"Jääkaapin järjestys säilyy, kun muutat ostostottumuksiasi", sanoo ammattijärjestäjä – 6 käytännön vinkkiä onnistumiseen
Sisustus
"Jääkaapin järjestys säilyy, kun muutat ostostottumuksiasi", sanoo ammattijärjestäjä – 6 käytännön vinkkiä onnistumiseen
Kaikki voileivän päälliset omaan laatikkoonsa, teemapäivät ruoille ja tähteet käyttöön tehokkaammin. Ammattijärjestäjä Laura Holmström antaa 6 vinkkiä, joiden avulla jääkaapin järjestys muuttuu toiveesta todeksi.
12.6.2018
 |
Meillä kotona

Joskus tuntuu, että jääkaapin perukoilla voisi lojua kokonainen hirvi, eikä kukaan löytäisi sitä. Kuulostaako tutulta?

Sarjassamme "kysy ammattijärjestäjältä" lukijamme kertoo, että heillä lapsiperheessä kertyy jääkaappiin jatkuvasti kaikkea pilaantuvaa. Lukija kaipaa vinkkejä, miten saisi jääkaapin pidettyä siistinä.

Ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo, miten jääkaappi on mahdollista pitää siistinä ja järjestyksessä:

1. Suunnittele viikon ruokalista

Ruokahävikkiä helpottaa se, kun tiedetään valmiiksi kullekin päivälle sopivat ruoat. Samalla jääkaappi pysyy siistimpänä. Koko perheen kanssa on hauskaa suunnitella lemppariruokia ja antaa vaikka lasten joskus toteuttaa ruokalistaa. Jos kaipaat ideoita, selaile vaikkapa sivustomme arkiruokaohjeita.

Jos suunnittelu tuntuu vaikealta, viikon voi teemottaa vaikka valmiiksi kullekin päivälle vaikkapa näin:

  • maanantai on aina keittopäivä
  • tiistaisin syödään kastiketta
  • keskiviikkona on uuniruokaa
  • torstaina on hernekeittopäivä tai edellisten päivien tähteistä tehdään vaikka munakas tai wokki
  • perjantai on pastapäivä
  • lauantaina tehdään koko perheen lemppariruokia
  • sunnuntai on vapaavalintainen tai silloin tehdään jotain spesiaalia

2. Keskitä kauppareissut ja tee ostoslistat

Keskitä kiireisessä arjessa kauppareissu yhdelle tai kahdelle päivälle. Samalla vältyt virheostoilta. Valitse itsellesi tai perheellesi sopiva hetki kaupassa käyntiin. Käytä apuna listoja. Jos kyseessä on tuttu kauppa, voi ostoslistan kirjoittaa reitin mukaan, jonka kuljet kaupassa. Järjestyksestä on hyötyä: säästät aikaa, kun et poukkoile turhaan eri tuotteiden välillä. Huolehdi myös, että olet kylläinen kauppaan mennessä. Näin vältyt täyttämästä jääkaappia heräteostoksilla. Tee pääraaka-aineostokset isommalla kauppareissulla ja täydennä tarvittaessa myöhemmin viikolla.

Menetkö kauppaan lasten kanssa? Hauska ostoslista voi syntyä myös aakkostamalla: perheen pienimmät saadaan kivasti mukaan touhuun.

Jos paikkakunnallasi toimii kauppakassipalvelu, testaa sitä. Se on takuuvarma keino olla tekemättä turhia heräteostoksia.

3. Vältä ylimääräisiä kauppakäyntejä

Tuskin kukaan muistaa aivan kaikkea, mitä jääkaappi pitää sisällään. Muistin virkistämiseksi voi ottaa kuvan jääkaapin sisällöstä ja tarkistaa kaupassa: ”ai niin, meillä on tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia, tänään on vain täydennyspäivä." Muut perheenjäsenet voivat myös auttaa ottamalla kännykkäkuvan, jos tarve vaatii.

4. Sopikaa, kuka laittaa ruokaa ja milloin

Jääkaappiin kertyy pilaantuvia aineksia, kun suunnitelmat eivät ole selkeät ja jokin ruoka jää laittamatta. Pohtikaa selkeät vuorot: kuka teillä tykkää valmistaa ruokaa? Kenen bravuuri ovat keitot tai kastikkeet? Suureen kattilaan voi tehdä niin ison satsin, että siitä riittää vaikka seuraavankin viikon ruoaksi. Käytä hyväksi pakastinta.

Jääkaappiin varta vasten suunnitellut laatikot ovat käteviä, sillä niiden puhdistaminen on helppoa. Nämä laatikot ovat Orthexin.

5. Hanki jääkaappiin laatikot

Vältä muovipussien käyttöä jääkaapissa. Käytä mieluummin laatikoita.

