Mökkien viihtyisät kesäkeittiöt – katso 20 kaunista ja kekseliästä ideaa
Sisustus
Mökkien viihtyisät kesäkeittiöt – katso 20 kaunista ja kekseliästä ideaa
Parhaimmillaan kesäkeittiö on komentokeskus, ruoanlaittopaikka ja seurustelun tyyssija. Kekseliäisyydellä ja kierrätysmateriaaleilla syntyy toimivia ja persoonallisia soppeja ulkona kokkailuun. Poimimme mökkiläisten parhaat ideat!
Julkaistu 2.7.2021
Meidän Mökki

1. Kesäkokkaajan unelma

Viehättävästä kesäkeittiökatoksesta voi katsella menoa pihassa ja tarkkailla leikkiviä lapsia. Ulkokeittiö on muurattu harkoista suoraan kalliolle, tasoitettu ja maalattu. Työtasot on valettu betonista, ja lattia on luonnonkiveä. Sisäkatto on päällystetty pajusermillä. Keittoastiat ja muut tarvikkeet ovat tallessa reelinkitangolla ja hyllyillä pöytätason alla bambulaatikoissa.

2. Laiturin uusi elämä

Kierrätysmateriaaleista rakennetun kesäkeittiön lattia, pyörillä liikkuva aputaso ja pöytä ovat vanhaa laiturilautaa. Heteka seinällä toimii telineenä tarvikkeille ja vanhat tikkaat hyllynä.

3. Oma piharavintola

Pieni, saaristotunnelmainen pihatalo yhdistää mutkattomasti sisä- ja ulkotilat. Se on sekä kesäkeittiö että suloinen pikkupirtti, jossa voi nukkua päivätorkut tai istua tunnelmallisesti iltaa. Muurattu tulisija lämpiää puilla, ja uunista saa ruuan pöytään vain parilla askeleella. Kesäkeittiön tunnelmaan sopivat patinoituneet tuolit ja vanha, kaunis räsymatto.

4. Kuin sadusta

Sulauta kesäkeittiö saumattomasti ympäristöönsä tai tee siitä pihan komea keskus. Muurattu ulkotulisija on kesäkeittiön keskus ja tunnelmantuoja. Kasvillisuus luo viihtyisyyttä.

5. Kallion kupeessa

Kesäkeittiön seinät voivat olla myös kalliota, jos sijainti on otollinen. Tätä paikkaa jouduttiin hiukan louhimaan sopivaksi, ja sitten paikan lattia valettiin betonilla. Kattopalkkeja varten porattiin kallioon reiät, joihin pursotettiin polyuretaaniliima- ja tiivistemassa. Aukkoihin työnnettiin kierretangot. Katon ja kallion väli tiivistettiin piellä, jotta sadevedet eivät tule seinämää pitkin kesäkeittiöön.

6. Kyökki taivasalla

Rantasaunan terassilla oleva ulkokeittiö on tehty saunan rakennusprojektista yli jääneistä oman metsän puista. Idea keittiöön löytyi amerikkalaisesta lehdestä, jossa pieneen pihakeittiöön oli saatu mahdutettua monta erilaista tapaa valmistaa ruokaa. Varustukseen kuuluvat hiiligrilli ja kaasulla toimivat muurikkaliesi sekä jääkaappi. Mustanpuhuva ulkokeittiö sulautuu kauniisti osaksi saunaa ja terassia.

7. Toimivasti varusteltu

Ulkokeittiössä on kiva häärätä, kun se vastaa varustelultaan ja välineiltään sisäkeittiötä. Suunnittele säilytyspaikat ja toiminnot kätevästi käden ulottuville. Hyödynnä ripustuskoukkuja ja telineitä luovasti, niin pieneenkin tilaan mahtuu yllättävän paljon. Yrtti-istutukset täydentävät kesäkeittiön.

Hyödynnä ripustuskoukkuja, tankoja ja telineitä luovasti, niin pieneenkin tilaan mahtuu yllättävän paljon.

8. Ovet auki pihalle

12 neliön kesäkeittiö maalaistalon pihapiirissä on tehty kierrätysmateriaaleista: ikkunat ovat vanhasta hinaajasta, kattotiilet pihapiirin puretusta kanalasta. Puutavara on sahattu tuulen kaatamista oman metsän puista. Hellanurkkaus ja avotakka on muurattu talkoovoimin vanhoista purkutiilistä. Isot ovet aukeavat ilmavasti sekä päärakennuksen että puutarhan suuntaan. Ovensuussa voi istuskella kahvikupposen kanssa auringolta piilossa.

9. Parvekkeenovista koostettu

Parvekkeenovista rakennettu Kulttuuritalo kestitsee mökkiväkeä läpi kesän aamusta iltaan. Kulttuuritalolla toimii yhtä hyvin hampurilaisbaari, lettukestit ja rapukekkerit.

