Tältä näyttävät Suomen kauneimmat mökkisaunat


Lumoavia näkymiä, hämyisää valoa ja rikkumatonta rauhaa. Näin tunnelmallisia saunoja löytyy suomalaisten mökeiltä.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
1.Asukkaat halusivat maanläheisiä sävyjä ja mennyttä aikaa henkivän savusaunan tunnelmaa. Löylyhuone avautuu suoraan viihtyisään pukuhuoneeseen, jossa on mukava jäähdytellä ennen uutta kierrosta saunan ja järven välillä. Kuistilta on matkaa rantaviivaan vain 15 metriä.
2. Ahvenanmaalaismökeissä sauna ei ole itsestäänselvyys. Tämän mökin asukkaille sauna on kuitenkin tärkeä. Mustan ja valkoisen kontrasti antaa löylyhuoneelle uudenlaista särmää. Pinnat on käsitelty valkoisella ja mustalla saunavahalla, lattialle tehtiin lipeäkäsittely.
3. Asukas on kunnostanut sukunsa 1940-luvulla rakennetun kesäpaikan kauttaaltaan. Saunassa katseen vangitsevat seinien kauniit luonnonkivimosaiikit, jotka päätyivät ostoslistalle hyvän alennuksen ansiosta.
4. Tässä saunassa löylytellään kirjaimellisesti veden päällä! Yhdeksänneliöinen lauttasauna seilaa kesäisin Sodankylän halki virtaavassa joessa. Saunassa on paljon hienoja yksityiskohtia, kuten tiskialtaasta tehty kiukaan suoja. Käytettynä ostettu rakennelma toimitettiin paloissa, ja sen kokoaminen vei viikkoja.
5. Aivan vedenrajaan rakennetussa löylyhuoneessa on koko seinän levyinen ikkuna. Ohikulkevista veneistä on silti turha kurkkia, sillä ikkunoiden peilipinta tarjoaa saunojille omaa rauhaa. Saunarakennuksen lisäksi myös tontin mökki on suunniteltu niin, että asukkaat saavat nauttia esteettömästä järvinäkymästä.
6. Asukkaat rakennuttivat unelmiensa kesäpaikan mereen laskevaan rinteeseen. Rakennuksen tyyli henkii ajatonta saaristo- ja metsästysmajatunnelmaa. Julkisivut ovat käsittelemätöntä lehtikuusta, joka patinoituu ajan mittaan. Rantasaunassa on seinän kokoinen ikkuna, pukuhuone sijaitsee katetun käytävän toisella puolella. Terassin lehtikuusesta ja hamppuköydestä valmistetut tuolit kestävät viimaisetkin syystuulet.
7. Saarimökin vanha saunarakennus on kuljetettu paikoilleen vuosikymmeniä sitten. Suuri, matala saunatila tekee löylyistä pehmeät. Pieni ikkuna avautuu suoraan järvelle.
8. Savusaunan lauteet rakennettiin vanhanajan tyyliin. Muutaman porrasaskeleen korkeudella löylyt ovat juuri sopivan kuumat.
9. Valtavasta maisemaikkunasta avautuu lumoava näkymä, jota voi ihailla lauteilta esteettömästi. Kiukaan ja lauteiden viereen haluttiin kiviseinät. Persoonallisuutta tuo laastin sekaan sekoitettu lakka, mikä tekee seinien pinnasta kiiltävän ja helppohoitoisen.
Julkaistu: 21.6.2016