
Nokkoset tulee ryöpätä ennen ruoanlaitto- tai leivontapuuhiin ryhtymistä. Lisäksi nokkosen lehdet on hyvä huuhdella ennen ryöppäämistä hyönteisten ja irtolian poistamiseksi.
Kevät ja alkukesä ovat parasta aika nokkoshortoiluun. Silloin kasvin vaaleanvihreät latvaversot ovat herkullisimmillaan. Sesongin edetessä nokkonen alkaa kukkia, ja isoksi kasvaneiden lehtien maku muuttuu kitkerämmäksi. Poimintaa voi toki jatkaa koko kesän, mutta loppukesällä kannattaa keskittyä vain nokkospuskan pieniin lehtiin.
Varustaudu nokkosten keruuseen hanskoilla ja isolla korilla. Kerää lehtiä runsaasti, sillä nokkonen kuten pinaattikin hupenee ryöpättäessä reilusti.
Nokkosen ryöppäys – näin onnistut:
- Kiehauta reilu kattilallinen vettä. Lisää 1 rkl suolaa 1 litraan vettä.
- Upota nokkoset veteen. Kun vesi alkaa taas kiehua, keitä nokkosia 30–60 sekuntia.
- Kaada vesi pois ja pysäytä kypsyminen laskemalla nokkosten päälle kylmää vettä. Purista ylimääräinen vesi pois.
- Hienonna nokkoset halutessasi. Käytä ruoanlaitossa haluamallasi tavalla.
Vinkki!
Pakasta ryöpättyä, hienonnettua nokkosta talvea varten pieniin pusseihin.
Innostuitko? Kokeile näitä herkullisia nokkosreseptejä!
Sienitäytteiset nokkosletut
Muhkeat, sienillä täytetyt nokkosletut taltuttavat suuremmankin nälän. Koko komeus kuorrutetaan vielä juustolla. Nam!
Nokkospatongit
Herkullinen nokkospesto mehevöittää nokkospatongit. Jos olet yrtti- tai valkosipulitäytteisten leipien ystävä, tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!
Nokkospizza
Kinkulla ja halloumilla täytetyssä pizzassa käytetään tomaattikastikkeen sijaan pähkinäistä nokkostahnaa. Grillissä paistettu nokkospizza on kesäiltojen takuuvarma hitti!
Nokkosmuffinit
Suolaiset nokkosmuffinit ovat parhaimmillaan uunituoreina. Mehevät muffinit ovat täydellinen yllätys brunssipöytään tai kiireettömiin päiväkahvihetkiin.
Nokkospiirakka
Mehevän nokkospiirakan täytteessä ihastuttavat lohi ja vuohenjuusto. Tämä herkkupiirakka katoaa pöydästä hetkessä!