Kiireetöntä löylyttelyä keskellä kauneinta Suomea – tältä näyttävät kauneimmat mökkisaunat
Sisustus
Kiireetöntä löylyttelyä keskellä kauneinta Suomea – tältä näyttävät kauneimmat mökkisaunat
Lumoavia näkymiä, hämyisää valoa ja rikkumatonta rauhaa. Sauna on monelle olennainen osa rentouttavaa mökkielämää. Suomalaisten mökeiltä löytyykin huikean tunnelmallisia saunoja.
Julkaistu 25.6.2020
Meillä kotona

Tervan tuoksua ja vanhan savusaunan tunnelmaa

Tummaksi käsitelty löylyhuone avautuu suoraan viihtyisään pukuhuoneeseen, jossa on mukava jäähdytellä ennen uutta kierrosta saunan ja järven välillä.

Hankasalmelaisen pariskunnan toiveissa oli sauna, joka yhdistäisi maanläheiset sävyt ja vanhan ajan savusaunan tunnelman. Sisustussuunnittelijana työskentelevä emäntä vastasi pihasaunan sisustuksesta ja värimaailmasta, eikä ulkopuolista apua tarvittu.

Löylyistä perhe siirtyy usein vilvoittelemaan laiturille, josta avautuva näkymä on kaikkien yhteinen lempimaisema. Kylmien juomien nauttimisen jälkeen ilta jatkuu rannan grillipaikalla nuotion lämmössä.

"Laitamme aina lorauksen tervantuoksua löylyveteen. Tunnelma syntyy siitä, kun tervan ja tuoreiden vastojen tuoksu sekoittuu toisiinsa", asukkaat kertovat.
Saunan lauteilta avautuu näkymä suoraan järvelle. Kuistilta on matkaa rantaviivaan vain 15 metriä.

Meditatiivinen löylyhetki metsämaisemissa

Saunarakennus myötäilee rinnettä. Raput laskeutuvat rantaan ja laiturille.

Sammalkattoinen mökkisauna naamioituu maisemaan niin taitavasti, ettei sitä edes huomaa ensi vilkaisulta. Kelohirsisaunan inspiraationa oli omistajan kuulema ajatus siitä, että saunan pitäisi olla kuin kohtu – turvallinen pesä irrallaan muusta maailmasta. Tavoite onnistui, sillä moni löylyttelijä kommentoikin vierailuaan lähes meditatiiviseksi kokemukseksi. Tässä saunassa murheet ja kiire katoavat. Hyppää löylyihin Hirvensalmelle ja lue koko juttu.

Saunassa ei ole sähköä, mutta lasioven läpi tulviva päivänvalo ja lyhdyt riittävät asukkaille. Hämyisää tunnelmaa tehostavat mustiksi käsitellyt lauteet.

Sauna vetten päällä

Saunan terassilta kelpaa ihailla auringonlaskua.

Näsijärven pienessä saaressa, kallion suojassa lepää tunnelmallinen rantasauna terasseineen. Vuonna 1939 rakennetun saunan sijainti osittain veden päällä on uniikki, ja omistajat kuvailevatkin saunaansa yksinkertaisesti "maailman parhaaksi". Saunomisen ja uimisen päättää koko perheen odottama hetki: auringonlaskun katselu saunan terassilta. Lue koko juttu täältä.

Kiireettömien löylyjen salaisuus on kertalämmitteinen kiuas.

Löylyhetki ulapan äärellä

Saunarakennuksen harmaa sävy toistaa meren kivien sävyjä. Saunasta avautuu näkymä Lumparnille, joka on meteoriitin miljoonia vuosia sitten tekemä lahdeke.

Ahvenanmaalla saunakulttuurilla ei ole samanlaista asemaa kuin manner-Suomessa, eikä löylyihin pääseminen ole itsestäänselvyys. Tämän mökin asukkaille sauna on kuitenkin tärkeä.

Saunassa ei ole mittaria, joten asukkaiden tuntuma sopivaan löylyyn on muotoutunut ajan myötä. Löylyttelyn jälkeen ilta jatkuu viinilasillisella rantatuoleilla. Jos käy tuuri, merikotka saattaa lentää aivan vierestä.

Mustan ja valkoisen kontrasti antaa löylyhuoneelle uudenlaista särmää. Pinnat on käsitelty valkoisella ja mustalla saunavahalla, lattialle tehtiin lipeäkäsittely.
Asukkaat halusivat tontin, jonne ilta-aurinko paistaa viimeisiä säteitä myöten.

Karjalan hirsistä rakennettu rantasauna

Hattulassa, Tömäjärven rannalla sijaitseva mökki hurmasi tulevat omistajansa ensinäkemältä. Erillisen saunarakennuksen paikka lähes vesirajassa oli toiveiden täyttymys. Saunan hirret ovat kertoman mukaan peräisin Karjalasta ennen talvisotaa. Saunamökin kunto vaati perusteellisen remontin.

