Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Näin onnistut

Lohkoperunat – ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkit täydellisen rapeisiin perunoihin

Lohkoperunat onnistuvat kotona helposti. Ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä valmistat pinnalta rapeat ja sisältä sopivan pehmeät lohkoperunat.

4.11.2025

Lohkoperunat – näin teet täydelliset veneperunat ruokatoimittajan vinkeillä

1. Valitse oikea perunalajike

Parhaiten lohkoperunoihin sopivat kiinteät perunalajikkeet, joista valmistuvat päältä napakat ja sisältä sopivan pehmeät lohkoperunat. Hyviä lajikkeita ovat esimerkiksi Annabelle, Nicola ja Siikli. Ne sopivat myös pitkulaisen muotonsa ansiosta erinomaisesti lohkoperunoiden valmistukseen. Valitse mahdollisimman tasaisen kokoisia perunoita, jotta saat leikattua pitkittäin tasakokoisia lohkoja, jotka kypsyvät samassa ajassa.

2. Älä turhaan kuori

Kun perunat pesee huolellisesti juuresharjalla, niitä ei tarvitse kuoria. Riittää, että poistat mahdolliset huonot kohdat veitsellä. Perunankuori rapeutuu paistettaessa mukavasti ja antaa sekä makua että rakennetta.

Lohkoperunat
Pellillä tai uunivuoassa perunat kypsyvät kätevästi. Kurkkaa miten teet lohkoperunat uunissa!

3. Huuhtele ja kuivaa

Laita veneiksi leikatut perunat kylmään veteen likoamaan hetkeksi, jotta ylimääräinen tärkkelys poistuu pinnasta. Voit halutessasi esivalmistella perunat jo hyvissä ajoin ja säilyttää kylmässä vedessä jääkaapissa ennen paistamista. Valuta perunat ja kuivaa huolella puhtaalla keittiöpyyhkeellä, jotta öljy ja mausteet tarttuvat pintaan hyvin.

Riittävän väljä asettelu, kuuma uuni ja pitkä kypsennysaika takaavat rapeat lohkoperunat.

4. Mausta sopivasti

Lisää lohkoperunoihin ainakin öljyä ja suolaa. Rypsi- tai oliiviöljy ovat hyviä vaihtoehtoja ja antavat perunoille rapean pinnan kypsennettäessä. Sopiva määrä öljyä on noin 3 rkl kilolle perunoita. Suola puolestaan vaikuttaa sekä makuun että rakenteeseen ja sitä on hyvä laittaa noin 1 tl perunakiloa kohti. Voit halutessasi maustaa perunat myös mustapippurilla, tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä, kuten timjamilla, rosmariinilla tai salvialla. Myös valkosipuli, chili ja savupaprika sopivat mainiosti perunoiden kanssa. Voit joko sekoittaa öljyn ja mausteet kulhossa ja käännellä perunat kauttaaltaan siinä tai lisätä öljyn ja mausteet perunoiden päälle pellille ja käännellä huolellisesti.

Salt & vinegar -lohkoperunat
Salt & vinegar -lohkoperunat lainaavat vastustamattoman makunsa sipseiltä.

5. Asettele väljästi

Levitä lohkoperunat uunipellille leivinpaperin päälle riittävän väljästi yhteen kerrokseen, jotta ne paistuvat rapeiksi. Jos pellillä näyttää ahtaalta, kypsennä potut suosiolla kahdella pellillä. Paras lopputulos syntyy, kun lohkot eivät kosketa toisiaan.

6. Paista kuumassa

Lohkoperunat tarvitsevat rapeutuakseen riittävän kuuman uunin ja pitkän kypsennysajan. Jos uunissasi on kiertoilmatoiminto, käytä sitä ja paista perunoita 200-asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Tasalämmöllä paistettaessa sopiva lämpötila on 225 astetta. Käännä pellit tarvittaessa paiston puolivälissä, jos ne näyttävät paistuvan epätasaisesti. Perunat ovat valmiit, kun niiden pinta on ruskistunut ja ne ovat sisältä pehmeitä. Lohkoperunat voi kypsentää myös erissä airfryerilla 200-asteessa, noin 15 minuuttia.

Uunifetaperunat
Uunifetaperunat ovat yhdistelmä klassisia lohkoperunoita, uunissa paahtunutta fetaa ja raikkaan makeita tomaatteja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt