Viherpiha

Hullaannu havuihin! Setri & 4 muuta uutta ideaa syksyn ruukkuistutuksiin

Hullaannu havuihin! Setri & 4 muuta uutta ideaa syksyn ruukkuistutuksiin
Mitä muuta nyt voisi istuttaa ruukkuihin kuin perinteisiä syyskukkia? Vastaus löytyy puutarhamyymälän piikikkäämmältä puolelta – kylmää kestävät pesäkuuset, setrit ja muut pikkuhavut sopivat loistavasti kylmän kauden ruukkuistutuksiin. Poimi ideat!
Julkaistu 22.9.2021

1. Marjoilla koristeltu

Syysaurinko tuo pehmeää kuulautta vihreävoittoiseen istutuksen, jonka väriläiskänä loistaa läpi syksyn kauniina pysyvä marjakanerva. Korkeutta ja näyttävyyttä istutus saa kiinankatajasta ja kummituspuusta, kepeyttä rentoversoisesta muratista. Tuoksuva, jopa 10 asteen pakkasia kestävä kurry-yrtti tarjoaa ripauksen hopean hohdetta.

Tunnetko jo kurry-yrtin? Sen hopeaiset lehdet kestävät hyvin pakkasta.

2. Pesä kuuselle

Matalakasvuinen pesäkuusi on kuin tehty loppuvuoden ruukkuistutuksiin. Sille valittu sininen ruukku tuo mukavasti väriä talveen valmistautuvassa ympäristössä. Ruukun ympärille kieputetut ruskettuneet sananjalan versot korostavat pesäkuusen pallomaista muotoa – ja samalla myös peittävät multapinnan. Vaaleankeltaisessa ruukussa kasvaa suloinen sammalmainen perenna, polkuhaarikko.

Pesäkuusi kestää monen muun havun tapaan ruukussa hyvännäköisenä kevääseen saakka, leudon talven jälkeen se saattaa jopa ilahduttaa jatkamalla kasvuaan.
Havut säilyvät vehreinä läpi talven.
Kuin sammalmätäs! Suloinen perenna polkuhaarikko ilahduttaa ruukussa.

3. Hykerryttävä parivaljakko

Ainavihannat havut pitävät huolen, että ruukkupuutarhassa riittää katseltavaa pimeimpänäkin vuodenaikana. Mitä jos tänä vuonna kokeilisit näyttäviä ja ruukkuistutuksissa juuri nyt hyvin trendikkäitä setrejä? Kuvan sisäänkäynnissä ilahduttaa kaksi toisiaan täydentävää lajia: rennosti oksiaan joka suuntaan riiputtava himalajansetri ja hoikkia, jäykkiä oksiaan ylöspäin ojenteleva libanoninsetri ’Glauca’. Setrit voivat kestää jopa 20 asteen pakkasia isossa ruukussa. Niiden vierellä kukkii pikkuinen, iki-ihana jouluruusu.

Setrit voivat kestää jopa 20 astetta, kun ne istuttaa isoon ruukkuun.
Himalajansetri ojentelee oksiaan sinne tänne sympaattisesti.
Lisää havujen joukkoon ripaus hopeaa tai punaa, ja nosta istutus paraatipaikalle.

4. Viimeistele oksilla

Iso, kaunis peltiruukku on täytetty pystykasvuisilla ja pensasmaisilla Skyline-sarjan kanervilla sekä pikkuhavuilla. Hempeän kuulaita ruskan sävyjä tarjoavat kesäorjanlaakerin marjaisat oksat, joita myydään kukkakaupoissa.

Kesäorjanlaakerin oksat säilyvät syksyn viileässä säässä pitkään kauniina, minkä jälkeen ne on helppo poistaa istutuksesta. Kanervat ja havut taas selviävät pitkälle talveen, kunhan et päästä niiden multaa kuivahtamaan syksyllä. Ruukku ja kasvit: Järvenpään Kukkatalo.
Tilaa Meillä kotona -uutiskirje!
Saat ihanat kodit, sisustusideat, puutarhavinkit, DIY-ohjeet ja reseptit sähköpostiisi kaksi kertaa viikossa

5. Säväys kuivuneista havunoksista

Perinteiset syksyn hopealangat näyttävät pirteän raikkailta keltaisissa ruukuissa. Sävyjen kontrastia tasoittavat ruskettuneet männyn oksat sekä keltaiset koivunlehdet. Kokonaisuus erottuu mukavasti ympäristöstään pimeinä syysiltoina.

Hopealanka kestää pientä pakkasta, mutta sen voi hyvin jättää sijoilleen koko talveksi. Vielä lumen tulon jälkeenkin se säilyy koristeellisena – vaikka olisikin jo kuivahtanut.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
3 kommenttia