahdollistamaan suunnitelman.

Anulla on myös mahtava taito kerätä pienesineistöä, jolla täydentää tunnelmaa juuri sopivan hullunkurisesti. Lasiset omenat ja banaanit istuvat sohvapöydälle vähäeleisen design­valaisimen alle juuri sopivasti.

Tila eheytyi, kun hirsiseinä ja toinen oviaukoista levytettiin umpeen. Seinissä on Virtasen maali­tehtaan sävy Vårlax. Koivupöytä on Torista ja tuolit Bukowskisilta, valaisimet pöydän yllä Louis Poulsenin. Noguchi-pöytä ja sohva ovat vanhasta kodista. Juliste Samujin, valokuvateos Marko Rantasen Time- sarjasta. Riippuvalaisin Wästbergin w171 Alma.
Anun löytämien vintagenojatuolien paratiisiteema toistuu lasihedelmissä.

Keittiössä vaihtui tunnelma täysin, vaikka vanhasta jäikin paljon jäljelle. Kaapistojen rungot jätettiin, mutta musta kvartsitaso, saareke ja kiiltävänvalkoiset ovet saivat lähteä, sillä ne eivät tuntuneet kuuluvan juuri tähän asuntoon. Ikean runkoihin oli helppo tilata uudet ovet. Ovien maalisävyn valitsin tapetista, ja ovet sekä asunnossa olleet valkoiset avohyllyt maalautettiin vihreiksi.

"Olisimme todennäköisesti eronneet projektin myötä, mutta nyt emme riidelleet kertaakaan."

Keittiön tunnelma on nyt kodikkaampi. Vaikka väriä ja kuosia on tilassa paljon, vaaleanharmaat seinälaatat, marmoritaso ja harmaa lautalattia rauhoittavat sitä juuri sopivasti. Vihreää värimaailmaa jatkavat samassa kerroksessa olohuone ja eteinen, jotka saivat oikeastaan vain uutta maalia pintaansa.

”Pienissä neliöissä pitää olla tarkat suunnitelmat säilytystiloille. Sisustuksen lopputulos on sekä funktionaalinen että kaunis”, Anu iloitsee. Vintin nojatuoli on Arne Norellin ja ostettu Bukowskisilta.

Asunnon monimutkaisimpana nurkkana pidin vinttiä, jonka viuhkamainen katto vaati pohdintaa. Lisäkorkeutta oli luvassa laudoituksen alla, ja kaikki mitä sieltä liikeni, otettiin sisätilan käyttöön.

Katon materiaalivalinta ei myöskään ollut itsestäänselvyys. Paneloinnilla vanhaan hirsitaloon olisi tullut liikkumavaraa saumojen avulla, mutta lopputuloksesta olisi tullut levoton monimutkaisen rakenteen vuoksi.

Vintin kattojen alla on työtilan, oleskeluhuoneen ja vierashuoneen risteytys. Kiiltävä vihertävänharmaa lattian sävy on L495 ja seinien lämmin valkoinen F458. Sama sävy jatkuu levytetyssä katossa. Sohva on Torista.

Lopulta ideoin kipsilevyjen saumojen päälle listoituksen, joka piilottaa samalla mahdolliset murtumakohdat ja rytmittää katon rauhallisemmin kuin paneeli.

Vintin väliseinä, kaapistot ja hyllyköt poistettiin, koska Anulle ja Juusolle riitti yksi iso tila, joka toimii työ- ja vierashuoneena. Lattia ja tukipalkit maalattiin kahteen kertaan, sillä ensimmäinen vihreän sävy paljastui tilassa aivan liian raikkaaksi valinnaksi. Pinnat maalattiin lopulta monta astetta harmaammalla vihreällä.

Kellarin kivimuuri on 140 vuotta vanha. Koko tilan lattia päällystettiin VM Carpetin Centre Point -villamatolla, sävy Mushroom. Muhkea Piia- päiväpeitto on Matrin mallistosta.
Anulla on taito tehdä herkkiä sommitelmia kodin pienille tasoille. Kaapisto ja peili ovat Ikeasta.

Kellariin sijoittuva makuuhuoneen, kylpyhuoneen ja vaatesäilytystilojen kombo on mitä mainioin.

Makuuhuoneessa betonilattia piilotettiin villasta valmistetun kokolattiamaton alle. Seinät säilyivät valkoisina, ja myös kylpyhuoneen vanhat valkoiset laatat onnistuttiin säilyttämään. Tilojen sijainti kellarissa ei jää kellekään epäselväksi, sillä yksi kerroksen seinistä on kokonaan kalliota. Juusolle makuuhuoneen sijainti sopii:

– Minusta täällä kellarissa on juuri sopivan juureva tunnelma. 140-vuotiaan kivimuurin vieressä kelpaa pötkötellä.

Puutaloasunto 1880-luvulla rakennetulla Ruoholahden villa-alueella Helsingissä. 74 neliön asunto on kolmessa kerroksessa.
Kommentoi »