Kotivinkki

Instagramista tuttu Pizza-Jari paistaa napolilaista herkkua parvekkeellaan joka viikonloppu – ”Yllätyin, miten hyvää pizzaa kotona voi tehdä”

Instagramista tuttu Pizza-Jari paistaa napolilaista herkkua parvekkeellaan joka viikonloppu – ”Yllätyin, miten hyvää pizzaa kotona voi tehdä”
Pizza-Jari eli jyväskyläläinen kirjanpitäjä Jari Ontronen, 33, hurahti napolilaisiin pizzoihin ja opetteli leipomaan niitä itse. Viimeiset pari vuotta parvekkeen pizzauuni on lämmennyt joka viikonloppu.
Julkaistu: 1.10.2021

"Ennen tilasin usein pizzaa, jossa oli kanaa, aurajuustoa, sipulia ja tacomajoneesia. Se on kaukana siitä, mitä nykyään kutsun pizzaksi. Käsitykseni muuttui, kun vuonna 2018 söin Milanossa napolilaista pizzaa. Se oli ilmavaa ja pehmeää, taikinassa oli hyvä sitko. Sen jälkeen etsin reissuun lähtiessä Tripadvisorista ravintolat, joista saa sellaista pizzaa.

Jouluna 2019 sain vaimoltani lahjaksi Pizze-kirjan. Sen ohjeilla kotiuunissakin sai tehtyä yllättävän hyvän pizzan. Opettelin kolme kuukautta, sitten hommasin pizzauunin. Sen jälkeen olen pitänyt taukoa yhden viikonlopun verran.

Jari tekee pizzataikinan kuiva­hiivalla ja 00-vehnäjauhoilla. Taikinan hän painelee pizzaksi sormin, etteivät ilmakuplat hajoa. Pöydälle ja taikinan päälle hän levittää semolajauhoa.
Uusien makuyhdistelmien kehittäminen on Jarille mieluisaa. ”Haluan, että mauille löytyy hyvä vastapaino: jotain suolaista, jotain ­makeaa. Suosikkini on pizza, jossa on pohjalla tomaatti­kastike, parmesaania, mozzarellaa, Napolin salamia, mascarponea ja chiliöljyä. Mascarpone pehmentää tulisuutta ja mausteisuutta.”
Jari vaivaa taikinan torstaina ja jättää sen huoneenlämpöön kymmeneksi tunniksi. Perjantaina hän jakaa taikinan 240 gramman palloiksi, jotka hän kohottaa muovirasioissa jääkaapissa 24 tuntia. Lauantaina puolen päivän aikaan hän laittaa pizzauunin kuumenemaan, ja sitten päästään syömään.

Taikinaan tulee oikea rakenne ja ilmavuus kunnon lämmössä: 400–500-asteessa. Kun ensimmäisen kerran paistoin pizzauunilla kotona, olin ihmeissäni. Ehkä vieläkin olen vähän. Yhtäkkiä pääsin kotona samaan tulokseen, johon olin tottunut kunnon ravintoloissa.

Eniten tykkään paistamisesta. Pohja paistuu ­minuutissa, ja siihen pitää keskittyä. Pizza ei kuitenkaan ole pikaruoka. Valmistelen taikinan kaksi päivää etukäteen. Kun lopulta pääsen paistamaan, siitä tulee tosi hyvä fiilis. Joskus pohja kärtsähtää tai siihen tulee reikä, mutta ei onneksi usein.

"Kana-aurajuusto jäi, kun maistoin napolilaista pizzaa."
”Saan nautintoa siitä, että pizza näyttää hyvältä. Kun siitä saa mahdollisimman pyöreän ja täytteet asettelee symmetrisesti, se on vähän kuin taidetta. Ja se näyttää hyvältä ­Instagramissa.”
Usein viikonloppuisin Jari paistaa pizzaa viitisen tuntia. Pizzauunin kaasupullo pitää täyttää noin kuukauden välein. Kurkkaa ohjeet oman pizzauunin rakentamiseen!
Jari kunnioittaa napolilaista pizzaa, jossa ei ole liikaa täytteitä eikä sijaa ananakselle. ”En ole koskaan käynyt ­Napolissa, mutta kun korona helpottaa, sinne pitää tehdä pyhiinvaellus.”

Paistan pizzaa aina viikonloppuisin ja otan kuvia, joita julkaisen Instassa. Välillä tulee paineita siitä, pystynkö keksimään uusia makuyhdistelmiä. Silti paistaminen on edelleen hauskaa hommaa.

Kiva bonus on se, että tulee pyydettyä kavereita syömään. Optimaalinen syöjien määrä on neljä. Kun paistaa yhden pizzan, jakaa sen neljään osaan ja paistaa seuraavan, saa maistaa useampia makuyhdistelmiä ja someenkin kertyy materiaalia.

"Pizza ei ole pikaruoka."
Jarin kerrostalo­kolmiossa käy usein pizzavieraita. Nyt syömässä ovat Jenna ja Samuli ja Jarin vaimo Viivi.
Ei ole ihme, että pizza on vienyt Jarin mukanaan. ”Yleensä kun ­innostun, teen täysillä. Vuonna 2017 olin ­fitness-kisoissa. Kun päätin, että haluan ­kilpailla, menin täysillä. Sali ja pizza eivät sulje toisiaan pois.”
Jari perusti Instagram-tilinsä @pizzajarifinland huhtikuussa 2020. Syyskuussa 2021 tilillä oli noin ­34 000 seuraajaa.

Pidän noin kerran kuussa pop-up-ravintolapäivän. Se taisi olla kaverini idea. Ensimmäisellä kerralla pizzoja tilasivat lähinnä tuttuni, mutta jo seuraavalla kerralla suurempi osa oli tuntemattomia. Valitsen ostajat arpomalla. Edelliseen pop-upiin tuli liki 900 ilmoittautumista. Enimmillään olen paistanut 60 pizzaa kahdeksassa tunnissa.

Muuten ruoanlaitto on aina ollut vähän pakollinen juttu. Jos laitan ruokaa, se on makaronia ja jauhelihaa tai kanaa ja riisiä. Joskus harvoin leivon korvapuusteja, ja silloin teen ne viimeisen päälle. Se tarkkuus kai pizzahommassakin kiehtoo."

Näin teet pizzataikinan Jarin tapaan

  1. Sekoita 0,6 g kuivahiivaa 600 grammaan 00-jauhoja. Lisää 420 ml kylmää vettä ja vaivaa. Lisää 15 g merisuolaa ja 12 ml oliiviöljyä.
  2. Vaivaa, muotoile palloksi ja kohota huoneenlämmössä kannen alla noin 10 tuntia.
  3. Tee taikinasta 4 palloa ja pane ne omiin kulhoihinsa, sulje kannet. Kohota jääkaapissa 24 tuntia.
  4. Ota taikina huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen pizzan paistamista.
1 kommentti