Tiesitkö, ettei juomalasi kuulu lasinkeräykseen? Onko rypistystesti tuttu? Näin lajittelet kinkkiset jätteet!
Sisustus
Tiesitkö, ettei juomalasi kuulu lasinkeräykseen? Onko rypistystesti tuttu? Näin lajittelet kinkkiset jätteet!
Jätteiden lajittelu on joskus hankalaa. Kokosimme listan, jonka avulla kierrätät kinkkisimmätkin roskat oikein!
Julkaistu 24.8.2021
Kotivinkki

Jätteiden lajittelu – osaatko kierrättää oikein?

Sähköjohdot ja laturit

Elektroniikka- ja sähköromut kerääntyvät helposti kellarikomeroihin, koska niiden lajittelu tuntuu hankalalta. Käytöstä poistetut sähkötarvikkeet, sähköjohdot ja laturit tulisi viedä jäteasemille tai palauttaa esimerkiksi niitä myyviin liikkeisiin.

Tyhjä hiuslakkapullo

Hiuslakkapullot ja muut metalliset kosmetiikkasuihkeet, minne ne kuuluvat? Älä turhaan vie niitä vaaralliseen jätteeseen, vaan täysin tyhjinä ja paineettomina metallinkeräysastiaan.

Sipsipussit ja kahvipaketit

Sipsipusseissa ja kahvipaketeissa on käytetty usein muovin lisäksi myös muita materiaaleja. Tee pussille rypistystesti. Rypistä pakkausta kädessäsi: jos se palautuu suurin piirtein entiselleen, pakkaus kelpaa muovinkeräykseen. Jos pakkaus jää ruttuun, se on todennäköisesti metallia. Laita epäselvät tapaukset sekajätteeseen.

Biopussit

Biohajoava muovipakkaus ei kuulu muovikeräykseen vaan nimenomaan biojätteeseen. Biohajoava pakkaus voi pilata tavallisen muovierän.

Hyväkuntoiset vaatteet voi lahjoittaa kierrätyskeskuksille ja vastaaville toimijoille. Älä kuitenkaan lahjoita rikkinäisiä tai likaisia vaatteita.

Rikkinäiset vaatteet

Tekstiilejä voi laittaa energia- ja sekajätteeseen. Esimerkiksi UFF ja kierrätyskeskukset ottavat vastaan hyväkuntoisia vaatteita, mutta rikkinäisten tekstiilien kierrätys on hankalaa. Tällä hetkellä niitä voi pääkaupunkiseudulla viedä Sortti-asemille, kunhan tarkistaa, että vaatteet eivät ole kosteita tai homeessa. Tulevaisuudessa tekstiilien keräyspaikkoja lisätään.

Juomalasit ja posliiniastiat

Lasinkeräys on tarkoitettu ainoastaan pulloille ja purkeille eli lasipakkauksille. Sen sijaan erilaiset lasi­esineet, kuten juomalasit tai kahvinkeittimen pannut, eivät sinne kuulu. Erilaiset lasitavarat ovat kemialliselta koostumukseltaan ja sulamispisteeltään erilaisia. Siksi juomalasi kuuluu sekajätteeseen, samoin keramiikka. Hyväkuntoisia lasi- ja keramiikka-astioita voit toki myös lahjoittaa eteenpäin.

Eriväriset paperikassit

Paperikassit ja paperiset leipäpussit eivät kuulu paperinkeräykseen, vaikka nimen perusteella niin voisi päätellä. Sen sijaan ne laitetaan kartonkiastiaan. Paperinkeräys on sen sijaan tarkoitettu esimerkiksi lehdille, mainoksille ja tulosteille. Ja nyt tarkkana: valkoisen paperikassin voi lehdillä ja mainoksilla täytettynä laittaa paperinkeräykseen, mutta ruskeakuituinen kassi ei sinne kuulu.

Eri kunnissa ja kaupungeissa voi olla erilaisia ohjeita jätteiden lajitteluun. Tarkista siis yksityiskohdat oman alueesi jätehuollosta.

1 kommentti