Meidän Talo

Vältä tulipalon vaara – tee nuohous nyt!Vältä tulipalon vaara – tee nuohous nyt!

Tulipalon sattuessa kotivakuutus ei välttämätta korvaa vahinkoja, jos nuohous on jäänyt tekemättä.
Teksti Meidän Talo
Kuvat Raija Kolehmainen

Nuohous pitää hoitaa omakotitaloissa vuoden välein ja vapaa-ajan asunnoilla kolmen vuoden välein. Tulipalojen ja läheltä piti -tilanteiden taustalla on usein kokonaan tekemättä jäänyt tai puutteellisesti hoidettu nuohous.

Nokikolariksi ei kannata kuitenkaan ryhtyä itse, sillä silloin vakuutus ei välttämättä korvaa palovahinkoa täysimääräisesti. Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ifin suojeluohjeiden mukaan nuohouksen saa tehdä vain ammattinuohooja. 

Nuohous on paljon muutakin kuin vain hormin puhdistusta.

– Vaikka hormin osaisi rassata itse, maallikon osaaminen riittää harvoin tulisijan ja hormin kunnon selvittämiseen. Nuohooja voi lisäksi vinkata, miten tulisijan saa vetämään niin, ettei se esimerkiksi pölläyttele savuja sisälle, muistuttaa Ifin korvausjohtaja Marko Kaappola.

Kun tilaat nuohoojan, varmista myös, että palotikkaat ja katon kävelysillat ovat kunnossa. Valitettavasti nuohoojille sattuu vuosittain 50 vakavaa putoamisturmaa, jotka johtuvat puutteellisesta kattoturvasta.

5 faktaa nuohouksesta

  1.  On sinun vastuullasi kiinteistönomistajana huolehtia, että nuohous tehdään ajallaan.
  2.  Omakotitalo pitää nuohota kerran vuodessa.
  3.  Mökin hormit pitää nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Vuokrakäytössä olevan mökin hormit pitää nuohota joka vuosi.
  4.  Nuohoukseen kuuluu hormin puhdistus sekä hormin ja tulisijojen kunnon tarkastaminen. Nuohooja voi tarkistaa myös  öljykattilan kunnon.
  5.  Jos tulipalo sattuu, kotivakuutuksen korvaus voidaan maksaa alennettuna, jos puutteellisella nuohouksella on ollut yhteys tulipalon syttymiseen. 

Lisätietoja:

Etsi nuohoojia Nuohoojat.fi:n tietokannasta

 

Lue lisää:

Näin lämmität takan talven jälkeen

Julkaistu: 10.3.2016