
Täydellinen kinuski – ruokatoimittaja Mari Harjula jakaa parhaat vinkkinsä kinuskikastikkeen valmistukseen
Kinuski onnistuu varmasti, kun otat huomioon muutaman asian. Mikä kerma sopii kinuskiin, entä sokeri? Kuinka kauan kinuski säilyy? Ruokatoimittaja vastaa yleisiin kysymyksiin kinuskin valmistuksesta.
Kinuski – näin onnistut
Kinuski valmistuu helposti vain kahdesta raaka-aineesta: kermasta ja sokerista. Perinteinen kinuskikastike paahtuu ja sakenee, kun kermaa ja sokeria keitetään miedolla lämmöllä. Paahtokinuskin erityisen paahteinen maku tulee siitä, että sokeri paahdetaan ensin kuivalla pannulla ja kerma lisätään joukkoon vasta sitten.
Mikä kerma sopii kinuskiin?
Kinuskin kermaksi sopii kuohu-, vispi-, ruoka-, kaura- tai kookoskerma.
Mitä sokeria kannattaa käyttää?
Kinuskiin sopii tavallinen kidesokeri ja paahteisempaa makua saa käyttämällä fariini-, ruoko- tai muscovadosokeria. Ekstrapaahteista kastiketta saa, kun lorauttaa joukkoon hieman siirappia.
Mikä on toffeen ja kinuskin ero?
Kinuski keitetään kastikemaiseksi, jolloin sen lämpötila on 110–116 astetta. Toffeeta tehdessä kerma-sokeriseosta keitetään pidempään, 120–125 asteiseksi, jotta siihen muodostuu sitkeän kiinteä rakenne.
Voiko kinuskin tehdä maidosta?
Kinuskin valmistukseen voi käyttää myös maitoa, mutta tällöin on hyvä valita rasvainen täysmaito.

Milloin kinuski on valmista?
Kinuskin keittoaika on noin 15–20 minuuttia, riippuen kattilan koosta ja keittolämpötilasta. Se on valmista ja sopivan paksua, kun veteen tiputtaessa kinuski jää pehmeän pisaran muotoon mutta ei kuitenkaan hajoa ja leviä veden joukkoon.
Miksi kinuski kovettuu?
Liian pitkään ja liian kovalla lämmöllä keitettäessä kinuski kovettuu ja muuttuu toffeemaiseksi. Saat notkistettua seoksen taas juoksevammaksi, kun lisäät siihen kermaa. Jos kinuski on palanut, sitä ei voi enää pelastaa.
Miksi kinuski ei sakene tai jähmety?
Jos kinuski ei sakene 20 minuutissa, keittolämpötila on liian matala. Kinuskia keitettäessä sen pitää poreilla kunnolla, jotta se saavuttaa oikean lämpötila-asteen ja jähmettyy.

Miksi kinuski juoksettuu?
Liian matala keittolämpötila saattaa juoksettaa kinuskin. Juoksettuneen kinuskin voi koittaa pelastaa lisäämällä siihen tilkan kermaa tai vettä ja sekoittamalla voimakkaasti.
Monikäyttöinen kinuski sopii tarjottavaksi jälkiruokakastikkeena jäätelön, marjojen, lettujen ja vohveleiden kanssa. Lisäksi se toimii myös kakkujen ja torttujen kuorrutteena ja täytteenä.
Miten kinuski jäähdytetään?
Kinuskikastike jäähdytetään huoneenlämmössä. Sen jälkeen sen voi siirtää jääkaappiin. Kinuski myös hieman paksuuntuu jäähtyessään.
Voiko kinuskia lämmittää uudelleen?
Kinuskikastikkeen voi lämmittää uudelleen liedellä kattilassa tai mikroaaltouunissa, jos sen haluaa tarjota lämpimänä.
Kauanko kinuski säilyy?
Valmis kinuskikastike säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa tai lasipurkissa noin viikon. Kinuskin voi myös pakastaa ilmatiiviissä rasiassa.
Voiko kinuskin tehdä kondensoidusta maidosta?
Dulce de leche eli paksu kinuskikastike valmistuu kondensoidusta maidosta eli makeutetusta maitotiivisteestä. Posta purkin etiketti ja liimapinta ja keitä purkkia suljettuna kattilassa siten, että purkki on koko ajan veden peitossa. Saat paksua kinuskia, kun keität purkkia 2–3 tuntia. Jos haluat juoksevampaa ja vain kevyesti karamellisoitunutta kastiketta, keittoajaksi riittää tunti. Lisää vettä tarvittaessa keittämisen aikana. Nosta purkki kattilasta ja anna sen jäähtyä ennen avaamista. Purkkiin keitetty kinuski säilyy avaamattomassa tölkissä pitkään.
Voit karamellisoida kondensoidun maidon myös mikroaaltouunissa ilman tölkkiä. Kuumenna tiivistettä mikroaaltouunissa isossa kulhossa 7–10 minuuttia, sekoittele välillä.
Näin saat lisämakua kinuskiin
- Vaniljasokeri syventää kinuskin makua ja antaa sille ihanan vaniljaisen maun. Hyvä määrä on 1 tl perusohjetta kohti. Vaniljasokerin sijaan voi myös laittaa halkaistun vaniljatangon tai sen sisuksen muiden ainesten kanssa kattilaan porisemaan.
- Merisuolan avulla saa valmistettua suolakinuskia, kun lisää sitä noin 0,5 tl perusannokseen kinuskia.
- Misotahna antaa kinuskille suolaisen koukuttavan umamin maun. Sitä voi lisätä perusohjeeseen halutun voimakkuuden mukaan 1–2 rkl.
- Kaneli antaa kinuskille korvapuustimaisen maun. Sopiva määrä kanelia on noin 1,5 tl perusannosta kohti.
- Pikakahvijauhe sulaa kinuskin joukkoon ja antaa sille mokkaisen maun. Kinuskin voi maustaa oman maun mukaan tavallisella murukahvilla tai vahvemmalla espressopikakahvijauheella.
- Suklaa sulatetaan valmiin kinuskin joukkoon paloina tai rouheena. Sopiva määrä on noin 50 g kinuskin perusannosta kohti. Kaakaokinuskia saat kun lisäät kinuskin joukkoon 1–2 rkl kaakaojauhetta.
- Raakalakritsijauhe antaa kinuskille reilusti lakritsin makua muuttamatta juurikaan kinuskin väriä. Lakritsijauhetta voi lisätä halutun vahvuuden mukaan 1–3 tl perusannosta kohti.