Avotakka

Keittiö kuntoon pienellä budjetilla

Keittiö kuntoon pienellä budjetilla

Kaipaako keittiösi uutta ilmettä? Kaapinovet, välitilan ja työtason saa piristettyä pikkurahalla. Loppusilauksen luot tekstiileillä ja valaistuksella.
Teksti Päivi Ekola
Kuvat Riitta Sourander
Mainos

Uudista kaapinovet

Kaapistot paljastavat ajan kulun. Ne saattavat olla auttamattomasti vanhantyyliset tai niiden pinta on pinttynyt ja jopa rispaantunut. Voit vaihtaa ovet uusiin, jolloin kokonaisilme päivittyy mutta säästyt mittavalta remontilta.

Jos vanhat ovet ovat hyväkuntoiset, ne voi uudistaa kalustemaalilla maalaamalla ja vetimet vaihtamalla. Toki ovet voi maalauttaakin, mutta itse tekemällä säästää rahaa. Onnistut takuuvarmasti, kunhan noudatat huolellisesti työohjeita, hiot pinnat ja pohjamaalaat huolellisesti.

Kun suunnittelet kaapinovien uudistamista, pohdi voisiko osan kaapeista muuttaa avohyllyiksi. Hyllyt keventävät keittiön ilmeen.

Tuo välitilaan väriä

Myös välitilan laattojen tyyli saattaa olla vanhentunut. Nopeimmin keittiön raikastaa laattojen maalaus. Nykyisin markkinoilla on laadukkaita tuotteita, joilla onnistut saamaan kestävän lopputuloksen. Esimerkiksi V33- ja Ronseal-kaakelimaalit ovat tarkoitukseen suunniteltuja. Myös värisävyjä on saatavilla moneen makuun.

Laatoituksen sijaan välitilaan voi sijoittaa levyn. Se on ilmeeltään selkeä vaihtoehto. Laminaatti- ja lasilevyt ovat helppo pitää puhtaina ja niitä saa sävytettyinä. Jos keittiöön haluaa lisää ilmettä, maalaa levyn tausta tai sijoita sen alle tapetti. Alumiinipintaan voi painattaa haluamansa kuvan.

Viime aikoina moni on valinnut välitilaan sisustuslaastin. Betonimainen pinta on persoonallinen ja kestää hyvin, kunhan pinta käsitellään suojavahalla. Edullisinta on maalata välitila. Silloin valitaan maali, joka kestää likaa ja pesua. 

Laita työtasot kuntoon

Keittiön tasot ovat kovassa kulutuksessa, joten niitä pitää huoltaa säännöllisesti. Jos ajan hammas on purrut pahasti, tasojen vaihtaminen uusiin käy melko helposti. Puutasot on mahdollista uudistaa hiomalla ja puuvahalla käsittelemällä. Samalla värisävyäkin pystyy vaihtamaan.

Laminaattitasot voi myös maalata. Vaikka maalattu taso ei kestä kulutusta yhtä hyvin kuin maalaamaton, antaa se muutaman lisävuoden keittiölle. Pinnat voi päällystää myös DC-fix-kontaktimuovilla. Se sopii sileisiin pintoihin, myös kaapin oviin. Kontaktointi vaatii hieman näppäryyttä, mutta kannattaa, sillä uudistuksen neliöhinta pyörii noin 10 eurossa.

Kiinnitä huomio yksityiskohtiin


  • Tekstiilien avulla piristät keittiön ilmettä nopeasti. Raikkaan väriset verhot, matto, pöytäliina ja pyyhkeet vievät huomion pois kuluneista pinnoista. Muista pitää väri- ja kuosimaailma yhdenmukaisena.

  • Valaistuksella on paljon merkitystä. Näyttävä valaisin ruokailuryhmän yllä muuttaa paljon tilaa. Tunnelmavalaisin ikkunalla ja uudet työvalot tekevät myös ihmeitä.

  • Rauhoitat keittiön ilmeen, jos esillä olevat kodinkoneet, kuten kahvinkeitin ja leivänpaahdin, ovat samanväriset. Tai mikset harhauttaisi silmää huomaamasta nuhjuisuutta hankkimalla värikkäitä kodinkoneita?

Lue lisää:

Keittiön työtason hoito materiaalin mukaan

7 vaihtoehtoa keittiön välitilaan

Opas keittiön sisustukseen

Video: Tuunaa keittiön laatat kolmella tavalla

Julkaistu: 4.10.2016