
Lihapata × 4 – ”Ooh, tuli niin hyvää” ja muut parhaat pataherkut
Lihapata on helppo vaihtoehto, kun kaipaat jotain oikein maukasta ja näyttävää pääruokaa. Hyvä lihapata syntyy hitaasti hauduttamalla ja mausteita säästämättä.
1. Suosittu burgundilainen
Klassinen burgundinpata syntyy yhtä lailla hirven kuin naudankin lihasta. Makua tulee punaviinistä ja liemessä mukana hautuu myös porkkanat ja sipulit.
Herkullinen lihapata on monien suosikki. ”Tehnyt jo monta kertaa, aina yhtä hyvää!” kommentoi yksi ja toinen jatkaa ylistystä: ”Todella hyvää ja maistui kaikille.”

2. Kalevalan tapaan
Kotoisista mauista inspiroitunut pata haudutetaan olutliemessä. Kalevalan padassa muhii murea naudanpaisti yhdessä nauristen, sipulien ja porkkanoiden kanssa. Tarjoa lihapata smetanakastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.

3. Sikke Sumarin osso buco
Osso buco on yksi Sikke Sumarin italialaisista bravuureista. ”Lapsuudenkodissani käytettiin usein muuta lihaa kuin fileetä, kuten Italiassakin. Yksi suosikeistani on Pohjois-Italian herkku osso buco, jossa vasikanpotkat kypsyvät hitaasti mehukkaiksi kastikkeessa. Parasta on pehmeä luuydin, ja siitä myös ruoan nimi”, Sikke sanoo.
Pata maistuu sitä testanneille. ”Ooh, tuli niin hyvää”, kommentoi lukija.

4. Mausteinen marokkolainen
”Todella herkullinen ja mausteinen pata! Tätä teen toistekin”, marokkolaista lihapataa testannut lukija hehkuttaa. Padassa muhii monenlaisia kasviksia ja rutkasti lämpimiä mausteita. Padan voi tehdä lampaan- tai naudanlihasta.

Maukas lihapata – näillä vinkeillä onnistut:
- Valitse lihapataan huokeita ruhonosia, joissa on paljon makua. Pitkä kypsennysaika saa lihan mureutumaan. Nauta, lammas, possu, broileri ja riista sopivat hyvin patoihin.
- Kaikki juurekset sekä talvikaali sopivat pataruokiin. Lisää ne kypsennyksen alkuvaiheessa. Paprika, parsa- ja kukkakaali kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta ne eivät hajoa mössöksi.
- Muuntele peruspadan makua paprikajauheella, chilillä ja valkosipulilla. Kaneli, kardemumma ja kumina sopivat etenkin naudanliha-, lammas- ja broileripatoihin.
- Tee kerralla iso annos, sillä lihapadat kestävät uudelleenlämmityksen tai pakastamisen.
- Padan neste on yksinkertaisimmillaan lihalientä, mutta nesteenä voi käyttää myös viiniä, tomaattimurskaa tai raaka-aineisiin sopivaa mehua.
- Suurusta pata halutessasi lihojen mukana ruskistetuilla vehnäjauhoilla.
- Viimeistele pataruoka kermalla, smetanalla, ranskankermalla tai tuore- tai sulatejuustolla. Ne myös pehmentävät padan makua.