
Mahdollisimman hyvää, mahdollisimman helposti! Nappaa Liemessä-bloggaaja Jenni Häyrisen 3 arkiruokabravuuria
Jenni Häyrinen on Liemessä-blogista ja supersuositusta uunifetapastareseptistä tunnettu ruokavaikuttaja. Hän on myös kahden lapsen äiti, jonka ratkaisu ruokailuun niin arjessa kuin juhlassa on suoraviivaisuus.
”Kokkaaminen ei saa olla mikään tiedeprojekti. Tavoitteeni on tehdä mahdollisimman hyvää mahdollisimman helposti, ja siksi oikaisen aina kun voin. Olen ennen kaikkea suolaisen ruoan kokki. Leipominen on salatiedettä, jossa soveltaminen on vaikeaa ilman vankkaa osaamista.


Perhe-elämä asettaa raamit ruoanlaitolle. Lapseni asuvat kanssani joka toinen viikko. Silloin ruokaa menee enemmän ja kaikki katoaa jääkaapista nopeasti. Kun lapset ovat isällään, syön yksipuolisemmin, vaikka aikaa ruoanlaitolle olisi enemmän. Niinä viikkoina saatan lounastaa ravintolassa tai hakea kaupasta take away -salaatin.
Minulle on tärkeää, että ruoka on itse tehtyä. Siten tiedän tarkalleen, mitä se sisältää. Eineksiä käytän vain kiireessä tai kipeänä.
Sesongit ohjailevat ruoanlaittoani, mutta myös arkiset yleisraaka-aineet, kuten pasta, juustot ja tölkkitomaatit, ovat keittiössäni kovassa käytössä. Tuoreilla yrteillä saan makuihin vaihtelua. Minulle on tärkeää, että ruoka on itse tehtyä. Siten tiedän tarkalleen, mitä se sisältää. Eineksiä käytän vain kiireessä tai kipeänä.


Arkisin syömme pääosin kasvisruokaa. Kalatiskiltä valitsen usein tarjonnan ja hinnan mukaan lohta, nieriää tai siikaa. Kun kalan valmistaa kokonaisena uunissa, välttää käsittelyn vaivan. Täytteeksi sopivat voi, suola, tilli ja sitruunasiivut.”
Kuka?
Jenni Häyrinen on 42-vuotias sisällöntuottaja ja yrittäjä on pitänyt palkittua Liemessä-ruokablogia vuodesta 2006 lähtien. Tunnetaan somehitiksi nousseesta uunifetapastareseptistä. Jakaa aktiivisesti ruokaohjeita Instagram-tilillään @liemessa. Asuu Helsingissä 14- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa.
Jennin vinkit nirsoilun lopettamiseen
- Luo kannustava ja positiivinen ilmapiiri. Pakottamalla ei tule tulosta.
- Anna lapselle vastuutehtävä. "Oma lapseni oli jo kolmevuotiaana tillivastaava ja sai nyppiä ruokaan yrttejä käsin."
- Maistata lapsella kaikkea jo kokkauksen aikana. "Jos lapsi sanoo yök, älä tee siitä numeroa. Uuteen makuun tottuminen voi vaatia jopa 20 maistelukertaa."
- Älä tee erikseen ruokia lapsille ja aikuisille. Kun kaikki syövät samaa ruokaa, lapsi tottuu samalla erilaisiin makuihin.
- Anna lapsen välillä päättää, mitä ruokaa tehdään, tai anna kaksi vaihtoehtoa, joista hän saa valita.
- Pistä lapsi hommiin. Ota hänet mukaan kaikkeen kaupassa käymisestä jälkien siivoamiseen. Lapsi oppii, että ruoan eteen pitää nähdä vaivaa.
- Hyväksy, että jokaisella voi olla muutamia inhokkiruokia.
Nappaa talteen Jennin arkibravuurien reseptit!
1. Maistuisiko katkarapucurry kauralla? Intialaisen makumaailman takana ovat punainen currytahna, kaffirlimenlehdet ja kookosmaito. Ota Jennin katkarapucyrryn ohje talteen täältä.

2. Voi-salviravioleihin Jenni turvautuu, kun ”kaikki kaatuu niskaan", mutta hän ei halua syödä pelkkiä eineksiä. Reseptin Jennin voi-salviaravioleihin löydät täältä.

3. Uunissa valmistuva arkibravuuri on halloumipelti. Kun koko ruoka valmistuu yhdellä pellillä, välttyy tiskivuorelta. Jennin halloumipellin ohjeen pääset kurkistamaan täältä.
