Ruoka
Maku

Sienestys on taito- ja tuurilaji – poimimme parhaat vinkit sienimetsään lähtevälle

Sienestys on taito- ja tuurilaji – poimimme parhaat vinkit sienimetsään lähtevälle

Sienestys vaatii paljon tietoa ja jopa hieman tuuria. Herkkukeitaan löytäminen kuitenkin palkitsee metsässä kulkevan. Sienestäjän kannattaa perehtyä myös sienten tunnistustietoihin ennen kokkailun aloittamista.
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Sienestys: parhaat vinkit onnistuneeseen metsäreissuun ja runsaaseen sienisaaliiseen

Ennen lähtöä

  • Hanki metsäretkeä ja sienestystä varten tuoreimpien oppien mukainen sieniopas. Vanhat sienioppaat kannattaa suosiolla arkistoida.
  • Lähde sienestämään vasta, kun sää sallii. Paras sienestyssää on sadepisaroiden kuivuttua. Heti sateen jälkeen sienet ovat turhan märkiä ja painavia kerättäväksi.
  • Ohutteräinen sieniveitsi, jonka toisessa on karkea pensseli puhdistamista varten, on sienestäjän paras työkalu. Näin sienet voi perata jo metsässä.

Muista nämä sienimetsässä

  • Irrota sieni maasta joko vääntämällä tai veitsellä. Irrota limaisista sienistä niljakas pintakerros.
  • Perkaa sienet jo metsässä. Matolakkeja ei kannata kanniskella kotiin. Jätä kokonaan rauhaan vanhat, vetiset ja toukkaiset yksilöt.
  • Älä leikkaa pois tattien pillistöä, karvarouskun "partaa" tai helttoja helttasieniltä, jos ne ovat puhtaita.
  • Kerään sienet mieluiten leveäpohjaiseen koriin, jonka pohjalle levität viuhkana aukeavan sanomalehden. Väleihin on kätevä kerätä eri lajikkeita, jolloin esim. rouskujen maito ei sotke muita sieniä. Älä kerää sieniä muovipussiin, sillä ne liiskaantuvat helposti tunnistamattomiksi.
  • Jos et ole varma sienestä, jätä se kokonaiseksi ja tunnista kotona.

Vinkki!

Kurkkaa pieni sienioppaamme, joka auttaa tutuimpien ruokasienten tunnistamisessa.

Sienten käsittely kotona

  • Käy saaliisi läpi vielä kotona ja esikäsittele mieluiten välittömästi, koska sienet eivät kestä pitkää säilytystä.
  • Säilöjän kannattaa tarttua toimeen myös heti eli suolata, kuivata tai pakastaa sienet mahdollisimman pian ja mieluiten lajeittain.
  • Jos et jaksa heti tarttua saaliiseesi, levitä sienet laakealle alustalle, pane päälle kevyt paperi ja säilytä viileässä.
Julkaistu: 20.8.2018