Hormin ja tulisijan paloturvallisuus
Rakenna ja remontoi
Hormin ja tulisijan paloturvallisuus
Vanhan hormin tai tulisijan korjauksen arvioinnissa kannattaa turvautua ammattilaisiin. Säännöllinen nuohous vaikuttaa oleellisesti tulisijojen paloturvallisuuteen.

- Jos vanhan tulisijan tai savuhormin turvallisuus epäilyttää, kutsu nuohooja paikalle. Nuohoojan tulee ilmoittaa puutteista ja vioista palotarkastajalle, joka puolestaan antaa korjausmääräyksen ja tekee jälkitarkastuksen.
- Onko vanha hormi korjattavissa vai pitääkö tehdä uusi, sen paljastaa kuntoselvitys ja korjausarviointi. Asiantuntijoita ovat hormisuunnittelijat, nuohoojat ja paloviranomaiset. Jos silmämääräisentarkastelun pohjalta epäillään vuotoja, tehdään savu- tai tiiveyskoe.
- Silloin kun puretun tulisijan tai hormin tilalle aiotaan muurata uusi, vaaditaan kunnasta riippuen rakennus- tai toimenpidelupa ja mahdollisesti myös käyttöönottotarkastus. Työlle voidaan edellyttää lisäksi vastaavaa työnjohtajaa, joka varaa palotarkastuksen ennen rakennuksen käyttöönottoa.
- Muurattu hormi voidaan kunnostaa monin tavoin. Puu-uunille käy vuoraus tai tiivistysvalu tulenkestävällä erikoismassalla. Putkitus eli haponkestävä sisäpiippu (taipuisa tai jäykkä) soveltuu öljylämmitykselle ja usein myös puu-uunille. Putken poikkialan on oltava tulisijakohtaisesti oikea häkä-, noki- ja veto-ongelmien torjumiseksi. Putken ja hormin väli eristetään palovillalla tai vermikuliitilla. Uusin tapa on sukitus, jolloin hormiin asennettu erikoisletku paisutetaan hormin seinämiin.
- Jos muuratun hormin yläosa on rapautunut, rakennetta puretaan kovaan kiveen asti ja hormi muurataan siitä alkaen uudestaan. Vesikaton alapuolisia pikkuhalkeamia voidaan korjata piikkaamalla niitä auki 20 millin syvyyteen ja täyttämällä v-roilo joko tulenkestävällä massalla tai muuraussementtilaastilla.
- Vakituisesti asutuissa taloissa tulisijat ja hormit on nuohottava vuosittain, mutta kesäasunnoissa vain joka kolmas vuosi. Nuohoaminen on voitava tehdä esteettömästi. Kulkuväylien, kuten tikkaiden ja kulkusiltojen, on oltava turvalliset.
- Muurattuja savuhormeja ja tulisijoja koskevat vaatimukset ovat Suomen Rakentamismääräyskokoelman osissa E3 ja E8. Kulkuteitä koskevat vaatimukset löytyvät osasta F2.