
Naudanlihapata
5–6 hengelle
Valmistusaika 30 min + 1 ½–2 t haudutus
Ainekset:
- 600 g naudanpaistia, naudan rintaa, etuselkää tai lapaa
- 2 rkl voita tai margariinia
- 1 sipuli
- 400 g kasviksia, esim. porkkanaa, lanttua, selleriä, ruusukaaleja
- noin 7 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio tai 1 rkl lihafondia
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 10 mustapippuria
- 1 laakerinlehti
- 1 tl timjamia
- ½ tl suolaa
Tee lihapata näin:
- Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
- Leikkaa liha parin sentin kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat lanteiksi ja muut juurekset kuutioiksi. Pese ja puhdista ruusukaalit.
- Ruskista lihat muutamassa erässä rasvassa pannulla. Siirrä lihat pataan ja huuhtele pannu tilkalla vettä jokaisen paistoerän jälkeen. Kaada vesi pataan lihojen päälle.
- Nosta kasvikset pataan. Lisää vettä niin paljon, että pata-ainekset juuri peittyvät. Lisää vielä liemikuutio tai fondi, tomaattipyree ja mausteet.
- Anna padan hautua hiljalleen kannen alla poreillen 1 ½ –2 tunnin ajan. Lisää vettä, jos neste haihtuu liikaa.
- Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
Burgundinpata
Ruskista lihojen kanssa pannulla 170 g pekonsuikaleita ja 2 rkl vehnäjauhoja. Korvaa vesi osittain tai kokonaan punaviinillä. Käytä kasviksina porkkanaa ja selleriä. Lisää pataan 15 minuuttia ennen ruokailua 1 rs (200 g) neljään osaan leikattuja herkkusieniä ja 1 dl hillosipuleita.
Tomaattinen lammaspata
Käytä lampaan etuselkää, lapaa tai paistia. Huuhtele pannu paistoerien välillä vedellä. Korvaa loppu vesi 400–500 g:lla kuorittuja tomaatteja. Lisää kasvisten sijaan 200 g paloiteltuja taateleita tai aprikooseja ja kolme valkosipulinkynttä. Viimeistele lehtipersiljalla. Tarjoa kuskusin tai riisin kanssa.
Juustoinen paprika-possupata
Käytä porsaan lapaa, etuselkää tai paistia. Ripota ruskistuville lihoille 2 tl paprikajauhetta. Käytä kasviksina 2 hienonnettua sipulia, 3 valkosipulinkynttä ja 1 dl kuutioituja suolakurkkuja. Lisää ½ tl chilijauhetta. Lisää lopuksi 2–3 paloiteltua paprikaa. Sulata kypsään pataan 200 g tuorejuustoa.
Ideoita lihapatojen soveltamiseen
- Valitse huokeita ruhonosia, joissa on paljon makua. Pitkä kypsennysaika saa lihan mureutumaan. Nauta, lammas, possu, broileri ja riista sopivat hyvin patoihin
- Kaikki juurekset sekä talvikaali sopivat pataruokiin. Lisää ne kypsennyksen alkuvaiheessa. Paprika, parsa- ja kukkakaali kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta ne eivät hajoa mössöksi.
- Muuntele peruspadan makua paprikajauheella, chilillä ja valkosipulilla. Kaneli, kardemumma ja kumina sopivat etenkin naudanliha-, lammas- ja broileripatoihin.
- Tee kerralla iso annos, sillä padat kestävät uudelleenlämmityksen tai pakastamisen.
- Padan neste on yksinkertaisimmillaan lihalientä, mutta nesteenä voi käyttää myös viiniä, tomaattimurskaa tai raaka-aineisiin sopivaa mehua.
- Suurusta pata halutessasi lihojen mukana ruskistetuilla vehnäjauhoilla.
- Viimeistele pataruoka kermalla, smetanalla, ranskankermalla tai tuore- tai sulatejuustolla. Ne myös pehmentävät padan makua.