Maku

Sienimetsään

Sienimetsään

Metsässä kulkija voidaan palkita herkkukeitaan löytämisellä. Opettele kuitenkin tärkeimmät sienten tunnistustiedot ennen kokkailun aloittamista.
Teksti Marita Joutjärvi
Mainos
  • Paras sienestyssää on sadepisaroiden kuivuttua. Heti sateen jälkeen sienet ovat turhan märkiä ja painavia kerättäväksi.
  • Kerään sienet mieluiten leveäpohjaiseen koriin, jonka pohjalle levität viuhkana aukeavan sanomalehden. Väleihin on kätevä kerätä eri lajikkeita, jolloin esim. rouskujen maito ei sotke muita sieniä.
  • Älä kerää sieniä muovipussiin, sillä ne liiskaantuvat helposti tunnistamattomiksi.
  • Ohutteräinen sieniveitsi, jonka toisessa on karkea pensseli puhdistamista varten, on kätevä ottaa mukaan.
  • Perkaa sienet jo metsässä. Matolakkeja ei kannata kanniskella kotiin.
  • Irrota sieni maasta joko vääntämällä tai veitsellä. Irrota limaisista sienistä niljakas pintakerros.
  • Älä leikkaa pois tattien pillistöä, karvarouskun "partaa" tai helttoja helttasieniltä, jos ne ovat puhtaita.
  • Jos et ole varma sienestä, jätä se kokonaiseksi ja tunnista kotona.
  • Jätä rauhaan vanhat, vetiset ja toukkaiset yksilöt.
  • Käy saaliisi läpi vielä kotona ja esikäsittele mieluiten välittömästi, koska sienet eivät kestä pitkää säilytystä.
  • Säilöjän kannattaa tarttua toimeen myös heti eli suolata, kuivata, marinoida tai pakastaa sienet mahdollisimman pian ja mieluiten lajeittain.
  • Jos et jaksa heti tarttua saaliiseesi, levitä sienet laakealle alustalle, pane päälle kevyt paperi ja säilytä viileässä.
  • Vanhat sienioppaat kannattaa arkistoida ja hankkia retkelle mukaan uusien oppien sieniopas.
Julkaistu: 9.8.2010
Katso myös nämä