
”Valokuvaajaäitini jalanjäljissä aloin kuvata ensin kaikkea ja lopulta ruokaa. Siitä löysin intohimoni. Vapaa-ajan harrastuksesta tuli työ, kun minulle ehdotettiin oman keittokirjan tekemistä.
Pidän yksinkertaisesta ruoasta. Arkiruoissani toistuvat usein samat raaka- aineet: tofu sekä kotimaiset juurekset ja vihannekset, joita voi miksata keskenään. Jääkaapistani löytyy aina itse tehtyä hummusta. En noudata mitään tiettyä ruokavaliota, mutta syön kasvispainotteisesti. En koskaan osta lihaa kotiin ja kalaakin vain silloin tällöin.
Vuosien mittaan minusta on tullut kokeilevampi kokki. Noudatan enää harvoin reseptejä, ja saatan alkaa kokata pelkän näkemäni ruokakuvan perusteella. Pystyn loihtimaan kaapista löytyvistä aineksista melkeinpä mitä vain. Kaihdan yksitoikkoisuutta ja kehittelen siksi tutuista ruoista uusia versioita. Vaihtelua saa pienillä asioilla: maustaminen ja erilaiset suutuntumat tekevät ruoasta kiinnostavan.
”Teen ruokaostokset kerran viikossa verkon kautta. Suunnitelmallisuudella välttyy heräteostoksilta ja säästää sekä aikaa että rahaa. Puolitin metodilla ruokalaskuni.”
”Olen vähän astiahullu. Tykkään syödä kauniilta astioilta myös arkena.”
Hävikin suhteen olen tosi tarkka. Ennen olisin lykännyt esimerkiksi parsakaalien kannat roskiin, nykyään leikkaan ne mandoliinilla ohuiksi, pikkelöin ja syön salaatin seassa.
Teen töitä kotoa käsin, joten arkipäivisin ruokailu erottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan. Lounaan syöminen on minulle tärkeä rauhoittumisen hetki, ja iltaisin irrottaudun työnteosta ruokaa laittamalla.
Olen vähän astiahullu. Tykkään syödä kauniilta astioilta myös arkena. Ruokakuvauksia varten olen hankkinut liudan erilaisia vanhoja maisema-astioita ja hopea-aterimia. Katan ne pöytään ihan tavallisena tiistaina, vaikka en asettelisikaan ruokaa lautaselle ihan viimeisen päälle.”
Violan kasvisvinkit
- Leikkaa raa’at kasvikset paloiksi lasipurkkeihin jääkaappiin. Sillä skippaa yhden aikaa vievän vaiheen kokatessa.
- Säästä aikaa arjessa paahtamalla kasvikset uunissa. Vaikka ruoka ei valmistukaan nopeasti, se ei vaadi aktiivista kokkaamista.
- Paahda uunissa kerralla koko pellillinen kasviksia. Kun niitä jää seuraavalle aterialle, sen valmistaminen ei ole niin työlästä.
- Älä heitä nuupahtaneita kasviksia liian herkästi pois. Ripaus suolaa ja uunissa paahtaminen tekevät niille ihmeitä.
Viola Virtamon bravuurit – nappaa reseptit alta!
Mustakaali-parmesaanisalaatti
Mustakaali-parmesaanisalaatissa on vain neljä raaka-ainetta mutta makua roppakaupalla. ”Tämä on ihana lisuke sellaisenaan, mutta kesäarkisin käytän sitä myös lounassalaatin pohjana”, Viola kertoo.
Grillattu satay-varhaiskaali
Satay-kaali saa paahteisen umamisen makunsa maapähkinäkastikkeesta. Kaali sopii niin lisukkeeksi kuin lounaan pääelementiksi. Kaalilohkot voit paahtaa grillissä tai parilapannulla.
Limonello-perunat
Sitruunaisen raikkaisiin, yrttisiin ja jogurttisiin limonello-varhaisperunoihin Viola sai inspiraation suositusta limonello-pastasta. ”Kurkuma, inkivääri ja valkosipuli tuovat kastikkeeseen mausteisuutta ja parmesaani ripauksen umamia.”