Kontti uudisti kirpputorit
Sisustus
Kontti uudisti kirpputorit
SPR ajatteli kirpputorit uusiksi. Syntyi Kontti-tavaratalo, joka murtaa perinteisiä hyväntekijöiden ja avun saajien rooleja.
13.2.2017
 |
Kotivinkki

Ajattele hetki kirpputoreja: käytettyjen vaatteiden tuoksua ja tavaroita, joita kukaan ei halua.

Hyvä, nyt voit unohtaa mieli­kuvasi.

Tervetuloa uuden ajan käytetyn tavaran kauppaan, SPR:n Konttiin.

Heti ovesta oikealla on valtava kirjasto. Hyllymetreittäin dekkareita, elämäkertoja ja klassikoita. Harry Potterit, Donna Tarttia, Pekka Herlinin elämäkerta.

Suoraan edessä avautuu tavaratalo, jossa on omat osastonsa urheilulle, sisustukselle, vaatteille ja muulle käyttötavaralle, ihan kuin missä tahansa maantienvarren marketissa. Neliöitä on 1 600, siitä puolet myymälää ja puolet varastoa.

Viime syksynä avattu Helsingin Itäkeskuksen Kontti on SPR:n 12. tavaratalo, jossa kierrätyksestä on tehty modernia ja helposti lähestyttävää.

Ajatus on tämä: Lahjoitukset tuodaan suoraan Kontti-tavarataloon. Siellä jokainen tavara tarkastetaan, puhdistetaan ja kunnostetaan ennen myyntiin panoa.

Vaatteet ja kodintekstiilit höyrytetään, jotta myymälän ilme on siisti ja tuoksu raikas. Tavarat hinnoitellaan ja laitetaan esille niin, että ostaminen on mahdollisimman helppoa. Ei tarvitse kiertää jokaista nurkkaa, jos etsii lapselle juhlamekkoa tai sohvaa olohuoneeseen.

– Haluamme olla oikea vähittäiskauppa, jossa tuotteet ovat osastoittain ja käytön mukaan. Kiinnitämme huomiota myös visuaaliseen ilmeeseen, ketjuohjauksen päällikkö Tiina Sippula sanoo.

Kun asiakas ostaa polkupyörän, hän tukee samalla suomalaista omaishoitajaa tai mahdollistaa huovan lahjoittamisen johonkin kriisikohteeseen. Noin kaksi kolmasosaa Kontin tuotosta käytetään SPR:n toimintaan Suomessa ja kolmannes lahjoitetaan maailmalle katastrofirahaston kautta.

ON IHAN TAVALLINEN arkipäivä, ja Kontin ovet käyvät tiheään. Helsingin tavaratalossa käy keskimäärin 6 000 asiakasta viikossa. Osa kiertää myymälää verkkaan ja pysähtyy satunnaisten esineiden äärelle. Toiset tapaavat tuttuja ja vaihtavat kuulumisia.

Maria Kokkoni on Kontissa ensimmäistä kertaa. Hänen naapurinsa on töissä täällä ja vinkkasi, että kannattaisi tulla piipahtamaan. Marian mukaan on lähdössä ainakin kynttilänjalkoja.

– Muissa kaupoissa tavarat ovat samanlaisia. Täältä löytyy kaikkea erikoista.

Jos kirpputoreilta ostettuja tavaroita piti ennen hävetä, nyt vanhat kipot kelpuutetaan kodin parhaille paikoille. Käytettynä ostettu vaate voi viestiä kantajansa yksilöllisyyttä sekä huolta maapallon ekologisista resursseista ja vaateteollisuuden eettisistä ongelmista.

– Ekologiset kuluttajat ovat merkittävä asiakasryhmä.  Nykyisin yhä useampi etsii tuotetta ensin käytettynä ja menee vasta sen jälkeen tavalliseen kauppaan, Tiina Sippula toteaa.

