Apuun fööni tai mustikkaliukumäki! Näin lukijamme puhdistavat mustikat – "Kevyemmät roskat lentävät helposti pois"
Ruoka
Apuun fööni tai mustikkaliukumäki! Näin lukijamme puhdistavat mustikat – "Kevyemmät roskat lentävät helposti pois"
Vaikka suomalaiset ovatkin innokasta marjastuskansaa, marjaan lähtemisen intoa saattaa latistaa ajatus työläästä puhdistusurakasta. Kysyimme Meillä kotonan Facebook-seuraajilta, miten he helpottavat mustikoiden puhdistamista.
Julkaistu 9.8.2022
Meillä kotona

”Mustikat ovat kypsiä ja kalenterissakin olisi tyhjää – pitäisikö lähteä marjaan?”

Oletko löytänyt itsesi tämän ajatuksen ääreltä ilman, että olet toteuttanut idean? Voi olla, että ajatus marjojen putsauksesta pysäyttää marjastamisen ennen kuin se ehtii alkaakaan. Pikkutarkasta ja yksitoikkoisesta puhdistamispuuhasta saa onneksi näppärämpää erilaisilla nikseillä!

Kysyimme Meillä kotonan Facebook-seuraajilta, miten he putsaavat keräämänsä mustikat. Vastauksista löytyi tyyli monenlaisille marjastajille.

Pelit ja vehkeet putsausavuksi

Kuka olisi arvannut, että esimerkiksi hiustenkuivain ja pölynimuri ovat käteviä apureita myös mustikoita putsatessa?

– Kun mustikan kerää kypsinä, niin ei jää kanta kiinni. Ritilän päälle levittely ja hiustenkuivan pienelle teholle ja kylmää puhaltamaan, kaikki roskat lähtevät ja aikaa ei kulu kauaa, vinkkaa Jaana.

– Siivilään marjat ja puhaltimella kylmää ilmaa alle. Kevyemmät roskat lentävät hienosti pois ja siivilän raoista putoilee loput. Helppoa ja tehokasta, Elina kommentoi.

Marja käyttää mustikoiden putsaamiseen miehensä tekemää ritilää, joka on kuin liukumäki. "Mustikat lasketaan, puhtaat vierivät astiaan ja roskat jäävät matkalle", Marja kertoo. 2,6-metrisen linjaston pohjaritilä on peltiä.
– Pölynimuriin laitettava putki on tosi hyvä, neuvoo Tarja Raakel. Pölynimurin kanssa käytettävää Marjukka-marjanpuhdistajaa myyvät useat rautakaupat ja kodintavaratalot, kuten K-rauta, Puuilo ja Prisma.

– Poimurilla kerään ja imurilla putsaan. Aikaa menee tunti ämpärillisen keräämiseen ja 10 minuuttia putsaukseen. Viimeistelen laittaessani marjat pakasterasiaan, Anna kertoo.

– Isäni ja äitini ovat erittäin innokkaita marjastajia. Heillä on sellainen esiperkausränni, joka pelaa aivan loistavasti, Tapio kommentoi.

Perinteinen marjasiivilä pitää pintansa

Mikä ei ole rikki, sitä ei tarvitse korjata – sen todistaa perinteisen marjasiivilän suosio. Toiset siivilöivät mustikat kotona itikoilta suojassa, toiset metsässä marjastamisen tahdissa.

– Siivilä metsään mukaan. Aina kun poimuri täyttyy, niin putsaan marjat, roskat jäävät metsään. Siinä menee ehkä pari minuuttia. Samalla selänkin saa oikaistua säännöllisin väliajoin, Aija vinkkaa.

– Monta sataa litraa nyt kerätty ja putsattu. Ihan pyöreä marjanpuhdistusritilä apuna. Nopeaa hommaa eikä jää roskia, Lilja toteaa.

"Isolla siivilällä perkaan mustikat. Metsässä on kuitenkin niin paljon itikoita, että on kivempaa tulla kotiin perkaamaan."
Janika

– Marjasiivilällä puhdistuu nopeasti mökin terassilla, Hilkka kertoo.

– Istahdan kannolle puhdistelemaan aina poimurillisen täytyttyä, ja tämä pieni puhdistuksen apuväline kulkee mukana, kommentoi Paula.

Huolellinen esivalmistelu käy meditaatiosta

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää, uskoo esivalmisteluun panostava koulukunta. Mustikoiden huolellinen poimiminen ja roskien minimointi toimii erityisen hyvin pienempien määrien kanssa.

– Kerään suoraan rasiaan puhtaana, Ilkka kertoo.

"Poimin puhtaat marjat suoraan pakasterasiaan. Pakkaan rasiat täytenä kylmäkassiin, kotona sokeroin ja pakastan. Helppoa ja siistiä!"
Hanna-Leena

– Poimin aina käsin, kumpaakin kättä käyttäen. Ei tule juurikaan roskia ja helppo heti puhdistaa. Isäntä poimii usein poimurilla ja saa kyllä itse ne puhdistaa. Toki mielellään sen tekeekin, kommentoi Katri.

– Poimin suoraan pakasterasiaan kaikessa rauhassa puhdasta marjaa aurinkoisessa paikassa. Hyttyset eivät vaivaa, suorastaan meditatiivista, kertoo Leena.

Vai tarvitseeko mustikoita edes putsata?

Kuten monessa muussakin asiassa, ei marjastamisessa ja marjojen putsaamisessa ole yhtä oikeaa tyyliä. Moni jakaa puhdistamistyön toisen ihmisen kanssa.

– Yhdessä miehen kanssa koneella kerätään ja yhdessä perataan, kertoo Ritva-Liisa.

– En laita silmälaseja päähän, huikkaa Tarja.

– Kaikki marjat ja lehdet samaan mahaan. Ei niitä tarvitse siivota. Isoimmat risut pois ja pakkaseen, Kauno tuumaa.

Anja putsaa mustikat käsin.
4 kommenttia