Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kastike, joka vei kielen

”Kastike on niin hyvää, että tekisi mieli laittaa sitä kaurapuuronkin päälle” – korealaisesta uunikirjolohesta tuli hetkessä luottoreseptini

Kotikeittiöiden klassikko, uunilohi, saa uutta makua tulisen raikkaasta marinadista. Ei haittaa, jos marinadikastiketta jää yli, sillä kastikkeella voi valella myös uunikasvikset, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt

5.3.2025

Kun vuosi sitten kokkasin ensi kertaa korealaista uunikirjolohta ruokatoimittajamme Mari Harjulan reseptillä, en arvannut, että siitä tulee uusi suosikkini.

Syitä on kolme. Ensinnäkin rakastan lohta, ja lohi maistuu myös lapsille. Toiseksi, resepti on todella helppo. Kolmas ja tärkein seikka on se, että korealaisen uunikirjolohen marinadi on aivan superherkullinen. Teen sitä usein tarkoituksella tuplamäärän, jotta marinadia riittää kasviksillekin. Inkiväärin, tulisen gochujang-tahnan ja limen maustama kastike on niin hyvää, että tekisi melkein mieli laittaa sitä kaurapuuronkin päälle.

Alkuperäisessä ohjeessa lohi tarjotaan paksoin ja nuudelien kanssa. Annos on todella hyvä, suosittelen! Mutta koska paksoita ei usein löydy jääkaapistani, varioin reseptiä saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Saatan laittaa samalle pellille lohen kanssa esimerkiksi parsakaalin nuppuja tai varsiparsakaalia. Myös paprika sopii mainiosti. Jos keitän kaveriksi vielä nuudeleita, pyöräytän ne pellin kautta lautaselle. Ah, minkä makukylvyn ne saavatkaan!

Jos keitän kaveriksi vielä nuudeleita, pyöräytän ne pellin kautta lautaselle. Ah, minkä makukylvyn ne saavatkaan!

Myös marinadin aineksia voi varioida. Jos kotona ei ole kevätsipulia, purjo toimii tuuraajana. Kerran unohdin vahingossa seesaminsiemenet, mutta oli oikein makoisaa ilmankin. Paahdettu seesamiöljy tuo kivan säväyksen, mutta jos se olisi lopussa, lorauttaisin huoletta joukkoon tavallista rypsiöljyä.

Lohen voi paistaa uunissa kokonaisena tai paloina. Suosin usein jälkimmäistä tapaa, koska näin lohi kypsyy hieman nopeammin. Ja mikä tärkeintä, saan eroteltua lohen annospaloiksi. Vaikka marinadi on ihanaa, kuopus ei ole sitä vielä suostunut maistamaan. Hän siis saa lohipalansa tavalliseen tyyliin vain suolalla maustettuna.

korealainen uunikirjolohi ja parsakaalia
Kasvikset ja kalat paistuvat kätevästi samalla pellillä.

Jos mietit, raaskitko ostaa gochujang-tahnan vain tätä ruokaa varten, älä epäröi enää. Teet korealaista uunikirjolohta varmasti toistekin, ja gochujangia tarvitaan monessa muussakin mainiossa ohjeessa. Kokeile esimerkiksi Chocochili-bloggaaja Elina Innasen nuudelisalaattia, gochujang-broilerinkoipia, korealaista kaalikeittoa tai kuvittaja Sanna Manderin lanttupataa, joka saa säväyksen gochujang-tahnasta.

Kehumani korealaisen uunilohen reseptin löydät tästä alta.

Jenny Brandt on Viherpiha- ja Maku-lehtien päätoimittaja

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt