Maku

Ruokabloggaaja Gelawej Viyanin arkibravuurit muistuttavat lapsuuden maisemista – näillä resepteillä lisäät viikkoosi väriä ja kasviksia!

Ruokabloggaaja Gelawej Viyanin arkibravuurit muistuttavat lapsuuden maisemista – näillä resepteillä lisäät viikkoosi väriä ja kasviksia!
Lähi-idän keittiö on Gelawej Viyanille osa identiteettiä ja tapa harjoittaa kahta intohimoa: ruoanlaittoa ja yhteiskunnallista keskustelua.
Julkaistu 4.3.2022

”Muutama vuosi sitten ystäväni kysyi, olinko miettinyt ruokablogia. Ihmettelin ehdotusta. Olin aktiivinen kurdiasioissa ja juuri perustanut yhteiskunnallisia ongelmia käsittelevän blogin. Silloin koin, että ruokablogi olisi ristiriidassa feministi-identiteettini kanssa ja vahvistaisi Lähi-idän naisiin liitettäviä stereotypioita.

Äitini on loistava kokki, mutta väitteli mieluummin politiikasta kuin vietti aikaa keittiössä. Ihailin kotiäitinä ollutta tätiäni, joka valmisti itse jogurttia ja juustoa. Se ärsytti äitiäni. Hän opetti minut valmistamaan hyvää ruokaa, mutta painotti, että tehtäväni on opiskella, ei olla keittiössä. Rakkauteni ruokaan syventyi, kun menin naimisiin 18-vuotiaana ja sain toteuttaa intohimoani omassa kodissani. Kun valmistuin ammattikorkeakoulusta, äitini ymmärsi, että voin suhtautua intohimoisesti myös ruokaan. Nykyään hän on ruokablogini ykköstukija.

Gelawej, 35, tuli Suomeen pakolaisena Iranin Kurdistanista 2002. Nykyään hän asuu Helsingissä lapsensa Zagroksen, 15, kanssa. Perheeseen kuuluvat myös äiti ja kaksi veljeä. Gelawej on Planin järjestötyöntekijä ja jakaa lapsuudestaan tuttuja reseptejä Ripaus kurkumaa -blogissa. Gelawej'n arjen luottoraaka-aine on kurdikeittiöstä tuttu riisi. ”Ostan riisin aina viiden kilon säkeissä. Itse syön sen kanssa kasvispataa, lapseni paistaa kaveriksi kanaa.”

"Uskon, että jakamalla tietoa Lähi-idän ruokakulttuurista voin laajentaa ihmisten mielikuvia Lähi-idästä."

Päätös Ripaus kurkumaa -ruokablogista kypsyi viime talvena. Olin saanut kehuja ruoistani, joten kokeilin pop up -ravintolaa. Lopulta uskalsin avautua Facebookissa blogihaaveistani. Ystäväni lupasivat auttaa blogin perustamisessa ja reseptien oikoluvussa. Blogin ja kokopäivätyön yhdistäminen on haastavaa, sillä vapaapäivät ovat välillä vähissä. Toivoisin, että minulla olisi enemmän aikaa blogilleni. Uskon, että jakamalla tietoa Lähi-idän ruokakulttuurista voin laajentaa ihmisten mielikuvia Lähi-idästä.

Kasvipainotteisesti syövä Gelawej kokkaa sieni-shawarmoja, kun hän kaipaa lihan makua. Nopeat katuruokatyyliset wrapit maistuvat myös liharuokia suosivalle pojalle.

Kotona laitamme poikani kanssa omat ruoat, sillä hän rakastaa lihaa ja minä kasviksia. Olemme sopineet, ettei kumpikaan sano mitään ikävää toisen ruoista. Pöydässämme puhutaan niin feminismistä kuin televisio-ohjelmistakin. Joskus Zagros kysyy, saisiko hän syödä rauhassa. Kunnioitan äitinä sitä, että lapseni vetää omia rajoja. Minulle on pyhä asia, että kotonamme voi puhua kaikesta.”

”Blogini nimi Ripaus kurkumaa tulee siitä, että äitini laittoi aina kaikkiin ruokiin kurkumaa. Hänen mielestään se on terveellistä ja tuo ruokaan hyvän maun ja värin.”

3 x suosikkimaku Lähi-idästä

Kurkuma antaa parhaan maun pataruokiin, keittoihin ja shakshukaan. Laitan sitä myös smoothieen. En ollut ajatellut, että se sopisi myös jälkiruokiin, kunnes söin kesällä Kozeen Shiwanin ravintolassa kurkumasorbettia. Kokemus inspiroi valtavasti.”

Ruusuvesi vie minut lapsuuteeni Iranin Kurdistaniin, jossa sitä käytetään kaikissa jälkiruoissa vaniljan tai manteliuutteen tapaan. Muutamalla tipalla saa ihanan aromin esimerkiksi kakkuihin. Ruusuvettä myydään Lähi-idän kauppojen lisäksi Ruohonjuuressa. Sitä voi valmistaa myös itse syötävien ruusujen terälehdistä.”

Tahini on yksi Lähi-idän keittiön peruselintarvikkeista. Itse käytän sitä mezeissä, hummuksessa, baba ganoush -tahnassa ja erilaisissa kastikkeissa. Levitän sitä paahtoleivälle ja sipaisen päälle hunajaa. Käytän mieluiten vaaleaa juoksevaa tahinia, jota valmistetaan kuorituista seesaminsiemenistä. Se ei ole niin karvaan makuista kuin tumma tahini.”

Nappaa talteen Gelawej'n arkibravuurien reseptit

Uunissa paistetut munakoisot ja tahinikastike

”Ruoka saa näyttää kauniilta ja siihen saa panostaa myös arkena. Jos on huono päivä tai suru sydämessä, teen kauniin esillepanon itselleni, koristelen annoksen ja tarjoan sen parhaalta lautaselta.”

Uunissa paistetut munakoisot tarjoillaan tahinikastikkeen kanssa sekä koristellaan tuoreilla granaattiomenan siemenillä ja persiljalla. Kaunis ruoka hyväilee myös näköaistia!

Sieni-shawarmat

Kasvipainotteisesti syövä Gelawej kokkaa sieni-shawarmoja, kun hän kaipaa lihan makua. Nopeat katuruokatyyliset wrapit maistuvat myös liharuokia suosivalle pojalle.

Katuruokatyyliset sieni-shawarmat voi kääriä esimerkiksi naanleipään tai tortillaan. Shawarma-maustetahna ja paistetut portobellosienet tuovat kasvisruokaan lihaisuutta.

Jogurtti-kaalikeitto

Gelawej on saanut jogurtti-kaalikeiton reseptin äidiltään. Se kerää usein kehut illallisvierailta. ”Eräs ihailemani kurdipoliitikko piti keitosta niin paljon, että hän jätti pääruoan väliin.”

Jogurtti-kaalikeitossa käytetään runsaasti yrttejä, kuten persiljaa, korianteria ja tilliä. Keitto tarjoillaan tyypillisesti alkuruokana Itä-Kurdistanissa.

Kommentoi »