Kohenna keittiön ilmettä uusilla kaapinovilla – 5 vinkkiä onnistuneeseen muutokseen
Sisustus
Kohenna keittiön ilmettä uusilla kaapinovilla – 5 vinkkiä onnistuneeseen muutokseen
Kyllästyttääkö nykyinen keittiö? Aina ei tarvita suurta remonttia, sillä pelkät kaappien ovet vaihtamalla saa aikaan yllättävän ison muutoksen.
4.5.2017
 |
Avotakka

Lähtötilanne

Katso ensin keittiötäsi uusin silmin. Onko siellä kaikki tarvittavat toiminnot? Jos et kaipaa muutoksia toimivuuteen tai kaapistojen mekanismeihin, riittää pelkkä ilmeen muuttaminen omaan tyyliin sopivaksi. Kartoita vanhojen kaappien kunto. Jos rungot ovat hyvässä kunnossa, uusien ovien vaihtaminen on hyvä vaihtoehto. Keittiö on harvoin lattiasta kattoon kelvoton. Vanha raikastuu kummasti, vaikka uusisit vain osan kaapistosta.

Hankintapaikka

Eri keittiökaapistovalmistajilla on omat mitoituksensa, kaapistokorkeudet sekä sarana- ja laatikkoporaukset, joten standardiovea ei ole olemassa. Jos keittiösi on melko uusi ja tiedät valmistajan, voit kysyä, voiko siihen saada pelkät uudet ovet. Jos keittiö on yli viisi vuotta vanha, käänny suoraan mittatilaustyönä ovia tekevän valmistajan puoleen. Sellaisia ovat esimerkiksi Elega- ja Gaala-keittiöt sekä paikalliset pienet yritykset. Voit myös pyytää tarjouksen puusepältä. Ikean kaappirunkoihin lisäosia valmistaa moni yritys.

Ulkonäkö

Mittatilausovien mallistoissa on runsaasti materiaali- ja tyylivaihtoehtoja maalaisromanttisesta moderniin. Yksinomaan värin vaihto vaikuttaa tyyliin ja tunnelmaan. Jos kokovalkoinen, pelkistetty peruskeittiö näyttää tylsältä, vaihda esimerkiksi alakaappeihin pehmeäsävyiset ovet ja jätä ylös vanhat valkoiset. Väreistä ovat nousussa pehmeät vihreän, sinisen ja mudan sävyt. Ne ovat myös käytännöllisempiä värejä kuin valkoinen. Koska keittiötä ei uusita usein, valitse ajaton malli ja väri, johon et heti kyllästy.

Saranat

Yleensä mittatilausoviin sisältyvät uudet, pehmeästi sulkeutuvat saranat. Jos säilytettävien ovien vanhat saranat ovat kuluneet niin, ettei ovia saa kunnolla kiinni, ne on vaihdettava. Rautakaupat myyvät erilaisia piilosaranoita eri saranaporauksiin. Sekä ovessa kiinni olevat saranat että kaapin puolelle kiinnitetyt asennuslevyt pitää usein vaihtaa kokonaan. Saranoiden vaihtaminen on helppoa, mutta asennuslevyn paikan mittaaminen vaatii tarkkuutta.

Hinta

Ovien hintaan vaikuttaa valittu malli ja materiaali. Keskihintaisia ovat maalatut ja kalvo-ovet, kun taas arvokkaampia ovat puuviilutetut ja massiivipuiset. Ovissa hinta on usein laadun merkki. Jos tilaat uudet ovet verkkokaupasta, varaudu mittaamisen lisäksi myös asentamaan ne itse. Useat mittatilausovien toimittajat tarjoavat mittaus- ja asennuspalvelua. Tarkista ennen ostamista, sisältyvätkö palvelut hintaan.

Kuva: Ikean keittiö päivittyy Suomessa valmistetuilla A.S. Helsingön ovilla. Ingarö-sarjan ovet alk. 60 €.

1 kommentti