Meidän Mökki

Näin pidät huolta mökkisaunasta – lue 16 rahaa säästävää vinkkiä!

Näin pidät huolta mökkisaunasta – lue 16 rahaa säästävää vinkkiä!
Mökkisaunoissa vesi lorisee lattioilla ja löyly kuljettaa kosteutta kaikkialle. Vaurioiden löytyminen ja korjaus alkuvaiheessa säästää rahaa ja voi pelastaa koko rakennuksen. Lue tietopakettimme mökkisaunan huollosta!
Julkaistu: 20.3.2020

1. Mitkä ovat mökkisaunojen riskirakenteet?

Menneinä vuosikymmeninä tee se itse -miehet ovat voineet toteuttaa itseään mökkisaunoissa varsin vapaasti ilman rakennusvalvonnan kiusallisia huomioita, mikä myös näkyy. Viemäröinti on saatettu hoitaa huonosti tai sitten rakenteeseen on jäänyt suljettuja koteloita, jonne vesi tai kosteus kertyy. Tyypillinen riskirakenne on seinän ja lattian rajapinta sekä eristetty ylä- tai alapohja, johon kosteus pääsee ja jossa tuuletus on puutteellinen tai puuttuu kokonaan.

2. Mistä tietää, että saunassa on hometta?

Kovimmilla ovat alimmat rakenteet, koska vesi ohjautuu saunassa lattialle. Siellä kannattaa haistella aivan kirjaimellisesti ja lisäksi silmin tutkia puurakenteita ja alimpia hirsikertoja. Tummentumat saattavat kieliä lahosta. Kosteusmittarit eivät välttämättä paljasta vaurioita, varsinkin jos sauna on ollut pitkään käyttämättä.

3. Kuinka huolehdin paloturvallisuudesta?

Tärkeintä on huolehtia nuohouksesta, johon laki velvoittaa vapaa-ajanasunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Näin pystyy ehkäisemään hormissa vaanivan nokipalon, ja lisäksi nuohooja saattaa nähdä orastavat ongelmat piipussa ja kiukaassa. Kun hankkii uuden kiukaan, turvaetäisyydet tulevat asennusohjeiden mukana. Ne kannattaa ottaa tosissaan.

4. Miksi juuri savusauna palaa helposti?

Savusaunan tulipesä on usein matalahko ja hormiton, joten veto ei ole paras mahdollinen. Palamisen lämpö pysyy melko alhaisena, joten kivet nokeentuvat. Jos kiviä ei vaihdeta tarpeeksi usein, nokipalo saattaa leimahtaa räjähdysmäisesti kivien päällä. Tämän vuoksi savusaunan kiuaskivet on syytä vaihtaa parin vuoden välein. Toki joskus liekki voi normaalissa lämmityksessäkin lyödä kivikerroksen läpi.

5. Miten huollan saunaa?

Yksinkertainen mutta tärkeä rutiini on kuivattaa tilat kunnolla saunomisen jälkeen jälkilämmöllä ja tuulettamalla. Toisinaan kannattaa tarkistaa, että viemärit vetävät ja silikonisaumat ovat kunnossa.

6. Mitä pitää tehdä, kun huomaa vaurion?

Rakenteet pitää purkaa terveeseen materiaaliin saakka. Pilaantuneet osat korvataan mieluiten uusilla, vaikka jossain tapauksissa homeiset rakenteet voi puhdistaa. Tärkeintä on selvittää ja korjata ongelman syy. Toteutukset on mietittävä tapauskohtaisesti.

7. Kuinka yläpohja korjataan?

Villaeristeet suojataan vesihöyryltä alumiinipaperilla. Hyvä valinta eristeeksi on kosteutta melko hyvin sietävä polyuretaani. Rakenne on yksinkertainen: paneeli, tuuletusrako, höyrynsulku ja eriste. Katon alustilan tuuletus on tärkeää, sillä kattorakenteiden reunoista saattaa vuotaa yläpohjaan kosteaa ilmaa oikeasta rakenteesta huolimatta, ja umpinaisessa yläpohjassa kosteus muhii valitettavan tehokkaasti tiiviin bitumikatteen alla. Jos saunassa on erillinen pesuhuone, sen yläpohjan eristeet voi suojata alumiinipaperin sijasta myös muovisella höyrynsululla.

8. Entäpä alapohja ja seinät?

Monissa mökkisaunoissa on kylmä puulattia ja vesi on ohjattu pois lattian keskellä olevan raon kautta. Tämä rakenne on aika selkeä ja riskitön mutta tekee talvisin lattiasta hyytävän kylmän. Moni torjuu lattian kylmyyttä asentamalla lämmöneristeen lattian alle, betonivalun tai puurakenteiden päälle. Ilman kunnon vedeneristystä rakenne tuppaa vuotamaan, aika usein seinän ja lattian liitoskohdista.
Vähällä käytöllä olevan saunan perusteellinen vedeneristäminen on valitettavan hintava ratkaisu. Vähintään suihkukaapin tapainen ratkaisu kunnon viemäröinnillä on suositeltavaa. Jos sauna on tehty betonilaatalle, puurakenteiden ei pitäisi koskaan olla kosketuksissa suoraan betoniin. Seinien paneelit eivät ole vesitiiviitä, joten niiden taakse on jätettävä pieni ilmarako.

