Keittiö kuntoon pienellä budjetilla
Sisustus
Keittiö kuntoon pienellä budjetilla
Kaipaako keittiösi uutta ilmettä? Kaapinovet, välitilan ja työtason saa piristettyä pikkurahalla. Loppusilauksen luot tekstiileillä ja valaistuksella.
4.10.2016
 |
Avotakka

Uudista kaapinovet

Kaapistot paljastavat ajankulun. Ne saattavat olla auttamattomasti vanhan tyyliset tai pinnaltaan pinttyneet, jopa rispaantuneet. Voit vaihtaa ovet uusiin, jolloin kokonaisilme päivittyy mutta säästyt mittavalta remontilta.

Jos vanhat ovet ovat hyväkuntoiset, uusi maalipinta riittää. Kaapinovien maalaus on paras jättää ammattilaisille. Esimerkiksi automaalaamoissa jäljestä tulee tasainen ja kestävä. Maalaaminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin uusien kaapinovien osto. Jos kuitenkin päätät maalata itse, tärkeintä on perusteellinen puhdistus. Levitä ensin tartuntapohjamaali, sitten kalustemaali.

Vetimien vaihto on pieni mutta aina tehokas uudistuskeino. Pyöreät nuppivetimet ja lankavetimet ovat ajattomia ja tyylikkäitä. Kromiin yhdistettynä vetimissä näyttää nyt erityisen hyvältä nahka, jota voi kuitenkin olla vaikea puhdistaa.

Pelkkä vetimien vaihto saattaa riittää. Pyöreät nuppivetimet ovat klassisen tyylikkäät.

Tuo välitilaan väriä

Tuntuuko välitilan laattojen tyyli vanhentuneelta? Laatoitus ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto, sillä välitilan ilmeen voi uusia monella eri tavalla.

Nopeimmin keittiön raikastaa laattojen maalaus edullisilla kaakelimaaleilla, joiden laatu on parantunut vuosien mittaan. Esimerkiksi V33- ja Ronseal-kaakelimaalit ovat tarkoitukseen suunniteltuja. Myös värisävyjä on saatavilla moneen makuun.

Laatoituksen sijaan välitilaan voi sijoittaa levyn, joka on ilmeeltään selkeä vaihtoehto. Laminaatti- ja lasilevyt ovat helppo pitää puhtaina ja niitä saa sävytettyinä ja kuosillisina. Läpinäkyvän levyn taustan voi maalata. Rautakaupoista saa myös rosterilevyjä. Alumiinipintaan voi puolestaan painattaa haluamansa kuvan. Myös tapetti sopii, kun sen suojaa lasilla tai venelakalla.

Saumaukset piilottava selkeä vaihtoehto on mikrosementti, jonka sävyissä ja karkeudessa on monia vaihtoehtoja. Suojalakkauksen saa mattana tai kiiltävänä. Huomaa, että mikrosementti voi vaurioitua, jos uunisi takareunassa on poistoaukko kuumalle ilmalle.

Yhtä aikaa ajaton ja trendikäs välitila syntyy marmorilevyllä tai marmoria jäljittelevillä laatoilla.

Yläkaappien poisto keventää

Kun suunnittelet kaapinovien uudistamista, pohdi, voisiko osan kaapeista muuttaa avohyllyiksi. Yläkaappien poisto tai vaihto sirompiin tuo ilmavuutta, jos vain säilytystilat antavat myöten. Avohyllyt niiden tilalla tuovat kahvilamaista tunnelmaa.

Avohyllyt vaativat käyttäjältään siisteyttä mutta ovat parhaimmillaan keittiön vau-tekijä.

Laita työtasot kuntoon

Keittiön tasot ovat kovassa kulutuksessa, joten niitä pitää huoltaa säännöllisesti. Jos ajan hammas on purrut pahasti, tasojen vaihtaminen uusiin käy melko helposti. Puutasot on mahdollista uudistaa hiomalla ja puuvahalla käsittelemällä. Samalla värisävyäkin pystyy vaihtamaan.

Työtason vaihto kannattaa vain, jos materiaalin laatu ei huonone. Älä siis vaihda kiveä laminaattiin, vaikka sen ulkonäkö miellyttäisi enemmän, vaan mieti, voiko keittiötä muokata kivitasoon sopivaksi. Kivi kun on ylivoimainen käytettävyydeltään ja laadultaan.

Laminaattitasot voi maalata. Vaikka maalattu taso ei kestä kulutusta yhtä hyvin kuin maalaamaton, antaa se muutaman lisävuoden keittiölle. Pinnat voi päällystää myös DC-fix-kontaktimuovilla. Se sopii sileisiin pintoihin, myös kaapin oviin. Kontaktointi vaatii hieman näppäryyttä mutta kannattaa, sillä uudistuksen neliöhinta pyörii noin 10 eurossa.

Jos keittiötäsi ei ole siunattu kivi- tai betonitasolla, harkitse työtason pinnoitusta mikrosementillä.

Kiinnitä huomio yksityiskohtiin

Raikkaan väriset verhot, matto, pöytäliina ja keittiöpyyhkeet vievät huomion pois kuluneista pinnoista. Muista pitää väri- ja kuosimaailma yhdenmukaisena.

Keittiön valaistuksen suunnittelulla on paljon merkitystä. Näyttävä valaisin ruokailuryhmän yllä muuttaa paljon tilaa. Tunnelmavalaisin ikkunalla ja uudet työvalot tekevät myös ihmeitä.

Rauhoitat keittiön ilmeen, jos esillä olevat kodinkoneet, kuten kahvinkeitin ja leivänpaahdin, ovat samanväriset. Tai mikset harhauttaisi silmää huomaamasta nuhjuisuutta hankkimalla värikkäitä kodinkoneita?

Somisteissa suosiossa ovat aidot materiaalit, kuten marmori ja muut kivet, puu, pellava ja käsin tehty keramiikka. Laskosta siis huolettomasti pellavapyyhe uuninvetimeen ja nosta kivimortteli kaapin perältä. Pinnalla on elämäntyylin esiin nostaminen pienillä asioilla; vegaanin keittiössä arvoista kertovat härkäpavut lasipurkissa.

Suo ajatus sommitelmille myös keittiössä. Viherkasveilla on aina raikastava vaikutus.
3 kommenttia