
”Söin tätä leipää kymmenen palaa!” – kustavilainen saaristolaisleipä on päätoimittaja Tytti Kontulan luottoresepti jokaisiin juhliin
Kustavilainen saaristolaisleipä on juhlanjärjestäjän unelma, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula. ”Leivon sitä juhannuksena, jouluna ja aina muutenkin, kun on juhlat.” Nappaa resepti jutun lopusta!
”Söin tätä leipää kymmenen palaa!”, 11-vuotias Isla huudahtaa. Olemme mökillämme ja vieraanamme on perheystävämme. Niin kuin aina, olen tarjonnut tervetuliaisruokana (saaristomökillemme on pitkä matka ja sinne saapuvilla on aina nälkä) itseleipomaani saaristolaisleipää voilla ja graavilohella. Isla söi leipää voin kanssa.
Paitsi mökin tervetuliaisleipänä, teen siirapista ja kaljamaltaista ihanan makunsa saavaa kustavilaista saaristolaisleipää aina, kun on juhlat.
Leipäpalaset ovat suosituin alkuruoka ja ihan ehdoton yöpala.
Joulupöytään leipä kuuluu yhtä ehdottomasti kuin kinkku ennen vanhaan. Leikkaamme leivästä pieniä neliönmuotoisia paloja ja päällystämme ne savuporo- ja tofuskagenmössöllä. Leipäpalaset ovat suosituin alkuruoka ja ihan ehdoton yöpala. Kun luen myöhään illalla uutta lahjakirjaa, laitan leivän päälle äitini valmistamaa piimäjuustoa.
Myös juhannuksena leipä on pakollinen. Se sopii tervetulohetkeen ja tietenkin myös varsinaisen ruokailun kylkeen. Juhannuspäivän brunssiaamiaisella siirapilla makeutettu leipä maistuu erityisen hyvältä, etenkin jonkin suolaisen päällisen kera. On itsestään selvää, että myös vappu, pääsiäinen ja uudenvuodenaatto ansaitsevat saaristolaisleipänsä.
Olen paistanut kustavilaista saaristoleipää myös kaikkiin lastemme rippi- ja ylioppilasjuhliin. Leipä onkin juhlanjärjestäjän unelma: sen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Parin päivän odottelu vain parantaa sen makua, eikä pakastaminenkaan tee sille huonoa.
Saaristolaisleipä on todella helppo tehdä, ainekset vain sekoitetaan.
Poimin kustavilaisen saaristoleivän ohjeen talteen 8.11.2012., resepti on Helsingin Sanomien sivu. Lehtileikkeessä on paljon osumia taikinasta, sillä vaikka olen leiponut leipää varmasti kymmeniä kertoja, tarkistan ohjeen aina leipoessani. Se on hassua, koska saaristolaisleipä on todella helppo tehdä. Ainekset vain sekoitetaan. ”Raskainta” on odotella taikinan kohoamista eri vaiheissa ja sitä, että leipää voi maistaa. Suoraan uunista otettua saaristolaisleipää ei kannata leikata, se murenee niin herkästi.
Seuraavan kerran leivon saaristolaisleipää ennen juhannusta. Kesäloman alkuun teen toisen leipäsatsin. Ja aina kun tarjoan leipää, tiedän, että vieraani toimivat kuten Isla: ottavat toisenkin palan.
Kustavilainen saaristolaisleipä
2–3 leipää (minä teen aina kolme leipää)
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 3 dl siirappia
- 1 rkl suolaa
- 3 dl vehnäleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl kaljamaltaita
- 1 l vehnäjauhoja
Kustavilainen saaristolaisleipä – ohje:
- Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi.
- Mittaa kulhoon myös vehnäleseen, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi.
- Anna nousta noin tunnin ajan.
- Vuoraa leivinpaperilla kaksi isompaa tai kolme pienempää suorakaiteen muotoista leipävuokaa. Täytä vuoat noin puolilleen. Anna nousta tunnin ajan, kunnes leivät ovat kohonneet hyvin.
- Paista 175-asteessa n. 1 tunti + 20–50 minuuttia riippuen leipien koosta ja uunista.
Tytti Kontula on Kotivinkin, Unelmien Talo&Kodin ja Ihana-lehden päätoimittaja.