Pelasta rikki kuluneet sukat – näin parsiminen onnistuu ammattilaisen neuvoilla
Tee itse
Pelasta rikki kuluneet sukat – näin parsiminen onnistuu ammattilaisen neuvoilla
Parsiminen antaa rakkaalle vaatteelle lisää käyttöaikaa. Parsimistekniikoita on monia: voit tehdä paikasta huomaamattoman tai korostaa sitä. Taito Varsinais-Suomen erikoisneuvoja Elina Helmisen vinkit sopivat niin sukkien kuin muidenkin vaatekappaleiden parsimiseen.
22.1.2021
 |
Kotivinkki

1. Varaa oikeat välineet

Tarvitset saksien ja parsinlangan lisäksi sekä teräväkärkisen että tylpän, tarpeeksi isosilmäisen neulan. Myös puisesta parsinsienestä on iloa. Sieni pujotetaan neuleen sisään reiän kohdalle ja parsitaan sitä vasten.

2. Valitse sopiva lanka

Valitse samanpaksuista tai sukkia parsittaessa hieman ohuempaa lankaa kuin mistä paikattava vaatekappale on neulottu. Parsi villasukat villalangalla ja puuvillasukat puuvillalangalla. Jos haluat huomaamattoman paikan, pitäydy samanvärisessä langassa.

3. Vahvista kulumaa

Paikasta tulee aina kestävämpi, jos varsinaista reikää ei ole vielä päässyt syntymään. Isot reiät ja villasukat parsitaan poimimalla aluksi kaikki karanneet silmukat reiän ympäriltä apulangalla haltuun, jotta vaate ei pääse ratkeamaan lisää. Vasta sitten päälle parsitaan tai ommellaan paikka.

Taitoliitto valitsi parsimisen ja paikkaamisen vuoden 2021 käsityötekniikaksi. Kuvat: Taitoliitto/Kapina Oy.

4. Paikkaa huomaamattomasti

Paikkaustekniikoita on monia. Ristikkopaikkauksessa reiän päälle pujotellaan paikkalangalla ristikko. Vielä huomaamattomamman paikan voi tehdä silmukoita jäljentäen tai neulosta nurjalta puolelta vahvistaen. Lisäksi paikan voi neuloa suoraan reiän päälle.

5. Ilottele yksityiskohdilla

Korosta paikkaa häivyttämisen sijaan ja tee siitä uniikki yksityiskohta vaatekappaleeseen. Visible mending eli näkyvä paikkaaminen on suosittu käsityötrendi maailmalla. Valitse värikästä lankaa ja parsi sukkaan iloinen tilkku tai virkkaa villapaitaan hauska paikkalappu.

6. Vältä muhkurat

Esimerkiksi juuri sukkaa paikatessa paikasta saattaa helposti tulla turhan kireä. Parsinsieni venyttää villasukkaa sopivasti parsittaessa. Lisäksi myös langan ja tekniikan valitseminen on tärkeää. Sukan pohjaa ei kannata paikata kovin paksulla langalla, sillä muuten paikka saattaa tuntua kuhmuraiselta jalan alla.

Kommentoi »