Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Väinämöisen tyyliin

Kalevalan pata – olutta, katajanmarjoja ja naurista sisältävä lihapata on kunnioitus Kalevalalle

1 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 1 h 0 min

Kalevalan padassa muhii murea naudanpaisti yhdessä nauristen, sipulien ja porkkanoiden kanssa. Makua tuovat olutliemi ja katajanmarjat. Tarjoa pata smetanakastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.

4.2.2025

Helmikuun 28. päivä vietettävää Kalevalan päivää juhlistava Kalevalan pata on perinneruokaa modernisti jäljittelevän ruokavaikuttaja Mika Rampan taidonnäyte.

”Siitä vanha Väinämöinen otatti otsolta turkin, pani aitan parven päähän; lihat liitti kattilahan, kuparihin kullattuhun, vaskipohjahan patahan. Jo oli pa’at tulella, vaskilaiat valkealla, täpittynä, täytettynä liioilla lihamuruilla; suolat saatettu sekahan, jotk’ oli tuotu tuonnempata, saatu suolat Saksanmaalta, Vienan pääliltä vesiltä, souttu Suolasalmen kautta, laivan päältä laskettuna.”

Padan raaka-aineet on poimittu Suomen kansalliseepoksen ruokaan liittyvistä teksteistä, mutta karhun sijaan padassa muhii murea naudanpaisti yhdessä nauriiden, sipulien ja porkkanoiden kanssa. Makua tuovat olutliemi ja katajanmarjat. Tarjoa pata smetanakastikkeen, keitettyjen perunoiden ja olutlasillisen kanssa.

Reseptin ainekset
4
400 g
naudan paistia
2 rkl
voita
5 dl
vettä
1 plo (33 cl)
olutta
2 rkl
lihafondia
1/2 tl
suolaa
15
katajanmarjaa
10
maustepippuria
2
sipulia
3 (200 g)
porkkanaa
2 (400 g)
naurista
Smetana-yrttikastike
150 g
smetanaa
1 rku
persiljaa
1 rkl
hunajaa
Tarjoiluun:
keitettyjä perunoita
ruisleipää

Kalevalan pata – ohje:

  1. Ota paisti huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen valmistusta. Leikkaa liha reiluiksi paloiksi ja ruskista voissa padassa.
  2. Mittaa pataan nesteet ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia.
  3. Kuori sipulit, porkkanat ja nauriit. Paloittele kasvikset. Lisää pataan ja hauduta vielä 30 minuuttia kannen alla.
  4. Valmista smetana-yrttikastike. Hienonna persilja ja sekoita se smetanan joukkoon. Mausta hunajalla.
  5. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden ja ruisleivän kanssa. Juomaksi sopii olut.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt