O-ou! Iskeekö tänäkin vuonna mämmikriisi? Otimme selvää
Ruoka
O-ou! Iskeekö tänäkin vuonna mämmikriisi? Otimme selvää
Mämminystävät joutuivat viime vuonna kovan paikan eteen, kun mämmit pääsivät monin paikoin loppumaan kaupoista jo ennen pääsiäistä, vuoden suurinta mämmijuhlaa. Vältytäänkö tänä keväänä mämmikriisiltä?
Julkaistu 28.2.2018
Maku

Kymppi-Maukkaat Oy:n tehtaalla, Pirkanmaan Akaalla mämmiuunit paistavat parhaillaan perinteikkään herkun ystäville erilaisia mämmejä ympäri vuorokauden. Suomalaiset syövät mämmiä vuosittain yli kaksi miljoonaa kiloa, ja sen suurin sesonki kohdistuu tietenkin pääsiäiseen. Tänä vuonna mämmimenekkiin on varauduttu paremmin, jotta ei kävisi kuten vuosi sitten. Viime pääsiäisenä mämmin suosio pääsi yllättämään, ja mämmit loppuivat monista kaupoista jo ennen pääsiäispyhiä.

– Viimevuotinen mämmikriisi johtui siitä, että menekkiin ei varauduttu ajoissa. En nyt ihan uskalla luvata, että varmasti mämmi ei tänä vuonna lopu kaupoista, mutta ei sen ainakaan pitäisi loppua, Kymppi-Maukkaat Oy:n myyntipäällikkö Raili Muikku nauraa.

Ilmiöt mämmibuumin taustalla

Vuoden 2017 mämmibuumi johtui monesta eri tekijästä – Muikku selittää ilmiötä esimerkiksi kotimaisten tuotteiden sekä perinteisten valmistusmenetelmien arvostuksen nousulla. Lisäksi Elo-Säätiön kansallisruokaäänetys ja Suomi 100 -juhlavuosi edesauttoivat mämmin hyvää näkyvyyttä.

Mämmi-ilmiö havaittiin myös toisella valmistajalla, HoviRuoka Oy:llä. Toimitusjohtaja Pekka Kaikkosen mukaan myyntimäärät nousivat selkeästi viime vuonna, ja tuotantoa lisättiin. Kasvava trendi on Kaikkosen mukaan erityisesti pienempien annosrasioiden suosio – enää mämmiä ei välttämättä haluta ostaa vain isossa tuokkosessa. Saarioinen Oy:n tuoteryhmäjohtaja Marja Joutsen puolestaan uskoo mämmin menestyvän myös sen nostalgia-arvon vuoksi.

Viime vuonna pääsiäinen sijoittui myöhäiseen ajankohtaan, joten mämmiä oli kaupoissa saatavilla pitkään. Vaikka pääsiäinen onkin tänä vuonna hieman viime vuotta aikaisemmin, ennustavat valmistajat myynnillisesti hyvää mämmikevättä.

18-vuotias Aapo pukeutui mämmiksi penkkareissa

Koko mämmibuumin voisi kuitenkin sanoa kulminoituneen viime talvena 18-vuotiaan turkulaisen nuoren miehen penkkariasuun. Abiturientti Aapo Rauha sai kaupan pakastealtaasta inspiraation ja päätti pukeutua mämmiksi. Pahvilaatikosta kyhätystä asusta ja mustalla maalilla viimeistellystä mämmi-lookista muodostui huikea hitti. Mies itse kertoi valtakunnan uutisissa yllättyneensä saamastaan positiivisesta huomiosta.

Aapo Rauhan mämmiasu nousi valtakunnalliseksi hitiksi vuonna 2017.

Myös Kymppi-Maukkailla noteerattiin ”mämmi-Aapo” ja kiiteltiin loistavasta ideasta.

– Koko asu tuli meille iloisena yllätyksenä. Sain Aapoon yhteyden penkkaripäivänä ja kävin vielä ennen pääsiäistä viemässä henkilökohtaisesti kiitoksena hänelle mämmiä, Kymppi-Maukkaiden Raili Muikku muistelee.

Mämmin uudet kaverit: Makupareina kauraa, sitruunaa ja mokkaa

Myös nuorempi sukupolvi näyttää siis löytäneen mämmin. Mämmivalmistajat epäilevät sen johtuvan ahaa-elämyksestä, jonka moni on kokenut perinnetuotteen ravintosisältöön tutustuessa. Täysjyvärukiista imellyttämällä valmistuva mämmi on erittäin kuitupitoista ja sopii myös esimerkiksi vegaaniseen ruokavalioon.

– Kaikki tuntevat mämmin, mutta kaikki eivät tiedä, että se valmistuu kotimaisesta täysjyvärukiista. Vilja- ja kaurabuumin myötä myös mämmin suosio on kasvanut. Viime vuonna törmäsimme sosiaalisessa mediassa moniin annoskuviin, joissa mämmin kaveriksi oli laitettu kauratuotteita, kuten kaurakermaa ja kaurajogurttia, Raili Muikku kertoo.

Viime vuosina suomalaisille on kaupiteltu perinteisen mämmin lisäksi muun muassa mämmijäätelöä ja jopa kehotettu kokeilemaan mämmishotteja. Tänä vuonna uutuustuotteiden valikoimassa on tarjolla hieman perinteisempiä vaihtoehtoja, kuten Kymppi-Maukkaiden perunamämmiä ja marjamämmiä. Perunamämmi on kantahämäläinen perinneherkku, joka on maultaan miedompaa kuin puhdas mallasmämmi. Marjamämmi puolestaan on kotoisin Karjalasta, ja siinä yhdistyy perinteinen suomalainen makupari, ruis ja puolukka. Valmistajien ajatuksena on tuoda esille, että mämmi on muutakin kuin jälkiruoka: sitä voidaan nauttia vaikka aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi.

Uusia tuulia mämmimarkkinoilla edustavat myös Kymppi-Maukkaiden annospikareihin pakatut kerrosmämmit. Aiemmin ilmestynyt vanilja-kerrosmämmi saa tänä keväänä kaverikseen mokka- ja sitruuna-kerrosmämmit. Uusiin makuihin päädyttiin tuotetesteissä, joissa noin kymmenestä mausta karsittiin suosikit. Mokka tuli valituksi mämminkeittäjien toimesta. Työntekijöiden mielestä se oli makuvaihtoehdoista ehdottomasti paras.

Tökkiikö mämmi? Näin muutat mämmi-inhon mämmirakkaudeksi:

1. Aloita miedosta: kokeile perinteisen mämmin sijaan ensin miedompaa perunamämmiä.

2. Kokeile makeaa: Valmis vanilja-kerrosmämmi tai mämmi vaniljakastikkeella on helppo askel mämminystäväksi.

3. Unohda ennakkoluulot: Näe mämmi uusin silmin! Maista mämmiä ensin hieman sellaisenaan ja kokeile rohkeasti eri makuyhdistelmien kanssa.

4. Leivo ja kokkaa mämmistä: Voit joko valmistaa mämmiä itse tai kokeilla erilaisia mämmiä hyödyntäviä herkkuja.

1 kommentti