Kesäkurpitsan pakastaminen – ruokatoimittaja Mari Harjula antaa 5 helppoa vinkkiä!
Sato säilöön
Kesäkurpitsan pakastaminen – ruokatoimittaja Mari Harjula antaa 5 helppoa vinkkiä!
Kesäkurpitsan pakastaminen kannattaa, jos et ehdi käyttää oman kasvimaan satoa heti tai ruoanlaitosta jää yli kesäkurpitsaa. Ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä säilöt sadon kätevästi!
Julkaistu 22.8.2023
Meillä kotona

Kesäkurpitsan pakastaminen – 5 vinkkiä

1. Pakkaa tiiviisti

Kesäkurpitsa säilyy tiiviisiin pusseihin tai rasioihin pakastettuna keskimäärin 8–12 kuukautta. Pakastusastioihin kannattaa merkitä niiden sisältö ja pakastuspäivämäärä, jotta ne on helposti löydettävissä vielä kuukausienkin jälkeen.

2. Sose säilyy laadukkaana

Kesäkurpitsa on vesipitoinen kasvis, joten sen koostumus vetistyy pakastettaessa. Se säilyykin pakkasessa parhaiten keitettynä ja soseutettuna. Kesäkurpitsasose sopii herkullisiin sosekeittoihin ja vaikka rieskoihin. Kun lisäät soseeseen muita kasviksia ja mausteita jo ennen pakastamista, keitto valmistuu suorastaan pikana sulatuksen jälkeen.

3. Raakana pakastimeen

Kesäkurpitsat voi pakastaa myös raakana raasteena, kuutioina tai viipaleina. Huomaa kuitenkin, että sulatettaessa kurpitsan rakenne pehmenee, eikä pysy tuoreen kurpitsan tavoin napakkana. Raakana pakastetut kuutiot ja viipaleet voi käyttää ruokiin jäisinä suoraan pakkasesta. Kesäkurpitsaraaste sopii kastikkeisiin, patoihin, piirakoihin, pannariin, rösteihin tai vaikka sämpylätaikinaan. Raaste on kätevintä sulattaa ennen käyttöä.

4. Esikypsennys pidentää säilyvyyttä

Kesäkurpitsakuutioita tai -viipaleita voi höyryttää tai esikeittää muutaman minuutin ajan ennen pakastamista. Tämä pysäyttää kasvisten entsyymitoiminnan, jolloin kesäkurpitsat säilyvät pakastimessa pidempään. Jäähdytä kesäkurpitsat höyryttämisen tai esikeittämisen jälkeen huolellisesti ja valuta ylimääräinen vesi pois ennen pakastamista.

Höyrytetyt ja esikeitetyt kesäkurpitsat voi käyttää ruokaan jäisinä. Ne sopivat kastikkeisiin, patoihin ja muhennoksiin, joissa niiden rakenne saa pehmetä tai soseutua. Kokeile lisätä myös piirakoihin tai vihersmoothieen!

Kesäkurpitsaraasteesta voit keitellä ennen pakastamista valmiiksi kastikepohjan esimerkiksi tomaattien tai tomaattimurskan kanssa. Näin esimerkiksi ragu-kastike valmistuu helposti ja nopeasti!

5. Makeat herkut kesäkurpitsasta

Voit esivalmistaa kesäkurpitsasta myös makeita herkkuja pakastimeen. Keitä kesäkurpitsakuutioita tai -viipaleita esimerkiksi sitruksilla tai yrteillä maustetussa sokeriliemessä ennen pakastamista. Näitä pakastettuja herkkuja voit napsia sellaisenaan tai käyttää leivonnaisten täytteenä ja raaka-aineena.

Vinkki!

Myös valmiiksi keitetyn, makean kesäkurpitsahillon voi jäähdyttämisen jälkeen pakastaa.

Kommentoi »