
Pitkäikäisen ja hyvät löylyt antavan saunan suunnittelussa on huomioitava joitakin perussääntöjä. Huonosti suunnitellussa saunassa lämpötilat eri laudetasoilla vaihtelevat liikaa. Jos pään korkeudella on 90 astetta, ylälauteella voi olla 70, jalkalauteella 40 ja lattialla jo suorastaan kylmä.
Huonon saunakokemuksen syynä on usein löylyhuoneen riittämätön ilmanvaihto. Ilmanvaihto tuo happea puiden palamiseen ja sähkökiukaan ilmankiertoon. Sen ansiosta happipitoista ilmaa riittää hengitettäväksi, ja se poistaa hikisen jäteilman ulos saunasta.
Saunan ilman olisi vaihduttava vähintään 3–5 kertaa tunnissa. Ilmanvaihto voi olla joko painovoimainen tai koneellinen.
Saunan painovoimainen ilmanvaihto
Perinteisessä saunassa on painovoimainen ilmanvaihto, ja se on varmasti mökkisaunassa edelleen toimivin ja täysin riittävä vaihtoehto. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpimän ilman kohoamiseen ylöspäin. Raitis tuloilma otetaan lattian- ja ovenraosta. Kiukaan lämmittämä ilma kohoaa ylöspäin ja poistuu katonrajan räppänästä.
Painovoimainen ilmanvaihto toimii puusaunoissa tehokkaammin kuin sähkösaunassa, sillä osa ilmasta vaihtuu hormin kautta. Jotta ilmanvaihto olisi riittävää, kiukaan alle tai viereen on virrattava riittävästi raitista ilmaa ja katonrajassa on oltava ainakin yksi hyvin toimiva, säädettävä poistoventtiili.
Puusaunassa
- Raitisilmaventtiili sijoitetaan kiukaan lähistölle. Paras paikka on kiukaan alla tai takana. Näin kiuas saa löylyä lyötäessä raitista ilmaa.
- Toinen raitisilmaventtiili voidaan sijoittaa saunaan niin, että sitä voidaan säädellä lauteilla istuttaessa.
Sähkösaunassa
- Tuloilmaventtiili sijoitetaan kiukaan yläpuolelle, mieluiten seinälle ja vähintään 50 senttiä kiuaskivien yläpuolelle. Näin estetään ilmanvaihdon synnyttämä vedon tunne ja kylmän tuloilman valuminen lattialle. Saunan ilmankiertoon pakotettu tuloilma lämpenee, ja saunan lattian ja katonrajan lämpötilaerot supistuvat.
- Poistoventtiili kannattaa asentaa lauteiden alle nilkkojen korkeudelle, jotta varpaatkin lämpiävät.
Jatkuvalämmitteisessä saunassa
- Tulo- ja poistoventtiilien tulee sijaita vähintään metrin päässä toisistaan. Säätöluukullinen poistoventtiili sijoitetaan aina kattoon tai katonrajaan.
- Tuloilma otetaan kiukaan yläpuolelle eikä kiukaan alle tarvita tuloilmaventtiiliä.
Mikäli kiuas on varustettu erillisellä, seinälle tai kattoon kiinnitettävällä lämpötila-anturilla, se ei saa olla tuloilmaventtiilin vaikutusalueella. Tuloilma viilentää anturia, jolloin kiukaan ohjauskeskus saa väärää tietoa saunan lämpötilasta.
Anturi on kuitenkin aina asennettava kiukaan asennusohjeessa määrättyyn paikkaan, jotta kiuas toimisi oikein ja turvallisesti – tuloilmaventtiilin on siis väistettävä.
Lämpötila vaikuttaa ilman kosteuteen ja happipitoisuuteen. Asiantuntijat sanovat, että saunassa on hyvä hengittää ja löylyissä viihtyy, kun lämpötila on alle 70 astetta ja kosteusprosentti noin 40.
Saunan koneellinen ilmanvaihto
Kakkosasunnoksi tarkoitetussa kesähuvilassa on nykyisin useimmiten koneellinen ilmanvaihto ja lämmön talteenotto. Samassa rakennuksessa sijaitsevassa saunassa ilma vaihtuu silloin myös koneellisesti, ja saunan ilmanvaihto suunnitellaan yhdessä rakennuksen muun ilmanvaihtojärjestelmän kanssa.
Erilliseen mökkisaunaan on myös mahdollista asentaa koneellinen ilmanvaihto. Koneellinen ilmanvaihto edellyttää aina asiantuntevaa suunnittelua. Koneellinen poistoilmanvaihto tarkoittaa, että katolle sijoitettu huippuimuri imee ilmaa huoneesta ja korvausilma tulee venttiilistä sisään. Myös korvausilma voidaan ottaa sisään koneellisesti. Täydellinen ilmanvaihtojärjestelmä ottaa poistoilmasta lämmön talteen sekä lämmittää tai jäähdyttää, kostuttaa tai kuivattaa tuloilman.
Saunoissa käytetään yleensä pelkkää koneellista poistoa. Jos sauna on päärakennuksessa, ilmanvaihtojärjestelmät ovat yleensä yhteydessä toisiinsa.
Sähkösaunassa tuloilmaventtiili sijoitetaan vähintään 50 senttiä kiukaan yläpuolelle seinään tai kattoon, jotta tuloilma sekoittuu tehokkaasti kiukaan päällä kohoavaan kuumaan ilmaan. Poistoventtiili sijoitetaan saunan takaseinälle ylälauteen ja lattian välille, jolloin tilan ylä- ja alaosien ilma saadaan sekoittumaan keskenään. Poistoilma voidaan johtaa myös löylyhuoneen oven alta pesuhuoneen katossa olevaan venttiiliin.
Asiantuntija: arkkitehti Pekka Tommila ja markkinointikoordinaattori Jussi Valkonen, Harvia