Viherpiha

Vinkit yrttien säilöntään



Vinkit yrttien säilöntään

Lehtevät yrtit on helpointa säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Voit käyttää tuoreita yrttejä myös hillojen ja säilykkeiden mausteena. Kurkkaa vinkit, joilla yrttien säilöntä onnistuu varmasti.
Teksti Anne Joutsenlahti-Lankinen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kerää yrttien säilöntää varten terveitä ja puhtaita, raikkaan vihreitä lehtiä ja versoja. Katkaise varret mieluiten aamupäivällä ennen päivän kuuminta hetkeä tai pilvisellä säällä. Versot voi huuhtaista nopeasti kylmällä vedellä, minkä jälkeen ne taputellaan heti kuiviksi. Nuoret, pehmeät versot hyödynnetään kokonaan. Puutuneita, kovia varsia ei tarvitse käyttää, vaan lehdet ja kukat voi riipiä irti varsista.

Yrttien säilöntä pakastamalla

Pakastaminen on helpoin tapa säilöä lehtiyrttejä. Puhtaat lehdet silputaan pieniin rasioihin. Voit pakastaa kerta-annoksia sekoittamalla silppua veteen jääpalalokerikkoon. Silputtuja yrttejä voi pakastaa myös oliiviöljyn tai kasvisliemen kanssa.

Öljyissä yrttien hienot aromit pääsevät oikeuksiinsa ja säilyvät. Pakastekuutioita on helppo käyttää talven aikana ruoanlaitossa.

Yrttien säilöntä kuivaamalla

Kuivaa yrtit ripustamalla yrttinippu roikkumaan narulle alassuin valolta suojaisaan, kuivaan ja ilmavaan paikkaan. Yrtit voi asetella myös talouspaperin päälle ohuena kerroksena.

Voit kuivata yrttejä myös uunissa tai jopa mikroaaltouunissa. Mikroaaltouunissa kuivaaminen sujuu nopeasti. Mikroaaltouunissa kuivaaminen säilyttää hyvin yrttien värit, mutta ole valppaana, jotta yrtit eivät kuivu liikaa. Levitä yrtit ensin talouspaperille, laita toinen arkki päälle ja käynnistä mikroaaltouuni aluksi 20 sekunniksi. Avaa luukku ja anna kosteuden haihtua. Jos yrtit eivät ole vielä kuivia, jatka muutamassa 10 sekunnin jaksossa.

Pikakuivatus onnistuu helposti mikrossa. Homma vain vaatii valppautta, sillä yrtit kärähtävät helposti. Kuivaa yrtit, silppua ja sekoita ruoka-, himalajan tai merisuolan joukkoon. Suolaan sopivat esimerkiksi rosmariini, lipstikka, timjami ja basilika. Sokeria voi maustaa laventelilla, mintulla ja sitruunaverbenalla.

Kuivattujen yrttien säilytys ja käyttö

Säilytä kuivatut yrtit tiiviissä lasipurkissa valolta suojattuna. Tee kuivatuista yrteistä omia yrttimausteseoksia tai lisää yrttejä suolan joukkoon yrttisuolaksi. Käytä kuivattuja yrttejä myös teenä

Yrttiöljyyn tai -etikkaan ei paljon yrttejä tarvita. Oksa tai pari suosikkiyrtistäsi aateloi tavallisen öljyn ja viinietikan aromikkaaksi. Kokeile erityisesti laventelia, rosmariinia, timjamia ja salviaa.

Eri yrttien säilöntä

Basilika

Basilika on paras pakastaa lehtisilppuna rasioissa tai jääkuutioissa. Yksittäisiä lehtiä voi kuivata jopa huoneenlämmössä talouspaperin päällä.

Timjami

Timjamin nuoria, pehmeitä latvoja pakastetaan sellaisenaan. Kasvin lehtiä voi myös kuivata ja niistä voi valmistaa yrttiöljyä.

Sitruunamelissa

Sitruunamelissa kerätään kuivattavaksi juuri ennen kukintaa, jolloin maku on parhaimmillaan. Lehdet on myös helppo pakastaa pienissä pusseissa.

Minttu

Viherminttu sopii sekä kuivattavaksi että pakastettavaksi. Säilöttävät lehdet kerätään juuri ennen kukintaa ja irrotetaan varsistaan.

Korianteri

Korianterin nuoria, kauniin vihreitä lehtiä poimitaan koko kasvukauden. Siemenet kerätään, kun kukkavarret ruskettuvat.

Kehäkukka

Kehäkukan kukkasatoa kerätään kuivattavaksi. Terälehdet kuivataan ja käytetään antamaan väriä ruokiin, leivonnaisiin ja öljyihin.

Rosmariini

Rosmariini säilyttää voimakkaan arominsa kuivattunakin.Yksittäisiä lehtiä voi kuivata talvikäyttöön tai niistä voi tehdä yrttiöljyä.

Salvia

Salvian lehdet sopivat pakastettavaksi sellaisenaan tai silputtuina. Salviaa voi myös kuivattaa, mutta lehtien väri saattaa muuttua ja aromi heikentyä.

Monet yrtit voi myös talvettaa keittiön ikkunalla ruukuissa. Kokeile esimerkiksi rosmariinia, timjamia, ja basilikan kestävää, pensasmaista Magic Blue -lajiketta.
Julkaistu: 9.8.2016