
Mutakakkutorttu, nam! Radiojuontaja Karoliina Tuomisen jouluharrastus on uusien torttumakujen kehittely – ”Tykkään rikkoa perinteitä”
Joulutorttujen erilaiset variaatot ovat jokavuotista hupia Karoliina Tuomiselle. Radiojuontajana työskentelevä Tuominen innostui viitisen vuotta sitten kehittämään omia joulutorttuja, joista on tullut isoja hittejä sosiaalisessa mediassa.
Ensin torttujen kehittely lähti siitä, että Karoliina Tuominen kokeili kaikkea mahdollisimman outoa. ”Tein videon, missä kokeilin kaikkea ’out of the box’ -täytteitä, kuten maksamakkaraa, sardiineja ja punajuurisalaattia”, Tuominen kertoo.
Etenkin punajuurisalaatti maistui torttuun yhdistettynä hyvältä, ja Tuominen innostui kehittämään oikeasti hyvänmakuisia torttuja. Sille tielle Tuominen jäi, ja uuden makuvariaation kehittämisestä on tullut lähes jokavuotinen perinne.
”Punajuurisalaatti-briejuustotortusta tuli yllättäen hitti”, Tuominen muistelee ensimmäistä torttuvuotta.
Sittemmin hän on kehitellyt ranskankerma-jalapeno-hunajatortun, juustokakkutortun ja uusimpana mutakakkutortun. Uusien ideoiden kokeilu on Tuomisen mielestä innostavaa.
”Torttutaikina on ihanan yksinkertainen pohja, jonka päälle on helppo kokeilla erilaisia täytteitä. Totta kai perinteisissä joulutortuissa luumumarmeladilla on tunnelmaa, mutta itse kyllästyn helposti ja tykkään rikkoa perinteitä.”
Munamoka – eli muna-riisipasteija ilman riisiä
Yksi Tuomisen torttukokeilu ei päätynyt sosiaalisen median seuraajien nähtäväksi. Hän nimittäin päätti kokeilla keltuaista tortun täytteeksi.
”Farssi, mutta tulipahan kokeiltua, jottei kenenkään muun tarvitse”, Tuominen kommentoi munatorttua.
”Ajattelin, että keltuainenhan olisi täydellisen muotoinen ja visuaalisesti kaunis tortun keskellä. Päälle vähän suolaa ja hunajaa ja sitten uuniin. En ajatellut selkeästikään yhtään makua, nimittäin käytännössähän se oli muna-riisipasteija ilman riisiä.”
Tämän vuoden hitti: mutakakkutorttu

Tämän vuoden hittitorttu, eli mutakakkutorttu, syntyi parin kokeilun jälkeen. Tortun ideana on korvata luumuhillo mutakakkutaikinalla. Ensimmäisellä testikerralla Tuominen paistoi mutakakkutaikinan suoraan tortun päälle, mutta se levisi liikaa uunissa.
”Vaikka maku oli varsin hyvä, mutakakkuun ei jäänyt sille ominaista hieman raakaa koostumusta”, Tuominen summaa.
Toisella kerralla Tuominen jäädytti taikinan ensin yön yli pakkasessa. Tämä ratkaisi ongelman! Tuominen vinkkaa myös, että tortut kannattaa taitella kukan muotoon, jotta taikina pysyy hyvin tortun päällä. Uunin jälkeen mutakakkutortut viimeistellään kermavaahdolla ja nonparelleilla.
”Kermavaahto ja nonparellit lisätään päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Näin varmistat, että tortuista tulee herkullisen lisäksi näyttäviä. Kermavaahdon kanssa ei tarvitse säästellä!”
Mutakakkutaikina on helppo tehdä. Jos teet kymmenen torttua, puolikaskin taikina riittää. Kun olet jäädyttänyt taikinan, voit helposti nostaa sitä lusikalla torttujen päälle.
