
Näin keität hyvää kahvia kotona – suodatinpussiniksi + 8 muuta vinkkiä parempaan kahviin
Keitinparka saa kaikki syyt niskoilleen, kun suodatinkahvi ei maistu hyvältä. Kitkerän kahvin alku piilee usein kuitenkin liian rennossa annostelussa tai likaisessa keittimessä. Nappaa hyvät vinkit ja keitä entistä parempaa kahvia.
1. Valitse sopiva kahvipapu
Hyvän kahvin ydin piilee hyvässä raaka-aineessa. Kahvipavun laatu on isoin kahvin makuun vaikuttava tekijä. Kahvin valmistus alkaa hyvänmakuisen, omaan makuun sopivan kahvin valitsemisesta. Jos tykkäät marjaisasta kahvista, kokeile kenialaista, jos taas hedelmäisestä, testaa etiopialaista ja jos kaipaat kahviltasi suklaisuutta, valitse kuppiisi brasilialainen kahvi.
Kahvilajeja on kaksi, robusta ja arabica. Arabicassa on parhaimmillaan marjaisia, hedelmäisiä tai kukkaisia makuja, robusta on maultaan maanläheisempi ja rouheampi. Karkeiden makujen vuoksi robustapitoiset kahvit paahdetaan yleensä hyvin tummiksi, mikä peittää kahvin ominaismakuja ja lisää paahteisia ja suklaisia sävyjä.
2. Käytä tuoretta kahvia
Kahvipavun pahimmat viholliset ovat happi, valo ja lämpötilanvaihtelut. Kun kahvi jauhetaan, papu pilkkoutuu ja sen rasvat ovat paljon alttiimpia hapettumiselle. Myös aromit vapautuvat jauhettaessa. Ensimmäinen pannullinen uudesta kahvipussista maistuu aina parhaalta, sillä jauhetun suodatinkahvin laatu heikkenee jo päivässä.
Säilytä kahvi hapelta, lämmöltä ja kosteudelta suojattuna. Avattu kahvipaketti olisi hyvä käyttää viikossa. Jääkaapissa säilyttämisessä on enemmän vaaroja kuin mahdollisuuksia, sillä kahvipurkkiin voi tiivistyä kosteutta ja kahvi kastua tai tuhdin juuston tai kalan aromit voivat tartuttaa huokoiseen kahviin makua.
Kauppareissulla kannattaa kurkata paketista, että kahvisi on melko tuoretta eli parin kuukauden sisällä paahdettua.
3. Harkitse kahvimyllyä
Myllyn hankinta on paras tapa nostaa kotikahvin laatua, sillä pavut säilyttävät arominsa huomattavasti jauhetta pidempään. Kun jauhaa pavut kahviin, saa tuoreen maun kerta toisensa jälkeen. Jos et halua ostaa omaa, monissa kaupoissakin on saatavilla myllyjä, jolla voit jauhaa ostamasi pavut.
Jauhatuskarkeus tarkoittaa jauhetun kahvipurun kokoa. Suodatinjauhatus on yleisesti hieman myllyjen keskivaihetta karkeampi jauhatus. Jos kahvi valuu liian nopeasti tai maistuu vetiseltä, säädä jauhatuskarkeutta hienommalle. Jos kahvi taas valuu hyvin hitaasti tai maistuu kitkerältä ja paksulta, voi olla tarpeen säätää myllyä karkeammalle.
Myllyjä löytyy sekä nopeita sähkökäyttöisiä että käsin veivattavia malleja. Niiden hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä satoihin euroihin.

4. Pidä keitin puhtaana
Hyvää kahvia ei voi valmistaa ilman puhtaita välineitä. Pese kahvinkeittimen lasikannu joka käytön jälkeen äläkä kaada sillä vettä keittimeen. Jos kaadat veden likaisella kannulla, kierrätät kahvinrasvoja keittimen läpi ja kahvisi alkaa maistua härskiintyneelle rasvalle. Myös suodatinpussin suppilo kaipaa pesua, sillä senkin pinnoille kertyy helposti rasvaa. Keittimen pesemiseen riittävät astianpesuaine ja harja.
5. Huuhtele suodatinpussi
Kun perusasiat ovat kunnossa, on aika ottaa haltuun helppo kikka eli suodatinpaperin kastelu. Ota keittimesi suodatinsuppilo irti ja laita siihen mielellään valkaistu suodatinpaperi. Valkaistu suodatinpaperi ei päästä kahviin makuja yhtä lailla kuin valkaisematon.
Huuhtele paperi huolellisesti juoksevan veden alla niin, että paperi kastuu. Laita se sitten paikoilleen suppiloon ja mittaa kahvi. Huuhtelu hävittää pussista paperipölyn ja paperin maun, mutta se auttaa myös kahvin uuttumisessa. Kuivasta paperista vesi valuu helposti läpi vain yhdestä kohdasta, kun taas märkä paperi auttaa sitä valumaan tasaisesti.

