Kodin siivousopas
Sisustus
Kodin siivousopas
Jos inhoat siivoamista, opettele pitämään järjestystä yllä päivittäin. Siivous, moppaaminen, pölyjen pyyhkiminen ja imurointi, on ihan mukavaa puuhaa, kun kaikki tarmo ei tuhlaannu kuukausien kerrostumien hinkkaamiseen.
2.12.2013
 |
Kotivinkki

Pika-, perus- ja himosiivous

Päivittäinen pikasiivooja tai viikoittainen perussiivooja voi siis unohtaa suursiivoukset. Päivittäinen siivousrutiini vaatii jonkin verran aikaa ja vaivaa, mutta siisti koti antaa jokaiselle päivälle paljon mielihyvää. Himosiivous taas voi olla tekijälleen ja muille kodin asukkaille palkitseva harrastus.

Tee pikasiivous muutaman kerran viikossa, joissakin huoneissa päivittäin. Perussiivous kuuluu rutiineihin kerran viikossa tai parissa. Himosiivousohjeita kannattaa noudattaa tarpeen ja omien halujen mukaan.

Makuuhuoneet

Pikasiivous: Petaa sänky, kerää lelut ja kirjat paikoilleen. Vie likapyykit pyykkikoriin.

Perussiivous: Tuuleta huone. Pyyhi pölyt valaisimista, ikkunalaudalta ja yöpöydältä. Ravistele tai imuroi matot, imuroi lattiat ja järjestä yöpöytä.

Himosiivous: Imuroi patjat, järjestele lelut ja vaatekaapit.

WC-tilat

Pikasiivous: Pese wc-allas, kirkasta peili ja hana mikrokuituliinalla. Harjaa käsienpesuallas ja vaihda käsipyyhkeet.

Perussiivous: Pyyhi wc:n vetonuppi, vesisäiliön kansi, istuinrengas ja pöntön kansi pesuainevedellä. Vaihda roskapussi ja imuroi.

Himosiivous: Pyyhi wc-istuimen jalkaosa sekä seinäpinnat wc-altaan ympäriltä roiskekorkeudelta. Puhdista valokatkaisija ja ovenkahva. Pyyhkäise kaapinovet,  oven pinta ja pese lattia.

Suihkutilat

Pikasiivous: Kuivaa lattia ja suihkuseinät lastalla aina käytön jälkeen, se vähentää siivoustarvetta.

Perussiivous: Imuroi lattia, pyyhi peili ja poista näkyvät tahrat pinnoilta.

Himosiivous: Harjaa pesuliuoksella ne seinät, joihin roiskuu suihkutteluvettä. Pese lattia ja jynssää se kohta, johon likaiset jalat jättävät vähitellen jälkensä.

Olohuone

Pikasiivous: Kerää lehdet, toimita lelut ja muut kuljeksivat tavarat paikoilleen. Oio sohvatyynyt ja suorista matot. Huoneen ilme siistiytyy hetkessä.

Perussiivous: Tuuleta olohuone. Pyyhi pölyt valaisimista, televisiosta ja muusta elektroniikasta sekä esimerkiksi pianon päältä ja ikkunalaudoilta. Imuroi lattiat ja matot, kastele viherkasvit, imuroi vaakapinnat sohvasta ja muista tekstiilipintaisista huonekaluista

Himosiivous: Pyyhi mikrokuituliinalla seinäpinnat valokatkaisijoiden ympäriltä. Tamppaa matot. Pyyhi pölyt kirjahyllystä ja pattereiden päältä. Imuroi sohvat ja nojatuolit kokonaan, tomuta tyynyt ulkoilmassa.

Keittiö

Pikasiivous: Pakkaa tiskit koneeseen ja nostele tavarat paikoilleen. Pyyhi pöytätasot ja liesi, tarvittaessa lakaise tai imaise murut rikkaimuriin.

Perussiivous: Imuroi lattia ja pyyhi sen jälkeen nihkeällä mopilla. Pyyhi tahrat jääkapin ja astiakaappien ovista, pyyhi pöly kuivalla mikrokuituliinalla huuvan eli liesituulettimen kuvun  ja riippuvalaisimien päältä. Pyyhi mikroaaltouuni puhtaaksi sisältä ja ulkoa.

Himosiivous: Pyyhi kaapinovet kostealla liinalla, tarvittaessa käytä puhdistusainetta. Puhdista kaakelit ja järjestä kuivauskaappi. Järjestä jääkaappi ja pyyhi samalla likaiset hyllyt. Jos uuni on likainen, puhdista se.

Eteinen

Pikasiivous: Järjestä takit ja laukut naulakkoon, kengät kenkätelineisiin, hanskat ja pipot paikoilleen ja avaimet naulaan.

Perussiivous: Imuroi matot ja lattia – myös mattojen alta. Märkänä vuodenaikana pyyhi lattia tarpeeksi usein nihkeällä mopilla, niin lika ei pääse pinttymään.

Himosiivous: Tarkista seinien puhtaus kenkätelineiden ja naulakoiden takaa, pyyhi pölyt pinnoilta ja järjestä tilat niille tavaroille, jotka tuntuvat seilaavan ilman paikkaa.

Näin hoidat lattiat:

  • Vähennä lattioiden kulumista keräämällä roskat pois heti, kun huomaat niitä lattiapinnassa.
  • Imuroi aina tarpeen mukaan. Muista imuroida myös matot ja mattojen alustat.
  • Pese lattiat tarpeen mukaan. Käytä pesuun pehmeää moppia ja heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Kostuta moppi pesuainevedellä, mutta vain nihkeäksi.  Pesun jälkeen huuhtelua ei tarvita.
  • Muovia ja kiveä lukuunottamatta lattiamateriaalit eivät pidä liiasta kosteudesta.

Teksti Kati Lindfors Kuvausjärjestelyt Uura Hagberg ja Ritva Pasanen Kuvat Riikka Kantinkoski

1 kommentti