Paluu 70-luvulle! Malla Tapio ihastui asuntoon, joka toi mieleen lapsuudenkodin – "Olen rohkea leikkimään väreillä ja pidän oudoistakin yhdistelmistä"
Sisustus
Paluu 70-luvulle! Malla Tapio ihastui asuntoon, joka toi mieleen lapsuudenkodin – "Olen rohkea leikkimään väreillä ja pidän oudoistakin yhdistelmistä"
Sisustussuunnittelija, trendiasiantuntija Malla Tapion asunto Espoossa henkii hänen lapsuudenkotinsa tuntua. Ikkunat ovat suuret ja pohja avara, sisustus iloisesti kerroksellinen yhdistelmä alkuperäistä ja siihen saumattomasti sopivaa uutta, jota ei uudeksi ensivilkaisulla arvaisi.
2.5.2022
 |
Avotakka

Aina ohi ajaessaan Malla Tapio katseli juuri näitä taloja Espoon Olarissa. Julkisivujen punatiiliverhoilut ja värikkäät pleksiruudukot ikkunoiden alalaidoissa eivät voineet olla kiinnittämättä huomiota. Isot ikkunat ajalta ennen öljykriisiä ihastuttivat. Kun oman uuden asunnon hankinta tuli ajankohtaiseksi, tämä alue tuli hänelle hyvin nopeasti mieleen.

Mallan valoisa ja tilava työhuone-ateljee on yhdistetty kahdesta makuuhuoneesta.

Mallasta 102-neliöinen asunto muistuttaa hänen lapsuudenkotiaan 1970-luvun omakotitalosssa. Lämpimät muistot herättivät heti nostalgiaa ja turvallisuudentunnetta. Mielessä olivat myös ekologiset arvot. Malla ei halunnut ostaa uutta tai vasta remontoitua, joka hänen olisi pitänyt purkaa saadakseen omannäköistä.

Ruokapöytä on peräisin Mallan lapsuudenkodista. Malla maalasi tekstiilitapetin Tikkurilan Harmony-maalin sävyllä V484 Ajopuu. Oikean sävyn löytäminen vaati paljon testimaalauksia. Nyt seinä on hyvä tausta viherkasveille.

Mihin ihastuit juuri tässä asunnossa?

Olen tutustunut Rakennus Oy Arjatsalon rakentamiin kerrostaloihin. Tyypillisesti näissä on hyvä pohja, jossa isoista ikkunoista pääsee päivänvalo virtaamaan monesta suunnasta. Asunnossa on avaruuden tunne, joka tulee ikkunarakenteesta – tummanruskeista ikkunanpokista huolimatta. Talon kantavat pilarit oikeissa paikoissa antavat mahdollisuuksia muuttaa asunnon pohjaa. Saunaosastolta pääsee suoraan lasitetulle parvekkeelle, joka on iso ja viihtyisä.

Keittiön niemeke on verhoiltu Cent-listojen lämpökäsitellyllä haapapaneelilla, jonka sävy yhdistyy asunnon ikkunankarmeihin. Terrazzotaso on Blau Interiorista. Franken liesituuletin on 50-luvun designia.
"1970-luvulla rakennettiin puistomaisesti, talojen välissä on puistoaluetta ja vehreyttä eikä parkkipaikkoja kuten nykyään."
Keittiön yläkaapistot ovat Puustellin rustiikkitammea ja alakaapit tummanvihreää. Alkuperäiset kaapit olivat tammimelamiinia, ja siitä tuli ajatus ottaa tammi mukaan uuden keittiön suunnitelmiin. Tummanvihreä väri juontuu lapsuudenkodin värimaailmasta. Pyöreät tammivetimet ovat Beslag Designin.
Mielen­kiintoiset mosaiikkilaatat näyttävät eri valoissa keltaisilta tai vihreiltä. TMF:n Kitkat-laatat ovat Värisilmästä.

Millä perusteella valitsit asuinalueen?