Toki niitäkin on, joille käytetyn tavaran ostaminen on pakko. Ja koska tuotteet tulevat lahjoituksena, myynnissä on yhtä aikaa halpamuotia ja luksusmerkkejä. Toiselle sadan euron merkkipusero on löytö, toinen toivoo saavansa ehyen talvitakin muutamalla eurolla.

Hyvien löytöjen lisäksi Kontista metsästetään keräilyaarteita ja lapsuudesta tuttuja retrohelmiä. Ehjät Arabian kupit ehtivät juuri ja juuri hyllylle, kun ne jo jatkavat uuteen kotiin. Tavaran kierto on muutenkin nopeaa. Harva tuote on myynnissä yli kahta viikkoa. Jos kauppa ei sinä aikana käy, hintaa lasketaan tai tarkistetaan sijoittelua myymälässä.

Alicia Marchant-Ollila on muuttanut isosta asunnosta pienempään ja tuonut ylimääräiseksi jäänyttä tavaraa Kontiin. Samalla hän kurkistaa myynnissä olevat tavarat, vaikka ei oikeastaan tarvitse mitään.

Tiina Sippula on tyytyväinen, että lahjoitetusta tavarasta iso osa on hyväkuntoista ja myymälään kelpaavaa. Jotkut tuotteet, kuten sesongin ulkopuolella olevat vaatteet, voidaan lajitella kansainväliseen apuun. Roskistavarat lajitellaan ja kierrätetään, mikä aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia.

– Joskus asiakkaat kyselevät, miksi hinnat eivät ole mahdollisimman halpoja. Ajattelemme siinä myös lahjoittajia, jotka haluavat, että heidän  tavaransa auttavat meitä auttamaan.

URHEILUOSASTOLLA pihlajamäkeläinen Jorma mittailee myynnissä olevia sauvoja. Hänen suksensa varastettiin muutama päivä aiemmin, ja nyt pitäisi päästä hiihtämään.

– Tulin katsomaan, josko täältä löytyisi halvemmalla. Ei eläkeläisukolla ole laittaa kahtasataa euroa suksiin.

Kontin valikoima saa Jorman hymyilemään. Hän lähtee kohti kassaa uudenveroisten sivakoiden kanssa. Niiden hinta on 40 euroa. Samaan pakettiin löytyy vielä edulliset monotkin.

Tyytyväiseltä vaikuttaa myös perheenäiti, joka löytää pojalleen luistimet kuudella eurolla.

Viime vuonna käynnistyi kotien varastojen ennennäkemätön tyhjennys, kun japanilainen Marie Kondo kehotti luopumaan kaikesta, mikä ei tuota iloa.

Itäkeskuksen Kontin päällikön Emilia Lyytikäisen mukaan ajatus on hyvä, mutta tärkeämpää olisi keskittyä vähentämään syntyvän jätteen määrää.

– Täällä huomaa selvästi, että varsinkin naiset ostavat paljon vaatteita, joita eivät käytä tai tarvitse. Miehet ovat taloudellisempia ja käyttävät vaatteensa loppuun.

Lastenvaatteissa tasapaino on parempi. Niitä sekä lahjoitetaan että ostetaan paljon.

Liikkuvissa tavaroissa on myös konttikohtaisia eroja. Esimerkiksi Lappeenrannassa ja Kuopiossa on myynnissä paljon Lomonosovin venäläistä posliinia. Itäkeskus on monikansallinen asuinympäristö, mikä näkyy valikoimassa. Rönsyilevät ja runsaat kankaat menevät kaupaksi paremmin kuin muissa Konteissa.

Jättimäiset tietosanakirjasarjat, nuo kotien muinaiset statussymbolit, eivät sen sijaan kelpaa kenellekään. Nopeasti muuttuvassa maailmassa ajankohtaisin tieto löytyy internetistä.

