Pienet kikat, suuri muutos – näin vuokra-asuntoa saa sisustaa
Sisustus
Pienet kikat, suuri muutos – näin vuokra-asuntoa saa sisustaa
Saako vuokrakodissa porata reikiä seinään? Entä maalata? Vuokra-asunnon sisustaminen vaatii hieman kekseliäisyyttä.
13.4.2015
 |
Avotakka

1. Asutko yksityishenkilön, kaupungin tai esimerkiksi säätiön vuokraamassa asunnossa? Aloita ottamalla selvää, millaiset säännöt koskevat kyseisen huoneiston sisustamista. 2. Voi olla, että seinien maalaaminen, taulujen ripustaminen tai hyllyjen kiinnittäminen on kielletty, mutta luvan saa usein kysymällä vuokranantajalta. Vuokralaisen yleisten sääntöjen mukaan maalaaminen, tapetointi, kiinteiden kalusteiden vaihtaminen tai uusien asentaminen ovat asioita, joista täytyy erikseen sopia. Jos asunto on huonossa kunnossa ennen muuttoa, vuokralainen saattaa saada neuvoteltua huoneistoon pintaremontin vuokranantajan kustannuksella tai sitten pientä remonttia voi tehdä omalla rahalla. 3. Nauloja saa lyödä seiniin, sillä niistä jää sen verran pienet reiät, mutta ruuvien poraamiseen täytyy olla lupa. Usein tilanne on kuitenkin se, että vuokra-asunnon seinillä on valmiiksi edellisen asukkaan elämän jäljet, ja tauluja joutuu sijoittelemaan valmiiksi mietityille paikoille, jotta reiät saa piiloon. Vuokrasopimuksessa on mainittu, jos reiät täytyy peittää ennen pois muuttamista.

4. Onneksi on olemassa monenlaisia kikkoja, joiden avulla vuokrakodistakin saa muokattua oman tyylisen ja viihtyisän. Aloita miettimällä huolellisesti kalustus ja tekstiilit. Vanhaa keittiötä voi helposti raikastaa uusilla kaapinovilla (lue juttu keittiön uudistamisesta pienellä budjetilla täältä). Usein näkee myös maalattuja tai kontaktimuovilla (suosittu dc-fix) päällystettyjä keittiön kaapistoja ja välitilan laattoja. Kaapistojen ilmettä saattaa muuttaa jo pelkkä vetimien vaihtaminen.

5. Muovimaton voi päällystää edullisella laminaatilla (katso asennusohjeet täältä), kylpyhuoneen kaakelit voi maalata putkiremonttia odotellessa ja suihkun saa helposti uudistettua ostamalla uuden suihkuletkun. Pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä, joten esimerkiksi verhotangon vaihtaminen saattaa tuoda asunnon 2010-luvulle.

Lähteet: Hoas, Vuokralaiset VKL ja Suomen vuokranantajat

Lue lisää:

Kommentoi »