Lähellä sijaitseva Olarin keskuspuisto on ihana. Pääsen nopeasti luontoon lähes asunnon vierestä. 1970-luvulla rakennettiin puistomaisesti, talojen välissä on puistoaluetta ja vehreyttä eikä parkkipaikkoja kuten nykyään. Kaava on väljä ja vehreä verrattuna nykyrakentamiseen. Olari on lähellä kaikkia palveluita ja kulkeminen on helppoa. Asuntojen hinnat ovat vielä kohtuullisia.

Olohuoneen nahkasohva on Ikean Stockholm-mallistoa. Muut kalusteet ovat edellisen asukkaan vanhoja ja omia kierrätyskeskuslöytöjä.
Malla halusi, että myös asunnon uudet asiat näyttävät alkuperäiseen henkeen sopivilta. Tarkettin koripunoskuvioinen Noble Retro -tammiparketti näyttää hyvällä tavalla vanhalta.

Teit remontin ennen muuttoa. Kerro siitä!

Remontissa yhdistin kahdesta pienestä makuuhuoneesta työhuone-ateljeen. Keittiö oli ennen läpikulku­tila keskellä asuntoa, nyt tiiviimpi oma tilansa, joka kuitenkin avautuu nykyaikaisesti oleskelutiloihin päin.

Säästin asunnossa vanhat väliovet. Aukaisin niistä pahvien alla olevat yläikkunat ja asennutin raidalliset pyykkilautalasit tilalle. Näin sain valon kulkemaan paremmin tilasta toiseen. Maalasin vanhan tekstiili­tapetin olohuoneessa raikkaaksi uudella sävyllä. Maalasin myös vanhat kaapit työhuoneessa seinän sävyyn ja vaihdoin vetimet messinginvärisiksi. Olisi ollut tyhmää repiä käyttökelpoista alas.

"Olisi ollut tyhmää repiä käyttökelpoista alas."

Halusin kaiken olevan samaa henkeä ja edustavan talon rakentamisajankohdan eli 70-luvun tyyliä. Uudet pinnat suunnittelin valittu tyyli mielessä. Uusi Tarkettin Noble Retro -tammiparketti koripunoskuviolla näyttää vanhalta. Uudet listat ovat tammea. Matalat, neljä senttiä korkeat listat kuuluvat tämän aikakauden arkkitehtuuriin.

Iso työpöytä on teetetty puusepällä 20 vuotta ja kolme kotia sitten ruokapöydäksi. Eripariset tuolit sopivat ison pöydän ympärille.
Työhuoneen seinän vihreä sävy on Tikkurilan V450.
Sisustussuunnittelijana työskentelevällä Mallalla on pitkä muotialan kokemus ja hän on rohkea leikkimään väreillä ja materiaaleilla.

Millaiset materiaalit ja värit puhuttelevat sinua?

Kalusteissa tammiviilu ja sisustuksessa vihreä väri. Ruskeat ikkunanpuitteet, jotka ohjaavat värivalintoja muissa pinnoissa. Tietty lämpö pinnoissa. Uusi lattia on erityisen ihana. Rakastan luonnonmateriaaleja ja suosin murrettuja sävyjä. Minulla on pitkä muotialan työkokemus. Olen rohkea leikkimään sävyillä ja väreillä, ja pidän oudoistakin yhdistelmistä.

"Ihan kaiken ei tarvitse olla valmista, vaan saan makustella ja viipyillä. Annan myös itselleni luvan vaihdella mieltäni."
Asunnon tyyliin täydellisesti sopiva alkuperäinen tekstiilitapetti säästyi remontissa. Maalaamalla Malla sai peittoon epäpuhtaudet, auringonpolttamat ja vanhojen taulujen jäljet.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Olen aina rakastanut kirppareilla ja kierrätyskeskuksissa kiertelyä. Olen myös aina tuunannut ja tehnyt omannäköistä. Eklektisyys eli kerroksellisuus ja erilaiset yhdistelmät tuntuvat omilta. Ostin asunnon kalustettuna irtaimistoineen. Asunto oli ollut pitkään yksinasuvan vanhan rouvan käytössä. Ennen remonttia myin pois joitakin isoimpia kalusteita, kuten tummanruskean nahkasohvan, mutta säilytin osan jäämistöä myös itselleni. Toisten roskista tuli toisen aarteita. Varsinkin vanhan rouvan tyylihuonekalut ihastuttivat. Nyt minulla on Ikeaa ja perittyä yhdistettynä. Tilaan lisäksi netistä moderneja valaisimia tähän vanhaan kokonaisuuteen.

