Viherpiha

Vinkit yrttien säilöntään

Vinkit yrttien säilöntään

Lehtevät yrtit on helpointa säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Voit käyttää tuoreita yrttejä myös hillojen ja säilykkeiden mausteena.
Teksti Anne Joutsenlahti-Lankinen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Kerää säilöntää varten terveitä ja puhtaita, raikkaan vihreitä lehtiä ja versoja. Katkaise varret mieluiten aamupäivällä ennen päivän kuuminta hetkeä tai pilvisellä säällä. Versot voi huuhtaista nopeasti kylmällä vedellä, minkä jälkeen ne taputellaan heti kuiviksi. Nuoret, pehmeät versot hyödynnetään kokonaan. Puutuneita, kovia varsia ei tarvitse käyttää, vaan lehdet ja kukat voi riipiä irti varsista.

Pakastaminen on helpoin tapa säilöä lehtiyrttejä. Puhtaat lehdet silputaan pieniin rasioihin. Voit pakastaa kerta-annoksia sekoittamalla silppua veteen jääpalalokerikkoon.

Yrttejä voi kuivata pieninä nippuina narulla tai ohuena kerroksena talouspaperin päällä. Kuivatut yrtit säilyvät tiiviissä lasipurkissa valolta suojattuna.

Näin säilöt eri yrttejä

  1. Basilika on paras pakastaa lehtisilppuna rasioissa tai jääkuutioissa. Yksittäisiä lehtiä voi kuivata jopa huoneenlämmössä talouspaperin päällä.
  2. Timjamin nuoria, pehmeitä latvoja pakastetaan sellaisenaan. Kasvin lehtiä voi myös kuivata ja niistä voi valmistaa yrttiöljyä.
  3. Viherminttu sopii sekä kuivattavaksi että pakastettavaksi. Säilöttävät lehdet kerätään juuri ennen kukintaa ja irrotetaan varsistaan.
  4. Korianterin nuoria, kauniin vihreitä lehtiä poimitaan koko kasvukauden. Siemenet kerätään, kun kukkavarret ruskettuvat.
  5. Kehäkukan kukkasatoa kerätään kuivattavaksi. Terälehdet kuivataan ja käytetään antamaan väriä ruokiin, leivonnaisiin ja öljyihin.
  6. Rosmariini säilyttää voimakkaan arominsa kuivattunakin.Yksittäisiä lehtiä voi kuivata talvikäyttöön tai niistä voi tehdä yrttiöljyä.
7. Salvian lehdet sopivat pakastettavaksi sellaisenaan tai silputtuina. Salviaa voi myös kuivattaa, mutta lehtien väri saattaa muuttua ja aromi heikentyä. 8. Sitruunamelissa kerätään kuivattavaksi juuri ennen kukintaa, jolloin maku on parhaimmillaan. Lehdet on myös helppo pakastaa pienissä pusseissa.

Lue lisää:

12 vinkkiä laventelisadon käyttöön

Näin kasvatat sitruunantuoksuisia yrttejä

14 ideaa keittiöpuutarhaan

Julkaistu: 9.8.2016