Laatikoiden nimeäminen helpottaa koko perheen ruokaruljanssia. Nimeämiseen voi käyttää Dymoa tai vaikkapa laastariteippiä (haavateippi pysyy lujasti kiinni laatikon kyljessä) ja kirjoittaa sisällön siihen permanenttitussilla. Monella valmistajalla on nykyään myös jääkaapin kestävää pakasteteippiä, jota myyvät esimerkiksi esimerkiksi Prisma ja Clas Ohlson.

Sijoita välipalatuotteet eli ainakin voileivän valmistukseen käytettävät ainekset omaan laatikkoon, jolloin tarvikelaatikko toimii perheen pienimpienkin kanssa.

Laatikoissa kaiken palautus paikalleen on helpompaa eikä jääkaapissa vallitse kaaos.

6. Hyödynnä tähteet tehokkaammin

Usein jääkaappiin kertyy pilaantuvaa ruokaa, kun sinne jää edellisten päivien ruokajäämiä: perunoita, laatikkoruokaa tai lihaa, kanaa, kalaa, palkokasveja, vihanneksia tai vastaavia. Näistä voit koota helposti maittavan munakkaan (katso 10 munakasvinkkiä tästä jutusta) tai wokkiannoksen (tee vaikka broileriwokki tai nakkiwokki). Muita hyviä tähderuokia löydät tästä jutusta.

Ruoantähdeiden hyödyntämisestä voi tehdä miellyttävän kokemuksen, kun ajattelet, että jääkaappi pysyy puhtaampana, säästät rahaa ja tiedät, mitä jääkaappi oikeasti sisältää.

Ruoantähteet jääkaappiin – lyhyt muistilista 

  • Ylijääneiden ruokien säilyttäminen ja jalostaminen uusiksi aterioiksi vaatii viitseliäisyyttä, mutta säästää aikaa, rahaa, luonnonvaroja ja biojätepusseja.
  • Pakkaa ylijäänyt ruoka heti säilytysrasioihin. Näin ruoka jäähtyy nopeammin ja säilyy paremmin.
  • Talvella ruoan voi jäähdyttää ulkona, lämpimillä ilmoilla tiskialtaassa kylmävesihauteessa. Ruoka ei kuitenkaan ehdi pilaantua, vaikka sen antaisi jäähtyä huoneenlämmössä.
  • Sulje rasia ja siirrä se, vaikka hieman haaleanakin, jääkaappiin.
  • Tarkista jääkaapin lämpötila ajoittain. Sopiva astemäärä on +2–6.
  • Tee tasaisin väliajoin jääkaappi-inventaario. Käytä vanhenemassa olevat tuotteet ja sovella ruokaohjeita sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy.

Paras jääkaappirasia...

  • On läpinäkyvä. Kun rasiasta näkee yhdellä silmäyksellä mitä se sisältää, ruoka ei unohdu kaapin uumeniin.
  • Kestää mikron ja astianpesukoneen.
  • On helposti suljettava ja avattava, mutta riittävän tiivis.
  • On monikäyttöinen eli niin siisti, että rasian voi nostaa parempaankin kattaukseen myös tarjoiluastiaksi

Lasiset jääkaappirasiat

+ Kestävät hyvin mikroaaltouunissa lämmityksen ja astianpesukoneessa pesun.

+ Ovat siistejä ja sopivat myös tarjoiluastioiksi.

– Lasi painaa enemmän kuin muovi ja hajoaa helposti.

– Lasiastiat ovat huonosti pinottavia.  

Muoviset jääkaappirasiat

+ Ovat kevyitä ja kestäviä.

+ Kestävät hyvin mikroaaltouunissa lämmityksen.

+ Ovat usein helposti pinottavia.

– Pakastus- ja lounasrasiat ovat tavallisesti sameaa muovia, joten rasian sisältö täytyy tarkistaa kantta raottamalla.

– Kirkkaat, kovamuoviset jääkaappirasiat eivät kestä astianpesukoneen alatason lämpötiloja. Rasiat kannattaa pestä koneen ylätasolla.  

Silikonikannet

+ Korvaavat mainiosti tuorekelmun. Kansilla voi sulkea lähes minkä tahansa sekoituskulhon, kattilan, juomalasin, kupin tai purkin.

+ Kansi imeytyy astian reunoja vasten niin, että jääkaapin muut aromit eivät pääse säilytettävään ruokaan.

+ Silikonikannet vievät vähän säilytystilaa.

+ Kannet voi pestä astianpesukoneessa.

– Kannen päälle ei voi tukevasti pinota muita astioita.

Muokattu 22.9.2021 klo 9.10: Poistettu tieto siitä, että hajonneet lasiastiat on helppo kierrättää. Lasinkeräys on tarkoitettu ainoastaan pulloille ja purkeille eli lasipakkauksille, koska erilaiset lasitavarat ovat kemialliselta koostumukseltaan ja sulamispisteeltään erilaisia. Lue lisää kinkkisten jätteiden lajittelusta täältä.

1 kommentti