9. Mikä on tärkeää lauteiden uusimisessa?

Lauteet on syytä kiinnittää seinän rakenteisiin, sillä kiinnitys heikkoon seinäpaneeliin ei kestä saunojien painoa. Toinen vaihtoehto on tehdä lauteille lattiaan tukeutuva tukikehikko, jonka puuosat eristetään märästä lattiasta ruostumattomin säätöruuvein tai muovinastoin. Kotinikkari voi katsoa mallia aiemmista lauteista, jos niiden askelmat, korkeus ja ergonomia ovat toimineet. Materiaalina haapa on klassinen valinta, mutta suosittuja ovat myös apassi, tervaleppä, punapyökki ja tuija. Kaupallinen, oksaton kuusilaude on kelpo vaihtoehto.

10. Pitääkö kaikkien kiukaiden kiviä vaihtaa?

Kyllä, vuoden tai parin välein. Kivistä irtoava sora ja pöly likaavat sähkökiukaan vastukset ja puulla lämpenevissä malleissa ilmankierto vaikeutuu. Kostea sorakasa alkaa vähitellen ruostuttaa kivipesää, mikä lyhentää kiukaan ikää.

11. Millainen kiuaskivi on hyvä?

Pyöreiksi hioutuneita kiviä löytää rannoilta ja purojen pohjista. Ne kuitenkin murenevat kuumuudessa helpommin kuin rautakaupoissa myytävät kivet. 20 kilon laatikko riittää useimpiin peruskiukaisiin, kun taas savusaunaan uppoaa helposti satoja kiloja. Keraamiset kivet ovat mainettaan parempia. Ne eivät rapaudu, ne luovuttavat pehmeää lämpöä ja sopivat myös puukiukaaseen sekä vaikkapa savusaunan kivipesän alimmaksi kerrokseksi. Keraamiset kivet on syytä latoa riittävän väljästi. Ladontaohjeet tulevat tuotteiden mukana ja lisää tietoa löytyy netistä.

12. Miksi hyvä ilmanvaihto on tärkeää?

Kiuas tarvitsee happea palaakseen ja kylpijät viihtyäkseen. Löylyn jälkeen ilmanvaihto edistää saunan kuivumista.

13. Mistä tuloilma otetaan?

Jatkuvalämmitteisen kiukaan korvausilmaventtiili on järkevä sijoittaa kiukaan viereen, alle tai taakse, jotta tuli saa riittävästi happea. Jos mahdollista, toinen tuloilmaräppänä on järkevää sijoittaa kiukaan yläpuolelle, josta kylpijät saavat kiukaan lämmittämää raitista ulkoilmaa. Poistoilmaventtiilin hyvä paikka on kaukana kiukaasta, korkealla katon rajassa. Räppänä avataan yleensä vasta saunomisen jälkeen, kun löylytilaa tuuletetaan. Raitisilmaventtiilejä on mahdollista lisätä jälkikäteen. Rasiapora ja taltta ovat siinä hyviä apuvälineitä.

14. Milloin kiuas pitää uusia?

Kiuas voi vedellä viimeisiään, jos se lämpenee huonosti ja savuttaa. Nuohooja saattaa huomata kiukaan huonon kunnon, mutta tulipesän kuntoa pystyy tutkimaan itsekin tulipesän luukun kautta taskulampulla. Kivipesän kunto selviää parhaiten, kun poistaa kivet. Reiät paljastuvat helpoiten, kun kaataa vettä tyhjään kivipesään ja katsoo, valuuko mitään tulipesään. Vain kesäkäytössä oleva, puilla lämpenevä kiuas saattaa kestää jopa 15 vuotta. Himosaunojan kiuas palaa puhki nopeammin.

15. Voiko kiukaan korjata?

Luukun laseja, tuhkaluukkuja ja jopa arinoita voi uusia, ja ne maksavat vain muutamia kymppejä. Kiukaan runkoa harvoin kannattaa korjata, sillä sellaisen uusiminen maksaisi yli puolet uudesta. Käytetty kiuas onkin huono investointi – jos se ei jostain syystä ole jäänyt todella vähälle käytölle.

16. Mitä uusi kiuas maksaa?

Puilla lämpenevä jatkuvalämmitteinen kiuas maksaa muutamasta sadasta tuhanteen euroon. Teräsrungon paksuus on usein yhteismitallinen hinnan kanssa. Reilulla 500 eurolla pitäisi saada tulta ja kosteutta hyvin kestävän kiukaan, joka lisäksi lämpenee nopeasti.
Kommentoi »