"Minulla on 52 viherkasvia, joiden kasvua voin seurata päivittäin."
Tilava parveke on Mallan lempipaikkoja. Ruskeat ikkunanpuitteet kuuluvat 70-luvun asuntoon. Ne ohjasivat värivalintoja myös muissa puupinnoissa.
Ensimmäisen kesän vihannessato rajoittui tomaatteihin ja yhteen viikunaan. Nyt hän odottaa innolla, montako lähes 90:stä syksyllä kylvetystä tulppaanista lopulta nousee ruukuista.
Parveke on tilava ja sen verran katseilta suojassa, että Malla nukkui siellä koko kesän.

Mikä on lempihuonekalusi tai tilasi kotona?

Ehdottomasti iso lasitettu terassi-parveke. Minulla on 52 viherkasvia, joiden kasvua ja viihtymistä voin seurata päivittäin. Sisällä yksi paras ostos on ollut vuosia sitten hankittu Ikean Stockholm-nahkasohva, joka kestää ja vain paranee käytössä. Asunnossa asuneelta vanhalta rouvalta peritty silkkikreppinen kattoplafondi makuuhuoneessa on leimoista päätellen todennäköisesti Paavo Tynellin suunnittelema ja Taito Oy:n valmistama. Sen Kiina-vivahde viehättää.

Malla säästi vanhat väliovet ja avasi yläikkunat, jotka oli aiemmissa remonteissa peitetty pahvien alle. Makuuhuoneen päätyseinä on käsitelty Tikkurilan Tunto Hieno -pinnoitteella, viljansävyllä Y396 Travertiini. Idea väriin tuli huoneesta poistetusta vanhasta tapetista, joka oli juuri samaa sävyä. Sänky ja sen päällä oleva ryijy ovat entisen asukkaan kuten myös silkkikreppinen kattoplafondi, jota Malla epäilee Paavo Tynellin suunnittelemaksi. Matto on Inkoon antiikkimarkkinoilta.
Tässä kodissa on runsaasti kaappeja ja lipastoja, makuuhuoneessakin neljä erikokoista.
Vanha astiakaappi on edellisen asukkaan.

Mikä tai kuka on vaikuttanut makuusi eniten?

Olen reissannut aiemmin paljon Aasiassa työni vuoksi. Varsinkin hotellit ja ravintolat inspiroivat minua, ja olen alitajuntaisesti tuonut omaan kotiin vaikutteita niistä. Sisilialaista Palazzo Cirilloa remontoiva ruotsalainen Marie Olsson Nylander on todella inspiroiva ja ihailtava! Hän osaa yhdistää räjähtänyttä ja epäkuranttia taidelasiin ja karvamattoihin. Imen hänen tyylistään vaikutteita. Varsinkin hänen puutarhaprojektinsa inspiroi. Koetan toteuttaa edes vähän samaa tyyliä omalla parvekkeellani.

Ihan kaiken ei tarvitse olla valmista, vaan saan makustella ja viipyillä.

Mitä koti sinulle merkitsee?

Omimpia tilojani kotona ovat studio ja parveke. Nautin auringonvalon kulusta asunnossa läpi vuorokauden, ja varsinkin ilta-auringon valo viherkasveissa on kaunista. Koti on paikka, jossa saan vain olla. Saan nauttia myös epätäydellisyydestä. Vajaasti remontoitu oviaukko voikin miellyttää silmääni. Ihan kaiken ei tarvitse olla valmista, vaan saan makustella ja viipyillä. Annan myös itselleni luvan vaihdella mieltäni. Minun ei tarvitse kysyä keneltäkään mielipidettä, saan tehdä vain itselleni. Viihdyn itse tässä nyt.

1 kommentti