– Muuten todella monenlaisia tuotteita saadaan myytyä. Voin vain hämmästellä, miten erilaisia me ihmiset olemme. Joku kuivakukan osa saattaa näyttää roskalta mutta on juuri se, mitä askartelija tarvitsee tuunausprojektiinsa, Sippula sanoo.

Huonekaluostolla seisoo melkoinen aarre. Antiikkisen makuuhuoneenkaluston vanerit on taivutettu huolella ja pinnat ootrattu kauniisti. Jättimäinen kaappi, yöpöydät ja hienostunut kampauspöytä ovat aikanaan maksaneet omaisuuden. Nyt ne näyttävät kunnalliseen vanhainkotiin hylätyiltä menneisyyden filmitähdiltä. Muutaman satasen hintalappu tuntuu nolottavan ylvästä kalustoa.

KONTTI MURTAA perinteisiä auttajan ja autettavan rooleja. Moni tavaran tuoja antaa lahjoituksen juuri tänne, koska tietää rahojen menevät SPR:lle. Yhtä hyvin he saattavat itsekin ostaa jotain käytettyä. Ja jos joku tulee ostoksille tiukan taloudellisen tilanteensa takia, hänkin auttaa silti samalla jotakuta toista ahdingossaan.

Konteissa työskentelevät myyjät ja varastotyöntekijät ovat työnjohtoa lukuun ottamatta pitkäaikaistyöttömiä ja työllisyyskokeilussa tai kielikoulutuksessa olevia ihmisiä. Henkilökunta vaihtuu ripeästi, sillä työsuhteiden kesto vaihtelee muutamasta kuukaudesta vuoteen.

– Kontti antaa mahdollisuuden rakentaa ammatillista osaamista ja päästä takaisin yhteiskuntaan, Emilia Lyytikäinen uskoo.

Itäkeskuksen Kontti työllistää tällä hetkellä 65 ihmistä, joista viisi on työnjohtoa. Antto Rimpeläinen on ollut Kontissa syksystä lähtien ja työskentelee vapaa-ajan osastolla.

– Joidenkin tavaroiden kohdalla ihmettelen, miksi ne päätyvät tänne. Joku hieno pelipaita vaikka. Minä pitäisin sen itselläni, vaikka se olisi liian pieni. Tai miksi joku lahjoittaa sellaisia aarteita kuin Beatlesin vinyylejä.

Timi Köykkä aloitti puolen vuoden työjaksolla Turun Kontissa ja siirtyi sen jälkeen Helsinkiin. Työ on mukavaa ja sopii hyvin yhteen musahommien kanssa.

– Putsaan ja hinnoittelen kenkiä ja laukkuja ja laitan ne esille myymälään. Vastuu on suuri, ettei esimerkiksi myy vahingossa kalliita merkkikenkiä liian halvalla.

Asiakkaista on vain hyvää sanottavaa. Moni ilahtuu ja kiittää myyjiä, kun löytää etsimänsä edullisesti.

Loisteputkien tuolla puolen iltapäivä kääntyy hämärän hyssyyn. Kassalla luistimet sujahtavat uuden omistajan kassiin. Samalla saadaan taas yksi huopa jonnekin hädän keskelle.*  

Itäkeskuksen Kontin päällikkö Emilia Lyytikäinen toivoo, että myyntiin saataisiin enemmän kodin tekstiilejä. 

Konteissa myydään kodin tavaroita kynttilänjaloista sohviin sekä vaatteita ja urheiluvälineitä. Valikoima vaihtuu päivittäin, ja harva esine on myynnissä yli kahta viikkoa.

Jorma ilahtui suksista, jotka löysi varastettujen sivakoidensa tilalle.

 Suuri osa Kontin työntekijöistä on pitkäaikaistyöttömiä tai työllisyyskokeilussa. Timi Köykkä viihtyy hyvin kenkä- ja laukkuosaston vastuu­tehtävissä.

Suosittelemme myös näitä:

2 kommenttia