Suunnittele yläkaapiton keittiö
Sisustus
Suunnittele yläkaapiton keittiö
Valitse yläkaapiton keittiö, niin saat tilaan avaruutta. Kun luovut keittiön yläkaapeista, saat keittiöön ilmettä – säilytystilasta tinkimättä.
31.3.2016
 |
Avotakka

Yläkaapiton keittiö luo avaran ja aavistuksen boheemin tunnelman. Se häivyttää keittiömäisyyttä, mistä on etua varsinkin, jos tila on osa olohuonetta. Jätä yläkaapit pois keittiön pisimmältä seinältä, jos se on mahdollista.

Laatoita, pinnoita tai maalaa yläkaapiton seinä samalla materiaalilla aina kattoon asti. Jos päällystät seinän vain osittain, voi lopputulos jäädä häiritsevän näköiseksi erilliseksi suikaleeksi. Tyylikkäämpi vaihtoehto on jatkaa työtason materiaalia noin 20 sentin korkeudelle. Jos seinän pintamateriaali tarvitsee suojaksi lasin, valitse täysin kirkas, jotta se ei muuta taustan väriä.

Kaipaatko kuvia inspiraatioksi? Kokosimme Avotakan jutuista 9 kaunista toteutusta yläkaapitonta keittiötä suunnittelevan iloksi. Jutun löydät täältä.

Valaistus integroidaan usein yläkaappeihin. Kun yläkaappeja ei ole, valitse seinävalaisimet, jotka ovat kohdistettavissa. Kätevintä on, jos ne voi suunnata nivelen avulla. Myös sirot riippuvalaisimet nousevat kauniisti esiin tyhjää seinäpintaa vasten. Sijoita valaistus tarkasti: ota huomioon tilan korkeus, käyttäjän pituus ja se, onko seinässä hyllyjä, jotka estävät valon kulkua. Muista myös miettiä pistorasioiden paikat. Jos ne asennetaan seinään ja jäävät näkyviin, valitse muuhun tyyliin sopivat. Valittavana on myös pöytätasoihin upotettavia malleja.

Kun tavoitteena on vähäeleinen keittiö, valitse liesituuletin, joka sulautuu taustaansa. Jos keittiöön tulee saareke ja siihen liesi, valittavana on valaisinmainen malli, saareketuuletin tai huomaamaton kattoon tai tasoon integroitu. Tee saarekkeesta mahdollisimman suuri, jotta saat siihen runsaasti kaappeja.

Yläkaapittomaan keittiöön saat säilytystilaa täyskorkealla kaappi­seinällä, johon voi integroida myös kylmälaitteet. Jos et halua luopua työtason yläpuolella olevasta säilytystilasta, valitse avohyllyt, joissa käyttötavarat ovat esillä ja helposti ulottuvilla. Toki joudut pitämään hyllyt siistinä, kun piilopaikkaa ei ole. 

Olennaiset opit yläkaapittomaan keittiöön

  • Yläkaapittomuus sopii parhaiten isoon keittiöön tai avokeittiöön.
  • Voit valita vapaalle seinälle eläväpintaisen, esimerkiksi betonimaisen pinnoitteen tai jopa maalauksen. Muista kuitenkin, että materiaalin on syytä olla helposti puhdistettava.
  • Voit myös säväyttää alakaappien ovien tai tason tummalla värillä tai muutoin ilmeikkäällä materiaalilla.
  • Jos mahdollista, keittiön työtaso ja alakaapit saavat olla normaalia syvemmät. Näin syntyy lisätilaa.
  • Keveys säilyy, kun avohyllyt ovat vain parikymmentä senttiä syvät.
  • Asettele keittiövälineet, öljyt ja yrttipurkit sommitelmiksi. Kun yläkaappeja ei ole, tasolla voi olla paljonkin tavaraa ilman, että se näyttää täydeltä.
Kommentoi »