10. Pihaelämän tukikohta

Kesäkeittiö on muurattu Kainuun pronssiliuskeesta. Tiheäkerroksisen kiven mineraalit ovat lujasti kiinnittyneitä toisiinsa, minkä ansiosta kivi on sään- ja kulutuksenkestävä. Korkea tulisija on muurattu itse. Sen perustus on valettu hiekkamaahan kaivettuun kuoppaan. Ominaisuuksiltaan yhä pistämätön Högforsin valurautainen tulipesä löytyi vajasta. Tulisijan edustan kiveys on ladottu itse valetuista betonilaatoista.

11. Lasitus pidentää kautta

Naantalissa merenrannalla sijaitsevassa kesäkeittiössä on upeat maisemat. Kääntöpuolena oli, että mereltä puhaltava tuuli teki välillä syömisen mahdottomaksi. Ratkaisuksi keksittiin liukuovet. Ne tilattiin sillä ajatuksella, että kiskot voitiin kiinnittää ylös. Näin havut, oksat ja muu roskat eivät päässeet väleihin.

12. Hieno hyllytys

Isojen tammien ympäröimä kesäkeittiö on rakennettu vanhan grillikatoksen runkoa hyödyntäen. Takaseinä on laudoitettu, ja toinen seinusta on tehty vanhoista ikkunoista. Monikäyttöisen keraamisen grillin tasot molemmin puolin ovat lattiaremontissa purettua vaneria, joka on päällystetty DC-fix-kontaktimuovilla. Kirpputoreilta hankitut kauniit ja käytännölliset kulhot, kannut ja korit tuovat kokkauspisteeseen pehmeyttä ja kerroksellisuutta. Hyllyillä ja seinällä ne ovat helposti käden ulottuvilla.

Kokkailupaikka terassille syntyy jo grillistä ja apukeittiötasosta. Säilytä välineet koreissa tai seinällä.

13. Pääosassa maisema

Järven tuntumassa tiskaa ihan huvikseen. Kekseliäisyydellä ja vanhaa kierrättämällä syntyy helposti soma soppi tiskihommiin ja vaikka kalanperkuuseen.

14. Perinteistä, tietenkin!

Höytiäisen rannalla sijaitsevassa kesäkeittiössä kiehautetaan kahvit ja lämmitetään karjalanpiirakat joka aamu. Mukaan tarvitaan vain puinen kuksa ja lautanen piirakoita varten. Perheen mielestä parasta tässä kesäkeittiössä on, että aina tuntee olevansa retkellä. Lasitus torjuu viimaa.

15. Tyylikäs tausta

1960-luvun vihreänruskea lautamökki on maalattu modernisti mustaksi, joka on myös hieno tausta kesäkeittiölle. Usein ulkona kokkailevat mökkiläiset halusivat terassin grillipaikasta toimivan, joten he rakensivat grillin viereen pienen apukeittiön, jonka hienot välineet kelpaisivat kaupunkikotiinkin.

16. Jykevä kuin graniitti

Tätä kesäkeittiötä Viron Saarenmaalla, Muhun saarella, kutsutaan Kolmen kiven tuvaksi, koska terassin kulmissa on kaksi jykevää graniittikiveä ja sisällä yksi. Sen ikkunat on kierrätetty puretusta rakennuksesta. Vesi tulee viereisestä porakaivosta, ja jääkaappi pitää juomat kylminä. Joka suuntaan avautuvat komeat maisemat.

17. Kesäkeittiö mökin seinustalla

Tämä Lohjalla sijaitseva kesäkeittiö on tehty rantamökin seinustalle kierrätysmateriaaleista. Seinän puuhylly on entinen laatikko ja vanhasta ikkunasta tuli vitriinikaapin ovi. Astioillekin on reilusti tilaa.

Kesäkeittiö voi olla niin täysin varusteltu kokkailukatos kuin vanhaan kalusteeseen tehty pieni apukeittiötaso.

18. Pieni on sievää

Pieni kokkailupaikka terassille syntyy jo puutasosta, sähkögrillistä ja jalustalle nostetusta käsienpesuvadista. Erityisen hurmaavaa kemiläisessä kesäkeittiössä on vanhan Singer-ompelukoneen jalat työtason jalustana.

19. Kaikki yhdessä

Laukaassa olevan mökin pihapiirissä on kesäkeittiö, jonka suuren pöydän ääreen mahtuu koko perhe. Tiskivesi lämpenee suuressa vesipadassa. Illan hämärtyessä vieraita ilahduttavat avotakka ja iloisen väriset peitteet.

20. Tiskaaminen onnistuu parhaiten ulkona

Tiskaaminen on huomattavasti mukavampaa, kun voi katsella puita ja pikkulintuja. Tässä on kaksi esimerkkiä tiskipöydistä, jotka on sijoitettu ulos, mökin seinustalle.

Kommentoi »