
Kerää yrttien säilöntää varten terveitä ja puhtaita, raikkaan vihreitä lehtiä ja versoja. Katkaise varret mieluiten aamupäivällä ennen päivän kuuminta hetkeä tai pilvisellä säällä. Versot voi huuhtaista nopeasti kylmällä vedellä, minkä jälkeen ne taputellaan heti kuiviksi. Nuoret, pehmeät versot hyödynnetään kokonaan. Puutuneita, kovia varsia ei tarvitse käyttää, vaan lehdet ja kukat voi riipiä irti varsista.
Yrttien säilöntä pakastamalla
Pakastaminen on helpoin tapa säilöä lehtiyrttejä. Puhtaat lehdet silputaan pieniin rasioihin. Voit pakastaa kerta-annoksia sekoittamalla silppua veteen jääpalalokerikkoon. Silputtuja yrttejä voi pakastaa myös oliiviöljyn tai kasvisliemen kanssa.
Yrttien säilöntä kuivaamalla
Kuivaa yrtit ripustamalla yrttinippu roikkumaan narulle alassuin valolta suojaisaan, kuivaan ja ilmavaan paikkaan. Yrtit voi asetella myös talouspaperin päälle ohuena kerroksena.
Voit kuivata yrttejä myös uunissa tai jopa mikroaaltouunissa. Mikroaaltouunissa kuivaaminen sujuu nopeasti. Mikroaaltouunissa kuivaaminen säilyttää hyvin yrttien värit, mutta ole valppaana, jotta yrtit eivät kuivu liikaa. Levitä yrtit ensin talouspaperille, laita toinen arkki päälle ja käynnistä mikroaaltouuni aluksi 20 sekunniksi. Avaa luukku ja anna kosteuden haihtua. Jos yrtit eivät ole vielä kuivia, jatka muutamassa 10 sekunnin jaksossa.
Kuivattujen yrttien säilytys ja käyttö
Säilytä kuivatut yrtit tiiviissä lasipurkissa valolta suojattuna. Tee kuivatuista yrteistä omia yrttimausteseoksia tai lisää yrttejä suolan joukkoon yrttisuolaksi. Käytä kuivattuja yrttejä myös teenä
Eri yrttien säilöntä
Basilika
Basilika on paras pakastaa lehtisilppuna rasioissa tai jääkuutioissa. Yksittäisiä lehtiä voi kuivata jopa huoneenlämmössä talouspaperin päällä.
Timjami
Timjamin nuoria, pehmeitä latvoja pakastetaan sellaisenaan. Kasvin lehtiä voi myös kuivata ja niistä voi valmistaa yrttiöljyä.
Sitruunamelissa
Sitruunamelissa kerätään kuivattavaksi juuri ennen kukintaa, jolloin maku on parhaimmillaan. Lehdet on myös helppo pakastaa pienissä pusseissa.
Minttu
Viherminttu sopii sekä kuivattavaksi että pakastettavaksi. Säilöttävät lehdet kerätään juuri ennen kukintaa ja irrotetaan varsistaan.
Korianteri
Korianterin nuoria, kauniin vihreitä lehtiä poimitaan koko kasvukauden. Siemenet kerätään, kun kukkavarret ruskettuvat.
Kehäkukka
Kehäkukan kukkasatoa kerätään kuivattavaksi. Terälehdet kuivataan ja käytetään antamaan väriä ruokiin, leivonnaisiin ja öljyihin.
Rosmariini
Rosmariini säilyttää voimakkaan arominsa kuivattunakin.Yksittäisiä lehtiä voi kuivata talvikäyttöön tai niistä voi tehdä yrttiöljyä.
Salvia
Salvian lehdet sopivat pakastettavaksi sellaisenaan tai silputtuina. Salviaa voi myös kuivattaa, mutta lehtien väri saattaa muuttua ja aromi heikentyä.
Hyväksy evästeet
YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.
