Haullasi “” ei löytynyt yhtään osumaa

Tarkista hakusi ja poista mahdollisia rajausehtoja

Meidän Talo

Hormin ja tulisijan paloturvallisuus

Hormin ja tulisijan paloturvallisuus

Vanhan hormin tai tulisijan korjauksen arvioinnissa kannattaa turvautua ammattilaisiin. Säännöllinen nuohous vaikuttaa oleellisesti tulisijojen paloturvallisuuteen.
Teksti Timo Pääsky
Kuvat Juha Juntto
  • Jos vanhan tulisijan tai savuhormin turvallisuus epäilyttää, kutsu nuohooja paikalle. Nuohoojan tulee ilmoittaa puutteista ja vioista palotarkastajalle, joka puolestaan antaa korjausmääräyksen ja tekee jälkitarkastuksen.
  • Onko vanha hormi korjattavissa vai pitääkö tehdä uusi, sen paljastaa kuntoselvitys ja korjausarviointi. Asiantuntijoita ovat hormisuunnittelijat, nuohoojat ja paloviranomaiset. Jos silmämääräisentarkastelun pohjalta epäillään vuotoja, tehdään savu- tai tiiveyskoe.
  • Silloin kun puretun tulisijan tai hormin tilalle aiotaan muurata uusi, vaaditaan kunnasta riippuen rakennus- tai toimenpidelupa ja mahdollisesti myös käyttöönottotarkastus. Työlle voidaan edellyttää lisäksi vastaavaa työnjohtajaa, joka varaa palotarkastuksen ennen rakennuksen käyttöönottoa.
  • Muurattu hormi voidaan kunnostaa monin tavoin. Puu-uunille käy vuoraus tai tiivistysvalu tulenkestävällä erikoismassalla. Putkitus eli haponkestävä sisäpiippu (taipuisa tai jäykkä) soveltuu öljylämmitykselle ja usein myös puu-uunille. Putken poikkialan on oltava tulisijakohtaisesti oikea häkä-, noki- ja veto-ongelmien torjumiseksi. Putken ja hormin väli eristetään palovillalla tai vermikuliitilla. Uusin tapa on sukitus, jolloin hormiin asennettu erikoisletku paisutetaan hormin seinämiin.
  • Jos muuratun hormin yläosa on rapautunut, rakennetta puretaan kovaan kiveen asti ja hormi muurataan siitä alkaen uudestaan. Vesikaton alapuolisia pikkuhalkeamia voidaan korjata piikkaamalla niitä auki 20 millin syvyyteen ja täyttämällä v-roilo joko tulenkestävällä massalla tai muuraussementtilaastilla.
  • Vakituisesti asutuissa taloissa tulisijat ja hormit on nuohottava vuosittain, mutta kesäasunnoissa vain joka kolmas vuosi. Nuohoaminen on voitava tehdä esteettömästi. Kulkuväylien, kuten tikkaiden ja kulkusiltojen, on oltava turvalliset.
  • Muurattuja savuhormeja ja tulisijoja koskevat vaatimukset ovat Suomen Rakentamismääräyskokoelman osissa E3 ja E8. Kulkuteitä koskevat vaatimukset löytyvät osasta F2.

Lue lisää:

Vältä tulipalon vaara – tee nuohous nyt!

Opas mökin hormien ja tulisijojen kunnossapitoon

6 kysymystä: häkä

Julkaistu: 2.9.2014