Kotivinkki

Illaksi mökille! Johanna ja Juhani karauttavat mustavalkoiselle lomapesälleen myös arkisin saunomaan ja kokkaamaan

Illaksi mökille! Johanna ja Juhani karauttavat mustavalkoiselle lomapesälleen myös arkisin saunomaan ja kokkaamaan
Porilaiset Johanna ja Juhani Koskiranta remontoivat 1960-luvun mökin raikkaasti mustavalkoiseksi. Unelmapaikka on niin lähellä kaupunkikotia, että sinne pääsee saunomaan ja kokkaamaan keskellä viikkoakin.
Julkaistu: 4.9.2020

Johanna Koskirannan ja hänen miehensä Juhanin perheen vapaa-ajankoti on Luvialla, vain pienen matkan päässä perheen Porin-kaupunkikodista. Unelmien vapaa-ajankoti sijaitsee vehreän luonnon keskellä, ja aivan merenrannassa on pikkuinen saunarakennus. Perhe alkoi etsiä kesäpaikkaa vuonna 2012. He halusivat perinteisen kesämökin, eivät huvilaa tai ympärivuotiseen asumiseen sopivaa kakkoskotia.

– Tiesimme tarkkaan, millaisen mökin haluamme, ja siksi aikaa etsimiseen meni vuosi, Johanna kertoo.

Valoisan ja raikkaan ruokatilan kalusteet ovat Johannan isovanhempien vanhoja. Johanna kattoi pöydän Arabian ja Iittalan klassikoilla.
Vuonna 1967 rakennetussa kesäkodissa on kolme huonetta ja keittiö. Yhteensä tilaa on 35 neliötä.
Valkoiset seinähirret raikastivat koko keittiön. Pieneen tilaan mahtuu kaikki tarvittava. Kaikki keittiötarvikkeet ovat Eva Solon Nordic Kitchen -sarjaa.

Johanna ja Juhani maalasivat kuitenkin ensin talon puunväriset sisäseinät ja -katot sekä lattiat valkoisiksi. Mökin ilme muuttui kertaheitolla raikkaaksi.

Kesällä vuonna 2016 talon merenpuoleiseen päätyyn rakennettiin lisätilaa, johon sijoitettiin keittiö ja vessa. Samalla sisään saatiin vesijohto ja keittiöön juokseva vesi. Nyt mökillä on helpompi viettää aikaa.

Johanna kuvaa mökilläkin sisältöjä Hellan ja viinilasin välissä -ruokablogiinsa, joten toimiva keittiö ja kauniit kuvauspaikat ovat hänelle tärkeitä.

Pieneen mökkiin on saatu kolme huonetta, kun makuutilat on rajattu verhoilla. Näin tilan tuntu säilyy, mutta makkareihin saa oman rauhan. Olohuoneen sohva on Johannan suunnittelema ja mittatilauksena tehty. Kamina on Nordpeis Quadro2.
Perheen kahden lapsen makuutilassa vuorottelevat musta ja valkoinen. Ne tekevät pienestä tilasta selkeän. Päiväpeite ja verho ovat Ikeasta.
Perhe tekee usein ruokaa ulkona, joten terassin grillipaikasta haluttiin tehdä toimiva. Grillin viereen rakennettiin pieni apukeittiö, jossa voi kokata. Astiat ovat Eva Solon.
Terassilla on Eva Solon Fire Globe -ulkotakka, joka luo tunnelmaa ja lämmittää syysiltoina.

Pariskunnan haaveissa oli mökki, jossa on oma ranta, mutta joka on mantereella. Lisäksi vapaa-ajankodin tuli sijaita lähellä Poria, mieluiten juuri Luvialla.

Sopiva mökki löytyi, ja perhe teki kaupat mökistä vuonna 2013. Sitten alkoi remontti.

Luvian-mökki oli ollut vain yhdellä omistajalla ja oli alkuperäisessä kunnossa. Talo oli ulkopinnoiltaan ruskea ja ikkunanpuitteet olivat vihreät. Johanna ihastui ja näki siinä mahdollisuuden haaveidensa mökkiin, jossa on musta ulkopinta.

Johanna kattaa usein illallisen rannalla sijaitsevalla isolle ruokapöydälle. Välillä hän myös ottaa kuvia ruokablogiinsa.
Johanna on sekoittanut kattaukseen klassikoita ja kirppisviinilaseja. Kaasa-kynttilälyhty on Iittalan. Kattausliinat ovat Porista Nauha ja Nappi -liikkeestä.
Perhe on onnellisin siitä, että mökki sijaitsee meren rannalla. Hippu-koiran lempipaikka on mökin rantakivillä.
Saunarakennus maalattiin talon tapaan mustaksi ulkopuolelta. Sauna sijaitsee aivan meren rannassa.

Remontissa sisälle asennettiin kamina, joka lämmittää tehokkaasti. Sen päällä on vielä oliivikivi varaamassa lämpöä. Kaminan paikka on oleskelutilan keskellä ja kahden makuutilan välissä.

Mökkiin remontoitiin kaksi makuutilaa, toinen lapsille ja toinen vanhemmille. Valkoiseksi maalatut seinäpinnat ja katot tekevät pienistä makuutiloista avarammat. Vuoteet Johanna mitoitti aivan seinästä seinään. Seinien sijaan tilanjakajiksi ripustettiin kevyet verhot.

– Verhot ovat riittäneet vallan hyvin tilanjakajiksi, kun nukumme mökissä oman perheen kesken. Tekstiileistä tulee kivasti ilmettä muuten valkoiseen mökkiin, Johanna sanoo.

Mustat Jokipiin Pellavan tekstiilit ja Kolo-saunakiulu tuovat modernia ilmettä.

Pari vuotta sitten kesällä alkoi maalisuti heilua uudelleen, ja rakennukset muuttuivat yksi kerrallaan mustiksi.

Johanna sanookin, että maalaamalla talosta tuli kuin uusi.

– Halusimme kaikki pinnat sisältä valkoisiksi ja ulkoa mustiksi. Mielestäni se oli selkeä ratkaisu, ja olen tosi tyytyväinen, Johanna kertoo.

Myös sauna maalattiin mustaksi. Ja kun mustaa maalia oli, maalasi Johanna sillä saman tien ulkokalusteetkin.

Mustalla terassilla perinteiset rottinkituolit näyttävät houkuttelevan kotoisilta. Syksylläkin terassilla voi istuskella iltaa, kun kääriytyy villahuopaan.
Johannan ja Juhanin unelmien mökki sijaitsee luonnon rauhassa mutta lähellä kaupunkikotia.
Johanna ja Juhani ovat onnellisia mökkinsä valmiista ilmeestä. Musta ulkopinta yhdisti tontin rakennukset ja toi ne uudelle vuosituhannelle.
7 kommenttia