Meidän Mökki

Pizzauuni – rakenna hitiksi noussut tulisija itse ja valmista parasta pizzaa omalla pihalla

Pizzauuni – rakenna hitiksi noussut tulisija itse ja valmista parasta pizzaa omalla pihalla
Pizzauunin rakentaminen on helppoa mutta vaatii aikaa, pieniä muurarin taitoja ja hieman lihaksia. Uunia voi käyttää ympäri vuoden, jos sen päälle tulee säänkestävä katos.
Julkaistu 24.5.2021

Pizzauunin mitat:

 • uunin säde 75 cm sisäpuolelta
 • kovalevysuikaleaihion korkeus 45 cm
 • uunin suuosan syvyysmitta 13 cm
 • kovalevyn kaaren halkaisija 120 cm
 • pohjan paksuus 5 cm.
Uunin luukku on teetetty peltisepällä, ja se on ruostumatonta terästä. Uunin sisälle uunin suun takaosaan on kiinnitetty 10 senttiä leveä savukynnys, joka pitää savun uunin sisällä ja ohjaa sen piippuun. Piipun ympärille voi lisätä huopanauhaa, joka hillitsee lämpölaajenemista.

Pizzauuni – tarvikkeet:

 • tulitiiliä 90 kpl

 • tulilaastia 2 kpl 25 kg:n säkkiä

 • rappauslaastia 6 kpl 25 kg:n säkkiä

 • vuorivillaa 2 × 2 m 70 ml

 • kanaverkkoa 3 × 3 m

 • teräsverkkoa 1 × 1 m

 • alumiinipaperia 2 × 2 m

 • kovalevysuikaleita 4 × 1 m

 • kovalevysuikale alustamuottiin 280 cm

 • piippu 1 × m

 • vaneripaloja, nauloja, vasara, betonihierrin, laastikampa, laatoitussieni.

Pizzauunin paikan valinta

Pizzauunin paikan valitseminen on tärkeää. Kun uuni on valmis, sitä ei voi siirtää, sillä kokonaisuus painaa yli 600 kiloa. Valitse myös mahdollisimman kaunis paikka, jotta uunin ympärille keräännytään kuin taikaiskusta heti, kun klapit on sytytetty. Varaa tilaa leivontapöydälle, sillä pizzat paistuvat muutamassa minuutissa ja pohjat leivotaan ja valmistellaan hetkeä ennen paistamista. Paikan on oltava lisäksi paloturvallinen ja käytännöllinen kulkemisen ja vedensaannin kannalta.

Perusta ensin taso, jolle uuni rakennetaan, jotta saat uunin ergonomisesti oikealle korkeudelle. Taso voi olla betonia, tiiltä tai puuta, kunhan se on tukeva ja jaksaa kantaa uunin painon.

Ajoita pizzauunin rakentaminen aurinkoista lupaavalle viikolle, tai jos haluat pelata varman päälle, pystytä väliaikainen katos työmaan ylle.

Näin pizzauunin rakentaminen onnistuu vaihe vaiheelta

2. Valmista betonialusta tasaisella pohjalla, josta se lähtee helposti irti. Jännitä vaneripaloilla kovalevysuikaleesta uunin kokoinen kaari muotiksi. Heitä keskelle pieniä kiviä ja asettele päälle teräsverkkoa niin, että se ei ota alustaan kiinni.

3. Vala betonivalu alustalle. Tarvitset betonia noin 50 litraa pussin ohjeiden mukaan sekoitettuna. Täytä muotti ja suuosa. Hierrä pinta betonihiertimellä, jätä pinta karheaksi. Anna kuivua noin 3 päivää, kunnes taso on pintakuiva ja vaalea.

4. Nosta alusta paikalleen. Levitä alustalle tulilaastia noin 5 mm ja tasoita karheaksi laastikammalla. Laita sen päälle kanaverkko ja lado tulitiiliä pohjaksi niin, että verkko ja tiilet kiinnittyvät tulilaastiin. Aseta luukun muotti paikalleen. Aseta pohjan päälle sisätilan kovalevyaihio.

5. Muuraa tulitiilistä luukun suuosa. Jätä tulilaasti jäykäksi, jotta se pysyy hyvin muodossaan.

6. Muuraa tulitiiliä tulilaastilla kovalevyaihion ympärille. Laita tulilaastia myös tiilien alle ja suuosan tarttumiskohtiin. Laita piippu muurausvaiheessa uunin etuosaan. Kovalevyaihio pitää piipun paikallaan. Muuraa piippu kiinni.

7. Sivele koko muurausaihio tulilaastilla kauttaaltaan alustaan asti niin, että kaikki mahdolliset saumat ja huokoiset kohdat peittyvät.

8. Asettele alumiinipaperi alumiinipuoli alaspäin tulilaastin päälle. Leikkaa ylimääräiset kielekkeet pois.

9. Asettele vuorivilla alumiinipaperin päälle ja sen päälle kanaverkko. Kiinnitä kanaverkko pohjaverkon reunoihin.

10. Rappaa koko uuni pohjaan asti tehden neljä kerrosta. Rappauksen lopullinen paksuus on noin 3 cm. Anna laastin kuivua joka kerroksen välissä noin vuorokausi. Sivele neljäs ja viimeinen kerros sileäksi kostealla laatoitussienellä. Valmis pizzauuni kuivuu noin 2–3 viikkoa riippuen sääolosuhteista.

Pizzauuni suoraan kaupasta?

Jos ajatus pizzauunin rakentamisesta ei innosta, markkinoilla on valmiita ulkokäyttöön tarkoitettuja malleja. Esimerkiksi K-raudan myymä Ooni Koda lämpenee paistovalmiiksi noin 15 minuutissa ja saavuttaa jopa 500 asteen paistolämpötilan. Kyseinen uuni toimii nestekaasulla ja samalla kaasupullolla kuin kaasugrillit.

Puukäyttöistä uunia suosivalle on tarjolla esimerkiksi Mustangin Napoli, jossa on iso uunitila (90 × 58 cm) ja lämpömittari, jonka avulla voi seurata lämpötilaa uunissa. Molemmissa malleissa voi valmistaa myös muita ruokia pihveistä pataruokiin ja leivonnaisiin.

Ennen ensimmäistä paistokertaa uuni on esipoltettava. Poista ensin kovalevyaihio luukun kautta ja polta uunia jonkin aikaa käyttäen vain tikkuja ja puupaloja. Seuraavana päivänä voit jo kuumentaa uunia niin paljon, että pääset pizzanpaiston makuun. Kurkkaa vinkit napolilaisen pizzan tekoon.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Uusia ideoita kokkailuun! Tilaa inspiroivat ruokakirjat Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »