Meidän Mökki

5 vinkkiä kylpyhuoneen pintaremonttiin

Kylpyhuone ja sauna raikastuvat kaakeleiden ja lauteiden käsittelyillä. Kaakelimaali, saumakynä ja kaakelisaumojen kunnostusaine sopivat etenkin paikalliseen korjaukseen. Laudesuoja ja -vaha varjelevat pintaa lialta ja kosteudelta.
Teksti Leeni Salonen
Kuvat Jasmin Rauha, 123rf
Mainos

Kaakeleiden maalaus

Kaakelimaali on helppo ja edullinen tapa muuttaa kylpyhuoneen ilmettä. Puhdista ennen kaakeleiden maalausta maalattava pinta maalipesulla ja anna pinnan kuivua vähintään vuorokauden ajan. Jos maalattava alue on iso, käytä telaa. Paras jälki syntyy kuitenkin luonnonharjaksisella, hyvälaatuisella sudilla. Sekoita maali ja maalaa kaakelit pystysuunnassa alhaalta ylöspäin.

Maalin pitäisi peittää yhdellä vedolla. Liika hankaaminen saattaa jättää kaakelille raitaisen lopputuloksen. Maali levitetään kaakeleiden ja saumojen päälle. Jälki voi näyttää kosteana hieman epätasaiselta, mutta tasoittuu kuivuessaan. Toinen kerros voi olla tarpeen, mikäli maalattava kaakeli on sävyltään tumma tai kuviollinen. Anna maalin kuivua vähintään 16 tuntia ennen seuraavan kerroksen levittämistä.

Kaakelisaumojen maalaus

Saumakynällä piirretään uudet saumat maalattujen kaakeleiden päälle. Anna kaakelimaalin kuivua vuorokausi ennen saumakynän käyttöä. Ravista saumakynää voimakkaasti ja kokeile ennen maalaamista kovalle alustalle, että väri tulee tasaisesti ulos kynästä. Pidä maalatessa kynän kärkeä alaviistoon, jotta maali valuu kynän kärkeen. Jos tarvitset uuden kerroksen saumakynää, anna ensimmäisen kerroksen kuivua vuorokauden ajan.

Kaakelisaumojen kunnostus

Kaakelisaumojen kunnostusaineella voi uudistaa värjääntyneet, likaiset ja pinttyneet saumat, jotka eivät puhdistu pelkällä pesulla. Ainetta levitetään sauman ja kaakelin päälle leveällä suuttimella. Aine saa kuivua puolisen tuntia, jonka jälkeen se puhdistetaan kaakelista kostealla sienellä. Anna aineen kuivua kaksi vuorokautta. Valkoisen aineen voi myös sävyttää väripigmentillä.

Kylpyhuoneen ja saunan pintaremontti syntyy vaikka viikonlopun aikana.

Kaakeleita maalattaessa pese pinnat huolellisesti jo edellisenä päivänä. Paras maalausjälki syntyy luonnonharjaksisella sudilla. Käytimme Ronsealin kaakelimaalin sävyä Granite.

Kaakelisaumojen maalaus onnistuu helposti ja siististi saumakynällä. Käytimme Ronsealin valkoista saumakynää.

Saumafixin kaakelisauma-ainetta voi levittää reilusti saumojen päälle. Ylimääräinen aine lähtee pois sienellä.

Laudesuojan levitys

Öljypohjainen laudesuoja suojaa saunanlauteita likaantumiselta, tummumiselta ja kosteudelta. Pese lauteet huolellisesti ennen laudesuojan levittämistä. Liasta tummunutta laudetta voi myös hioa hiekkapaperilla.

Levitä suoja siveltimellä tai kankaalla ja anna sen imeytyä puuhun. Lämmitä sauna ja pyyhi ylimääräinen laudesuoja pois.

Väritön laudesuoja voi tuoda puun syyt paremmin esiin tai syventää puun sävyä riippuen laudemateriaalista, joten kokeile laudesuojaa huomaamattomaan paikkaan ennen levitystä.

Käytimme Tikkurilan Supi Laudesuojaa, joka on väritöntä parafiiniöljyä.

Laudevahan käyttö

Laudevaha suojaa lauteita lialta ja kosteudelta, mutta sen lisäksi värillisellä saunavahalla voi myös muuttaa lauteiden väriä. Pese lauteet huolellisesti ja anna kuivua ennen laudevahan levittämistä. Hio lauteet ja puhdista hiontapöly.

Sekoita vaha hyvin ja levitä vahaa lauteille yksi kerros puun syiden mukaisesti. Älä levitä liikaa vahaa kerralla, vaan tarkkaile, kuinka paljon vahaa puuhun imeytyy. Kokeile saunavahaa ennen levitystä huomaamattomaan paikkaan, sillä lopullinen väri riippuu puun laadusta.

Saunavaha suojaa lauteita, mutta sen avulla voi myös muuttaa saunan ilmettä. Kuvan tuote on harmaata Tikkurilan Supi Saunavahaa.

Lue lisää:

Kätevät siivousvinkit kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneen tavaroiden säilytys – 10 ideaa

Kylpyhuoneen valaistus kuntoon ilman remonttia

Julkaistu: 11.12.2015
Katso myös nämä