12 vinkkiä laadun tunnistamiseen
Rakenna ja remontoi
12 vinkkiä laadun tunnistamiseen
Haistele, hiplaile, kysele kokemuksia ja suosi lähellä tuotettua sekä yksinkertaista. Näin erotat hyvän huonosta. Kokosimme 12 vinkkiä laadun tunnistamiseen.
Julkaistu 15.7.2016
Kotivinkki

1. KOSKETTELE MATERIAALEJA

Laadukas puuvilla ja villa on sileää ja pehmeää, se palautuu venytyksen jälkeen nopeasti muotoonsa ja kestää pesuja nukkaantumatta. Hyvä villa myös laskeutuu siististi. Pieni määrä keinokuitua on paikallaan esimerkiksi sukissa, jotka joutuvat kovalle kulutukselle.

2. TUTKI SAUMOJA

Laatuvaatteen erottaa huolellisesta leikkauksesta, saumojen viimeistelystä ja ompeleesta. Tiheä ommel on hitaamman työn tulosta kuin harva, ja se kestää pidempään. Hyvä leikkaus seuraa ihmisen anatomiaa. Nykyvaatteet ovat usein liian kireitä.

– Varsinkin nuoret näyttävät kuin kondomiin ahdetuilta, kritisoi Keikari.com-tyyliblogia pitävä Ville Raivio.

3. SILITTELE NAHKAA

Nahan tunnistaa hajusta, mutta laatua ei erota nenällä. Paras nahka on sileää, heijastaa valoa kauniisti eikä juuri rypisty. Pinnan karvatupet näkyvät pieninä. Tasokkaimmat parkitsimot ovat yleensä Euroopassa.

4. KÄÄNNÄ TUOLI NURIN

Designtuotteen aitouden voi varmistaa valmistajan leimasta, joka löytyy esimerkiksi tuolin pohjasta tai lautasen takaa. Ellei sitä löydy, kannattaa kysyä asiantuntijalta, joka osaa vertailla esimerkiksi huonekalun ruuveja. Mutta mikä on laadukasta designia? Tuote, joka kestää käytössä ja joka on jo hyväksi havaittu, sanovat asiantuntijat.

5. ONKO KASVEJA KASTELTU?

Tarkkaile puutarhaliikkeissä ja kukkakaupoissa, kiertääkö henkilökunta kastelemassa kasveja ja näyttävätkö ne hyvinvoivilta. Toki hylätynkin kasvin voi saada virvoitettua, mutta aina on mukavampi tehdä kauppoja, jos myyjinä on viherpeukaloita, joilta saa pätevät ohjeet.

6. LUOTA MAKUUSI

Taidetta ostaessasi googlaa ja etsi mahdollisimman paljon arvosteluita, myös muilla kielillä, jos mahdollista. mahdollista. Älä koskaan usko yhtä kriitikkoa, ja joskus voit olla eri mieltä koko kriitikkokunnan kanssa. Harrasta itse mahdollisimman paljon taidetta, jotta voit luottaa makuusi ja opit tunnistamaan laskelmoinnin.

7. MAJOITUSTA ERI TARPEISIIN

Hotellin valinnassa some on hyvä apu: kysele tutuiltasi kokemuksia. Lue nettiarvostelut tarkkaan. Jos joku valittaa huonosta aamiaisesta, mieti, miten tärkeä asia se on sinulle. Onko hotellin hyvä sijainti kuitenkin olennaisempaa?

8. KONSULTOI KORJAAJAA

Huoltomiehet ovat usein hyviä tietolähteitä luotettavista kodinkoneista. He tietävät, mitkä merkit on suunniteltu kestämään ja mitkä niistä valmistetaan samoissa tehtaissa. Tutki tarkkaan, mitä ominaisuuksia saa milläkin hinnalla. Turhasta ei kannata maksaa, vaikka se näyttäisi hienolta.

9. SUOSI SIMPPELIÄ

Paras digitekniikka on yksinkertaista. Maksamalla enemmän saa yleensä kestävämmän laitteen ja enemmän muistia, mutta käyttöjärjestelmiin voi perehtyä vain käyttämällä. Jos et ymmärrä myyjän puheita, älä pidä itseäsi tyhmänä. Paras tekniikka on selkeää ja helppokäyttöistä.

10. TUTKI PAKKAUSTIETOJA

Vihannes- ja hedelmätiskillä laatu merkitsee tuoreutta. Valmisruoissa laadun näkee parhaiten tutkimalla pakkaustietoja. Mikä on esimerkiksi tuotteen pääraaka-aine? Onko esimerkiksi lihatuotteessa riittävästi lihaa? Ja miksi maksaa marinadista, jonka tekee itse paremmin?

11. KYSY ALKUPERÄSTÄ

Ravintolassa asiakas saattaa kuvitella, että raaka-aineet ovat kotimaisia, mutta niiden alkuperä selviää vasta kysymällä. Oiva-hymiötarra on tae siitä, että ravintola noudattaa hygieniaa ja tuotteet ovat turvallisia. Oiva on laajenemassa kaikkiin elintarvikealan yrityksiin.

12. OTA SELVÄÄ OPESTA

Harrastukset nielevät rahaa, joten opettajilta saa vaatia laatua. Kysy vinkkejä tutuilta, joilla on pitkä kokemus tietyistä opettajista. Selvitä tausta ja koulutus. Jos tietoa ei löydy, sekin voi herättää epäilyjä. Sosiaaliset taidot ja temperamentti selviävät kuitenkin vasta opetustilanteessa.

Asiantuntijoina kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta,  Keikari.com-bloggaaja Ville Raivio ja käytettyjä designhuonekaluja myyvän Tomorrow’s Antique -liikkeen Esa Väisänen.

Kommentoi »