6. Mittaa huolella
Hyvä kahvi ei synny pelkästään rakkaudesta kahviin vaan myös mittaamiseen. Hyvä peruskaava kahvin ja veden suhteelle on 60 grammaa kahvia per litra vettä tai toisin sanoen 6 grammaa per desi.
Parasta olisi mitata kahvijauhe vaa’alla. Silmät nimittäin valehtelevat, vaaka ei. Käytä keittiövaakaa, jos sinulla on sellainen. Jos silti annostelet kahvia vaa’an sijaan mitalla, niin tee se pyyhkäisemällä jokainen mitta tasaiseksi pussia vasten. Käytä mielellään keittimen omaa mittaa.
Vinkki!
Tavallinen kahvinkeitin uuttaa kahvin yleensä parhaiten, kun keität sillä noin puolet sen kapasiteetista. Minimi- tai maksimimäärä ei yleensä ole keittimelle optimaalinen.
7. Käytä kylmää vettä
Kaada keittimeen kylmää vettä. Hyvä kahvinkeitin kuumentaa veden tarpeeksi kuumaksi, suodattaa veden kahvin läpi tarpeeksi hitaasti ja kastelee kaikki kahvinporot. Veden tulee olla tarpeeksi kuumaa, 90–96-asteista, jotta se uuttuu kunnolla. Tehoton keitin saattaa päästää liian viileän veden nopeasti purujen läpi.
8. Sekoita sumppia
Toinen niksi piilee sekoittamisessa. Useimmissa keittimissä voit ottaa suodatinsuppilon kannen pois, sillä se ei vaikuta keittimen toimintaan. Kun vesi alkaa valua, ota lusikka kauniiseen käteen ja kääntele kahvinporoja varovasti. Tämä ehkäisee sitä, että vesi lorahtaisi läpi yhdestä kohdasta ja jättäisi kastelematta ja uuttamasta osan kahvista.
Sekoita kahvia lusikalla myös ennen tarjoilua. Kahvi uuttuu kerroksittain, joten ilman sekoitusta kupposet maistuvat erilaiselta.

9. Nauti tuoreeltaan
Kahvi kannattaa nauttia heti keittämisen jälkeen, silloin se on parasta. Jos et juo kahviasi saman tien, kaada se termospulloon äläkä jätä sitä kitkeröitymään kannuun keittimen lämpölevyn päälle. Maistele kahvia eri lämpötiloissa. Kylmässä kahvissa korostuvat niin sanotut virhemaut. Jos siis kahvi on kylmänäkin hyvää, olet onnistunut täydellisesti.
Vinkki!
Keitä kahvia sen verran kuin tarvitset. Jos kahvipannun pohjalle silti jää liru, älä toki kaada sitä pois. Voit hyödyntää jämän esimerkiksi puuron nesteenä, mokkapaloissa, sämpylöissä, smoothien nesteenä tai jäädyttää sen kahvijääpaloiksi drinkkejä tai kylmiä kahveja varten.
Kahvinporoillekin löytyy monenlaista hyötykäyttöä. Voit levittää kahvinporoja huonekasvien juurelle lannoitteeksi. Muista kuitenkin kohtuus, sillä poro on hapanta. Kahvinporot keräävät jääkaapista epämiellyttäviä hajuja ja niitä voi hieroa myös sipulin tuoksuisiin käsiin. Poroja voi hyödyntää myös pinttyneiden kattiloiden hankaamisessa. Kokeile lisäksi sekoittaa poroja ruokaöljyyn ja saat vartalolle sopivan kuorintavoiteen.
Lähteet: Hanna-Maria Huhtonen: Kahvista ja sen uuttamisesta, Petri Nieminen ja Terho Puustinen: Kahvi. Suuri suomalainen intohimo. Samuli Parkkinen ja Jarno Peräkylä: Cappuzine-podcast