
Parhaat sämpylät – näin onnistut:
1. Älä unohda suolaa ja muut vinkit raaka-aineiden valintaan
Käytä raikasta vettä ja ensiluokkaisia jauhoja. Hiivaksi sopii tuore tai kuiva, kunhan muistat lisätä tuoreen kädenlämpöiseen ja kuivan 42-asteiseen nesteeseen. Älä unohda taikinasta suolaa, sillä se vaikuttaa maun lisäksi myös rakenteeseen. Hunaja tai siirappi täydentää ja korostaa makua.
Kokeile myös varioida mielesi mukaan raaka-aineita. Vaihda vesi mehuun, maitoon tai kasvijuomaan. Lisää siemeniä, leseitä ja hiutaleita. Vaihtele jauhoja ja tee erilaisia sekoituksia.
2. Ihanan sitkon metsästys – näin vaivaat täydellisen taikinan
Jos valmistat taikinan lämpimään nesteeseen, vaivaa sitkoa mukaan käsin noin 10 minuuttia, koneella vähemmän. Kylmään nesteeseen sekoitettu taikina ei vaivausta kaipaa. Sekoita taikina nopeasti ja siirrä yöksi jääkaappiin. Taikina muodostaa sitkoa levätessään ja on aamulla valmis uunin lämpöön. Luota näppituntumaan. Ohjeen jauhomäärä on arvio. Lisää jauhot hiljalleen, jotta voit arvioida tarvittavan määrän. Jätä taikina mahdollisimman pehmeäksi.
3. Maku palkitsee kärsivällisen kohottajan
Leivo kohonnut taikina jauhojen avulla sämpylöiksi ja kohota toistamiseen. Huolella kohotetussa taikinassa on enemmän makua. Jääkaappikylmän taikinan voi lusikoida suoraan leivinpaperin päälle pellille. Älä säikähdä, jos sämpylät näyttävät epämäärisiltä keoilta − paiston jälkeen tilanne on toinen.
Päällystä tai kuvioi sämpylät. Lisää sämpylöiden pinnalle esimerkiksi kaurahiutaleita tai siemeniä ennen paistoa. Pyöriteltyihin sämpylöihin voit leikata vaikkapa ristiviillot.
4. Haaveissa rapea kuori? Näin onnistut
Kuumassa uunissa paistuu rapeita sämpylöitä. Uuneissa on eroja, joten paistoajatkin vaihtelevat. Testaamalla oppii tuntemaan oman uunin. Hyvä nyrkkisääntö on paistaa sämpylät uunin keskitasolla 225 asteessa. Kohotetut sämpylät paistuvat 10−15 minuutissa, kohottamattomat kylmät sämpylät vaativat tuplasti aikaa. Älä peitä sämpylöitä paiston jälkeen, jos haluat säilyttää rapeuden. Syö tai pakasta sämpylät tuoreina.
Parhaat sämpylät – perusohje ja 4 sovellusta
Se paras perusohje eli mehevät kaurasämpylät
Kaurasämpylät kruunaavat aamiaisen tai iltapalan. Vaivaamatta valmistettu, yön yli kohonnut taikina, kuuma uuni ja pitkä paistoaika takaavat sämpylöille rapean kuoren ja mehevän sisuksen.
Voisämpylät ruskistetulla voilla
Voisämpylät saavat täyteläisen makunsa ruskistetusta voista. Pehmeä rakenne on huolellisen vaivaamisen ja pitkän kohotuksen ansiota.
Hedelmäiset patasämpylät
Hedelmäiset patasämpylät paistuvat rapeiksi tulikuumalla muffinipellillä, joka toimii kuin monta pientä pataa.
Juhlava sämpyläpelti
Viikunoiden koristama juhlava sämpyläpelti sopii illanistujaisiin. Makeahkot sämpylät maistuvat suolaiseen feta-linssitahnaan dipattuina.
Punajuurisämpylät
Punajuurisämpylöiden juju on tumma suklaa, joka täydentää punajuuren makua. Näitä leivot toistekin!