Saunan hapekkaissa löylyissä viihtyy jopa aiemmin saunomista vieroksunut perheen kuopus. Kiukaan yläpuolelle sijoitetut katajakiekot tuovat löylytilaan mausteista puun tuoksua. Ulkona odottaa emännän lempipaikka, kahdenistuttava terassikeinu – ja järvi vain muutaman askeleen päässä. Tutustu saunan tarinaan täältä.

Remontissa sauna uudistettiin kokonaan. Löylyhuoneen tummat puupinnat luovat lämpimän tunnelman. Lauteiden alla sijaitseva lämminvesivaraaja vaihdettiin pienempään malliin ja koteloitiin piiloon.
Matka saunasta järveen on lyhyt, vain pari askelta.

Kolmen sukupolven rakentama "äijäsauna"

Saunassa ei ole suihkua, vaan vesi tulee ns. putkimiehen patentin kautta. Vasemmasta hanasta saa kylmää vettä, oikeanpuoleinen hana on liitetty kiukaan vesisäiliöön.

Ojalan suvun sauna on harvinainen näky. Kirjaimellisesti kirveellä veistetty sauna rakennettiin tuulen kaatamista puista ja muusta ylijäämämateriaalista. Persoonalliset koristekuviot valmistuivat Jari-isän taitavissa käsissä. Rakennusprojektissa oli mukana suvun miehiä kolmessa polvessa. Yhteisvoimin valmistunut sauna houkuttaakin nuorimman polven vielä aiempaa useammin mökille – tavallisesti joka viikko. Lue äijäsaunan koko tarina täältä.

Seinien koristekuviointi on tehty taidokkaasti piilukirveellä.

Löylyt saariston kallioilla

Rantasaunassa on seinän kokoinen ikkuna, pukuhuone sijaitsee katetun käytävän toisella puolella.

Asukkaat rakennuttivat unelmiensa kesäpaikan mereen laskevaan rinteeseen. Rakennuksen tyyli henkii ajatonta saaristo- ja metsästysmajatunnelmaa. Julkisivut ovat käsittelemätöntä lehtikuusta, joka patinoituu ajan mittaan. Päärakennuksen ja rantasaunan väripaletti on poimittu ympäröivästä luonnosta: kallionharmaata, peuranbeigeä, metsänvihreää ja kaarnanruskeaa.

Terassin lehtikuusesta ja hamppuköydestä valmistetut tuolit kestävät viimaisetkin syystuulet.

Röllisauna metsän syleilyssä

Isännän vakiopaikka on löylyhuoneen kuumimmalla paikalla, emäntä viihtyy toisella puolella saunaa lähempänä lattiaa. Sijainti kallion päällä tuo vetoa lattiarajaan, joten jalat täytyy nostaa vähintään kiukaan tasolle.

Saunarakennuksen hirret ja sammalkatto maastoutuvat rinteeseen. Tiheä metsä luo saunojien ympärille lähes mystisen tunnelman. Luonnon keskellä on vaikea uskoa, että pääkaupunkiseudun hulina on vain noin 25 kilometrin päässä.

Kiirettä ei tunneta tässä saunassa: sekä lämmittäminen että varsinainen saunominen kuluvat verkkaiseen tahtiin. Lue lisää ainutlaatuisesta kelosaunasta.

Edellinen omistaja loi paikkaan erämaisen tunnelman, jota uudet omistajat ovat täydentäneet henkeen sopivalla esineistöillä.

Järvimaisemaa koko seinän leveydeltä

Ison ikkunaseinän ansiosta järvimaisema ja päivänvalo tulevat osaksi löylyttelyä.

Asikkalassa, aivan vedenrajaan rakennetussa löylyhuoneessa on koko seinän levyinen ikkuna. Ohikulkevista veneistä on silti turha kurkkia, sillä ikkunoiden peilipinta tarjoaa saunojille omaa rauhaa. Saunarakennuksen lisäksi myös tontin mökki on suunniteltu niin, että asukkaat saavat nauttia esteettömästä järvinäkymästä.

Naapurustosta tuttu sauna-alan yrittäjä tuli mittaamaan ja asentamaan lauteet niin, että maisemaa pystyy ihailemaan mahdollisimman laajasti ja mukavasta asennosta.
Peilipintaiset ikkunat antavat saunojille oman rauhan ohikulkevista veneistä huolimatta.

Valoa ja kimmeltävät merimaisemat

Maisemaikkuna sijoitettiin tarkasti niin, että lauteilta näkee merelle.

Valtavasta maisemaikkunasta avautuu lumoava merinäkymä, jota voi ihailla lauteilta esteettömästi. Suuri kiuas antaa isoon tilaan täyteläisen pehmeät löylyt, ja lauteilla on helppo hengittää. Raitis ilma tulee kiukaan takaa. Kiukaan ja lauteiden viereen haluttiin kiviseinät. Persoonallisuutta tuo laastin sekaan sekoitettu lakka, mikä tekee seinien pinnasta kiiltävän ja helppohoitoisen.

Saunatupa tulvii valossa suurten lasiseinien ansiosta koko päivän, sillä rakennus on sijoitettu etelän suuntaan.
2 kommenttia