
Toiset yrtit säilyvät terhakkaina pitkään, toiset nuupahtavat nopeasti. Herkkähipiäiset ruukkuyrtit, kuten basilika ja rucola, eivät kestä kylmää ja kuivaa. Ne kannattaa säilyttää huoneenlämmössä astiassa, jonka pohjalla on tilkka vettä. Tilli, persilja ja muut pehmeävartiset yrtit säilyvät parhaiten vesilasissa jääkaapin ylähyllyllä tai kosteaan liinaan käärittynä vihanneslokerossa.
Jos yrtit ovat nuupahtaneet, testaa tätä pelastuskikkaa: Pane yrtit muovipussiin, sumuta sisälle hieman vettä ja pyöräytä pussiin ilmaa. Sido pussi ja sujauta se vihanneslokeroon. Kaupan ruukkuyrttien elämää voit kokeilla jatkaa istuttamalla ne multaan isompaan ruukkuun valoisalle ikkunalle tai parvekkeelle. Voit myös istuttaa pieniä pistokkaita esimerkiksi persiljasta ja mintuista.
Näin hyödynnät yrtit viimeistä lehteä myöten
1. Tiivistetty maku
Kuivaa yrtit tiheän ritilän tai talouspaperin päällä ohuena kerroksena tai nippuna ilmavassa, varjoisassa paikassa. Tai kokeile mikrokuivatusta: Levitä yrtit talouspaperiarkkien väliin, käynnistä mikro 20 sekunniksi. Avaa luukku ja anna kosteuden haihtua. Jatka 10 sekunnin jaksoissa, kunnes yrtit ovat kuivia.
2. Vihreät tahnat
Simppelin yrttitahnan kaava kuuluu näin: 0,5 l yrttejä, 1–2 dl mietoa öljyä ja ripaus suolaa. Mausta tahnalla risotto, hummus tai salaatinkastike. Tai kokeile perulaista aji verdeä: Surauta korianteria ja muita yrttejä valkosipulin, jalapenojen, limenmehun, majoneesin ja parmesaaniraasteen kera tahnaksi. Tarjoa paistetun kalan, grillilihan tai tacojen kanssa.
3. Talon yrttisuola
Tee maustesuola jämäyrteistä ja suolasta. Rosmariini, timjami, salvia ja oregano ovat upea ranskalainen klassikkoyhdistelmä, mutta hävikkikeittiön yrttiseos sekoitetaan ”mitä nyt sattuu olemaan” -taktiikalla. Jauha blenderissä saman verran yrttejä ja karkeaa merisuolaa hienorakeiseksi, levitä pellille ja kuivata huoneenlämmössä 2–4 päivää, välillä sekoittaen.
4. Veikeät makupalat
Hienonna yrtit jääpalamuotiin, kaada päälle oliiviöljyä tai kasvislientä ja pakasta. Lisää palat jäisinä paistoksiin, kastikkeisiin tai keittoihin. Lehtiyrtit, kuten persiljan ja tillin, voit hienontaa ja pakastaa sellaisenaan pakasterasiassa tai -pussissa. Käytä yrttisilppu lämpimiin ruokiin suoraan pakastimesta.
5. Värikkäät voit
Sekoita monien makujen maustevoi eri yrttejä yhdistelemällä. Lisää pehmeään voihin hienonnettua rosmariinia ja basilikaa, tilliä ja minttua, timjamia ja sitruunamelissaa tai ruohosipulia ja salviaa. Muotoile voi pötköksi leivinpaperin väliin, jähmetä jääkaapissa ja pakasta napeiksi leikattuna. Käytä maustevoina, levitteenä tai ruoanlaitossa.