Rosendalin puutarha on pieni paratiisi keskellä Tukholmaa
Sisustus
Rosendalin puutarha on pieni paratiisi keskellä Tukholmaa
Keskellä Tukholmaa on urbaani keidas, jonne ehtii nautiskelemaan ja inspiroitumaan vaikka päiväristeilyltä. Tervetuloa Rosendalin puutarhaan!
12.4.2017
 |
Avotakka
Puutarhasta voi poimia mukaansa sesongin tuoreet leikkokukat: keväisin tulppaaneja, kesällä kesäkukkia ja syyskesällä daalioita ja auringonkukkia.
Kauden muotiväri. Ruukkuistutuksissa suositaan tummalehtisiä kasveja, kuten koristeapiloita ja kolmiokäenkaalia.

Rivi kasvihuoneita kutsuu peremmälle, kun astuu Rosendalin puutarhan alueelle. Kahvila, ihanuuksia tulviva taimipuoti sekä notkuvia yrtti- ja kukkapöytiä. Ulkona on istuskelupaikkoja, ruusutarha sekä suuri omenatarha, jonka siimekseen voi suunnata piknikille kuuntelemaan linnunlaulua ja nauttimaan kevätauringon säteistä. Vehreitä istutuksia, värikkäitä kukkarivejä ja viljelyksiä – siis pieni paratiisi keskellä urbaania Tukholmaa.

Rosendalin linnan läheisyydessä olevaa 1,5 hehtaarin aluetta on viljelty satojen vuosien ajan. Vuodesta 1982 lähtien puutarhaa on ylläpitänyt Rosendalin puutarhasäätiö, jonka tarkoitus on edistää biodynaamista viljelyä ja puutarhanhoitoa. Luomuperiaatteen mukaisessa viljelyssä käytetään apuna muun muassa viljelykiertoa ja luonnonlannoitteita.

Rosendalin vihannes-, juures- ja yrttisadosta voi nauttia paikan päällä kahvilassa tai ostaa mukaan puodista. Satoa myydään myös muutamille Tukholman ravintoloille. Leipomon erikoisuus on puilla lämmitettävä leivinuuni. Tuotevalikoima on paikan tyyliin sopivasti tietenkin luomua. 

Rennot kukat ja muotoon leikatut pensasaidat reunustavat vanhaa, vuonna 1848 rakennettua kasvihuonetta eli orangerieta. Nykyisin rakennuksessa on asuntoja.
Lohenpunertavan orangerien läheisyydessä kukkivat sipulikukat, kuten hyasintit, linnan kanssa sävy sävyyn.
Istutusalueet muodostavat laajoja kokonaisuuksia, joissa kasvavat muun muassa pionit, tulppaanit, narsissit ja helmililjat. Reunuskasvina käytetty poimulehti selkeyttää istutuksen ja käytävän rajaa.

Taimipuodin kattavassa valikoimassa on sopivasti sekä trendikkäitä että perinteisiä kasveja. Pääpaino on ruukkupuutarhojen, terassien ja parvekkeiden istutuksissa sekä syötävissä vihanneksissa ja yrteissä. Taimimyymälässä myydään myös alueella hyväksi testattuja puita, pensaita ja perennoja. Jonkin verran puutarhalla ympätään eli vartetaan omenatarhan omenalajikkeista uusia taimia. Ja mikä parasta, kukkamaalta voi poimia edullisesti mieleisen kukkakimpun.

Puutarhaintoilija, esteetikko ja vihersisustuksesta kiinnostunut saa hujahtamaan täällä helposti muutaman tunnin. Taimien lisäksi kasvihuoneesta voi löytää matkamuistoksi tarkoin valittuja puutarhatarvikkeita, ruukkuja ja koristeita. Myynnissä on myös maljakoita ja muuta kodin vihersisustukseen sopivaa.

Jos shoppailu ei innosta, voi aina heittäytyä nurmelle tai omenapuiden alle ja unohtaa suurkaupungin hälyn.

Keväällä viljelylaatikoissa kukkivat tulppaanit ja muut sipulikasvit. Myöhemmin laareihin pääsevät keittiötarhan vihannekset ja yrtit.
Istahda alas kahvin äärelle tai herkuttele lounaalla. Kasvihuoneessa toimii kahvilan lisäksi leipomo, jonka ylpeys on puulämmitteinen kiviuuni. Taimia ja puutarhavälineitä voi ostaa myymälästä.

Päiväksi Rosendaliin

Mikä? Djurgårdenin kaupunginosassa Tukholmassa sijaitseva puutarha. Vinkki: Ota risteilylle pyörä mukaan ja polje päiväksi nauttimaan tunnelmasta.

Milloin? Avoinna helmi-maaliskuussa ti–su klo 11–16 ja huhti-syyskuussa kaikkina päivinä 11–17.

Ei sisäänpääsymaksua. www.rosendalstradgard.se

Lue lisää:

Kommentoi »